понедељак, 5. март 2012.

Svesrpski desk


piše: Slobodan Vasković

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, na marginama konferencije za štampu SDP BiH, susreo se sa Darjanom Babićem, nosačem mikrofona Federalne televizije. Tok prilikom Lagumdžija je Babića informisao zbog čega je ostao gladan i žedan tokom posjete Zorana Milanovića, premijera susjedne Hrvatske, što je protumačeno kao ministrova nota Javnom servisu.

Nakon toga uslijedilo je medijsko potkusurivanje, a tu se negdje ukazao i Dragan Jerinić, predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske. Uzgred, ovo udruženje jedinstveno je u svijetu, jer je na sebe (samoinicijativno) preuzelo ulogu Republičkog javnog pravobranilaštva, pa žandara krivične gdje stigne. I to, naravno, vrlo nezavisno. (Uopšte nije isključeno da „profesionalno“ Udruženje novinara RS uskoro osnuje i vojno/policijsko krilo, koje bi imalo zadatak da hapsi one koje medijski vrh ocijeni nepodobnim. Tajnu službu već posjeduju.)

Čim je žandar Jerinić ugledao šaputanje Lagumdžija – Babić, nije se mogao oteti utisku da je „već nekoliko godina poznata činjenica da SDP BiH utiče na uređivačku politiku FTV“. Potom je vrlo mudro zaključio „da mediji ne smiju da dopuste sebi da budu predmet manipulacije, posebno ako je riječ o manipulaciji političkih stranaka, kao što je to slučaj sa FTV-om“. (Nakon isijavanja ovih misli, Jerinić se teško intelektualno iscrpio, pa nije rekao više ništa; bar ne suvislo.)

Samoproglašeni republički pravobranilac i šef entitetskog polpotovskog novinarskog udruženja, posve je iz vida izgubio jednu sitnicu, koja kaže da je „već deceniju poznata činjenica da SNSD utiče na uređivačku politiku RTRS“. Uz to bi se još moglo dodati da je prosto nevjerovatno da u programima Javnog servisa RS uopšte nema predsjednika opozicionih stranaka, ili se njihove izjave puste tek u apotekarskim dozama. I ne samo da ih nema u programima Javnog servisa, već ih je sve manje i manje i u programima ostalih TV kuća, poput ATV-a i BN-a. Ne radi se ni o kakvoj slučajnosti, već svjesnom i temeljnom marginalizovanju opozicije koju sprovode dobro plaćene medijske sluge ovdašnjeg režima.

Uspostavljanje Udruženja novinara RS, (do kojeg je došlo nakon direktive iz vrha entiteta), bio je samo prvi korak do uspostavljanja jednog, ali povelikog, srpskog integrisanog deska, odnosno redakcije u koju su uključeni RTRS, BN TV, ATV, Nezavisne novine, Glas Srpske, Blic, Pres, Večernje novosti...  Desk djeluje, prilično uspješno, već nekoliko mjeseci, a cilj mu je, tvrde oni koji rade u njemu, „odbrana interesa Republike Srpske“. Što je, naravno, notorna laž, jer cilj Svesrpskog Deska jeste odbrana političkog vrha RS, odbrana Tajkuna koji su opljačkali RS i lična promocija pojedinih članova Saborne Redakcije u Visoke Funkcionere.

Saborovanje jednom glavom vodi ravno u ambis. Međutim, to niti ko čuje niti ko vidi: zaslijepljenost ličnom ambicijom, sinekure, lažni osjećaj bitnosti koji im je pružio režim, (te ostale džidže što ih je podijelio po novinarskim vigvamima), učinili su da je u ovom entitetu Jedna Novinarska Glava za cijelu naciju opšteprihvaćena platforma i da je svi sa radošću provode. Tim više i bolje, što su čekovi koji stižu iz Vlade RS obilniji i sočniji.

Zato „savjetovanje“ Lagumdžija-Babić nije nikakvo iznenađenje, (skandal ni slučajno), već pokazatelj da se i u Sarajevu intenzivno radi na integrisanju Deska i da se dobro odmaklo na tom putu. „Deja vu“, nažalost.