уторак, 13. септембар 2011.

Krivična prijava protiv Slobodana Stankovića


piše: Slobodan Vasković

 


Direktor firme “IT Professional” doo iz Banjaluke Zoran Tadić podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Slobodana Stankovića, vlasnika konzorcijuma “Integral inženjering”, i još nekoliko lica zbog toga što su mu bukvalno oteli preduzeće i sve što njemu pripada. Prethodnih dana objavili smo da je Tadić sa porodicom morao da napusti BiH zbog prijetnji i pritisaka, kao i dokumente koji potvrđuju da je vlasnik IT Professional odbio da učestvuje u teškim prevarama, zbog čega se našao na meti jednog od ovdašnjih gospodara života i smrti. Sam Tadić je u svojoj reakciji u potpunosti potvrdio sve objavljene navode. Krivičnu prijavu protiv Stankovića objavljujemo u cijelosti.



TUŽILAŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE

Zbog postojanja osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima koji su obuhvaćeni krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine podnosimo:



PRIJAVU

Protiv sledećih pravnih i fizičkih lica.

1. Pravno lice Integra Inženjering doo, Trg Republike Srpske 8, Banja Luka.

2. Odgovornih i nadležnih lica u firmi Integra Inženjering doo. Slobodan Stanković, Maja Praštalo, Dušan Lajšić.

3. Fizičkog lica Dejan Žarković, ulica Živojina Preradivića 6 Banja Luka, zaposlenog u firmi IT Professional doo Banja Luka

4. Fizičkog lica Vojislav Ćeklić, uluca Jovice Savinovića 175, Banja Luka, zaposlenog u firmi IT Professional doo Banja Luka

5. Fizičkog lica Vladimir Bundalo, ulica Gundulićeva 98, Banja Luka, zaposlenog u firmi IT Professional doo iz Banja Luke

6. Fizičkog lica Boris Milosavac, ulica Igmanska 8, Banja Luka, zaposlenog u firmi IT Professional doo iz Banja Luke

7. Fizičkog lica Đorđe Kondić, ulica Omladinska bb, Trn, Laktaši, zaposlenog u Firmi IT Professional doo iz Banja Luke

8. Fizičkog lica Ljubiša Sajić, Nova Topola bb, Nova Topola, zaposlenog u firmi IT Professional doo Banja Luka

9. Fizičkog lica Marko Bošković, ulica Vojvode Radomira Putnika 29, Banja Luka, zaposlenog u firmi IT Professional doo Banja Luka



Prijava se podnosi za krivična djela:

1. Zloupotreba autorskih prava član 242 krivičnog zakona BiH

2. Nedozvoljeno korišćenje autorskih prava član 243 krivičnog zakona BiH

3. Pomaganje, član 31 krivičnog zakona BiH

4. Odgovornost pravne osobe, član 122 krivičnog zakona BiH

5. Osnovi odgovornosti pravne osobe, član 124 krivičnog zakona BiH



Smatramo da su gore navedena pravna i fizička lica, pored krivičnih djela obuhvaćenih krivičnim zakonom BiH, počinila krivična djela koja su obuhvaćena krivičnim zakonom Republike Srpske i to.

1. Oduzimanje tuđe stvari, član 236 krivičnog zakona Republike Srpske

2. Neovlašćeno ulaženje u zaštićenu kompjutersku bazu podataka, član 238 krivičnog zakona Republike Srpske

3. Zloupotreba povjerenja, član 244, krivičnog zakona Republike Srpske

4. Zloupotreba ovlaštenja u privredi, član 263 krivičnog zakona Republike Srpske

5. Upad u kompjuterski sistem, član 271 krivičnog zakona Republike Srpske



Molimo Vas da hitno intervenišete da bi se spriječilo dalje vršenje krivičnih dijela od strane gore navedenih pravnih i fizičkih lica.

OBRAZLOŽENJE

Kompanija IT Professional doo iz Banja Luke, od 26 Aprila 2010 godine, privremeno koristi poslovni prostor, vlasništvo Integra Inženjeringa doo, na adresi Trg Republike Srpske 8, na 13 spratu te poslovne zgrade. Gde je preselila vlastita tehnička sredstva i ljudstvo, potrebno za izvođenje radova i uspostavljanje savremenog Data Centra. A sve za potrebe kompanije Integra Inženjering doo iz Banja Luke.



Radi uspješnosti i efikasnosti, kompanija IT Professional doo je na navedenu lokaciju preselila i svoje elektronske servise. U procesu implementacije i izvođenja radova za kompaniju Integra Inženjering doo, došlo je do nagomilavanja milionskih dugova kompanije Integra Inženjering doo prema našoj kompaniji IT Professional doo Banja Luka. U vrijeme odsustva odgovornog lica kompanije IT Professional doo i ostalog ključnog osoblja naše kompanije, predstavnici firme Integra Inženjering doo su tajno vršili kontinuirani pritisak na zaposlene radnike kompanije IT Professional doo, a sa ciljem, da u jednom momentu, kada to njima najviše bude odgovaralo, insceniraju i izvedu udaljavanje firme IT Professional doo sa poslova i projekata, koje ta firma ved godinama izvodi za firmu Integra Inženjering doo, i preotme zaposlene radnike koji godinama rade u kompaniji IT Professional doo, kako bi ih zaposlili u firmi Integra Inženjering doo, i na taj način pokušali da izbjegnu da plate ogromna dugovanja prema kompaniji IT Professional doo.



U večernjim satima, 28 Marta 2011 godine, van radnog vremena u periodu oko 19 časova, bez prisustva i znanja odgovornih lica, predstavnici firme Integra Inženjering doo, su pozvali neke od zaposlenih radnika kompanije IT Professional doo, i vjerovatno pod prijetnjom sile, zahtjevali su od njih da se dođe do podataka, te preotmu, isključe i obrišu svi elektronski servisi kompanije IT Professional doo, koji su se nalazili na serverima Data Centra, koji je izgradila firma IT Professional doo iz Banja Luke.



Servisi uključuju: Servise Elektronske pošte sa trogodišnjom arhivom u bazi, svih email poruka svih zaposlenih radnika firme IT Professional doo, Elektronski servis za upravljanje dokumentima SharePoint Portal servis, na kome su se nalazili baza podataka sa svim elektronskim dokumentima preduzeća IT Professional, koji su od suštinskog značaja za funkcionisanje kompanije IT Professional doo iz Banja Luke. U toj bazi su se nalazili elektronski projekti, autorsko vlasništvo firme IT Professional doo, i ostala poslovna korenspondencija.



U večernjim satima, 28 Marta 2011 godine, van radnog vremena u priodu oko 19 časova, svi elektronski servisi firme IT Professional su prestali da odgovaraju. Pokušaji da se pristupi vlastitim bazama su bili neuspješni, a VPN konekcija prema tim servisima je bila ukunuta.



Te večeri shvatili smo u našoj kompaniji da nam ne rade elektronski servisi elektronske pošte i pokušali da stupimo u telefonski kontakt sa našim zaposlenim radnicima, koji se nisu uopšte javljali na telefon.



U tom djelu brisanja servisa, a po našem kasnijem saznanju su učestvovali zaposleni radnici kompanije IT Professional doo iz Banja Luke i to; Vojislav Ćeklić, Dejan Žarković, i Vladimir Bundalo, koji je inače dva dana prije ovih događanja suspendovan iz razloga što je pokušao nešto slično da učini ali na sreću to tada nije bilo uspješno. Pored napomenutih radnika kompanije IT Professional doo, u brisanju servisa je učestvovao i Saša Borjanović iz Banjaluke i Maja Praštalo, predstavnica firme Integra Inženjering, po čijem se nalogu i na čiji zahtjev sve to i izvelo.



Idućeg dana, 29 Marta 2011 godine, pošto ni u jutarnjim časovima nismo imali pristup elektronskoj pošti, i bazama podataka, bez kojih ne možemo normalno funkcionisati, a zaposleni nisu odgovarali na telefonske pozive, radnik kompanije IT Professional doo, Marijana Tadić, je otišla do poslovnih prostorija na navedenoj adresi na 13 spratu, kako bi vidjela zašto ne rade servisi, i kako bi uzela projekat izvedenog stanja, koji se nalazio u kancelariji direktora, te isti ponijela na potpis i ovjeru.



Kada je stigla na 13. sprat, RFID kartica za elektronski ulaz nije joj dozvoljavala pristup tom spratu, pa je kucala na staklo pokretnih vrata. Izašao je jedan radnik, zaposlen u našoj firmi IT Professional doo da joj otvori i njegovo ime je Boris Milosavac. Kada je ušla u prostorije, pitala je radnika Borisa Milosavca, šta se dešava, što ne rade servisi i što se niko ne javlja na telefon. Radnik naše kompanije IT Professional doo, Boris Milosavac je odgovorio da on ne može da odgovori i da pita Dejana Žarkovića, takođe zaposlenog u našoj kompaniji IT Professional doo. Marijana Tadić je pitala Dejana Žarkovića, uz prisustvo još nekolicine takođe naših radnika, kompanije IT Professional doo, šta se dešava i što se ne javljaju na telefone, na šta je Dejan Žarković, radnik naše kompanije IT Professional doo, odgovorio da oni od 28 Marta 2011 godine rade za drugu kompaniju Integra Inženjering doo. Marijana Tadić je pitala kako je to moguće, jer su zaposleni u firmi IT Professional doo, i ko im je kazao da rade za firmu Integra Inženjering doo. Dejan Žarković je odgovorio da im je to kazala Maja Praštalo.



U tom trenutku došao je čovek iz privatnog obezbjeđenja kompanije Integra Inženjering, i pitao ostale, kako su smjeli da je puste da uđe. Na to je Marijana Tadić odgovorila da će ona sama da izađe, i da nije potrebno da primenjuje silu, te da treba da uzme i ponese projekat izvedenog stanja na potpisivanje i ovjeru. Na šta je radnik privatnog obezbjeđenja odgovorio, da ne smije ništa da uzme niti da ponese.



Marijana Tadić je uz pratnju privatnog obezbjeđenja, odvedena do izlaznih vrata objekta i napustila je zgradu.

Naša kompanija IT Professional je odmah reagovala dopisom upućenim kompaniji Integra Inženjering doo, gdje ih obavještavamo o događaju i tražimo objašnjenje zašto nam je zabranjen pristup objektu u kojem mjesecima radimo za tu istu kompaniju, te zašto nam je zabranjeno raspolaganje vlastitim sredstvima za rad i poslovnom dokumentacijom.



Na naš dopis smo dobili odgovor, da naša kompanija IT Professional doo, nema nikakvih vlastitih sredstava za rad u tom poslovnom objektu, a da će nam oni dostaviti dokumentaciju gdje mi to kažemo. Što nedvosmisleno govori da su otuđili naša radna sredstva i poslovnu dokumentaciju. U odgovoru navode da je naša poslovna dokumentacija za njih bezvrijedna, pošto vjerovatno nisu pronašli ono što su očekivali, jer samo par dana prije ovog događaja, od strane firme Integra Inženjering doo takođe je provaljeno u kancelariju gdje je radila Marijana Tadić i gdje se nalazila naša poslovna dokumentacija. Tom prilikom ispražnjeni su ormari sa dokumentacijom, a dokumentacija iz ormara je odložena na radni sto. Tada nismo mogli da utvrdimo da li nešto nedostaje.



Firma Integra Inženjering doo je neovlašteno prisvojila naše vlasništvo, i njime raspolaže. Vlasništvo se odnosi na osnovna sredstva za rad, ali i intelektualnu svojinu, svojinu autorskih prava naše kompanije, i autorskih prava drugih kompanija, koje su partneri naše kompanije kao što su Cisco, Microsoft, VMWare, itd.



Činom neovlaštenog ulaska u elektronski sistem kompanije IT Professional doo, načinjena su mnoga krivična djela, kako smo to opisali u uvodu.



Osnovano sumnjamo da se svi sistemi Data Centra, pokreću na OS platformama i Servisima, koji su vlasništvo firme IT Professional doo. Čime se zloupotrebljavaju autorska i licencna prava.

Osnovano sumnjamo da se Elektronski dokumenti kopiraju, umnožavaju i otuđuju, a koji su isključivo vlasništvo kompanije IT Professional doo, čiji vlasnik na njih polaže autorska prava.

Osnovano sumnjamo da se štampani dokumenti u pisanom obliku, Projektna Dokumentacija, skripte, tehnička dokumentacija, neovlašćeno koristi i umnožavaju, a vlasništvo su kompanije IT Professional doo iz Banja Luke.

Osnovano sumnjamo da su gotovo svi operativni sistemi kompanije Integra Inženjering doo, kao i Integral Inženjering doo, piratski, bez licence za korišćenje, čime čine krivično djelo zloupotrebe i neovlašćenog korišćenja autorskih prava.

Osnovano sumnjamo da je zloupotrebljeno naše poslovno povjerenje od strane firme Integra Inženjering doo.



Pouzdano tvrdimo da radnici, koje je firma Integra Inženjering doo, preotela iz naše kompanije, rade na crno za kompaniju Integra Inženjering doo, pošto su još zaposleni u našoj kompaniji i nalaze se pod suspenzijom dok se ne utvrdi stepen njihove odgovornosti.



U prilogu dostavljamo prateća dokumenta i to:

1. Odluku o preseljenju u poslovni objekat Integra na adresi Trg Republike Srpske 8/13, od 23. Aprila.

2. Spisak imovine kompanije IT Professional doo, koja je tom prilikom preseljena u taj poslovni objekat.

3. Dopis kompanije IT Professional doo od 29 Marta 2011 godine u kome ih službeno obavještavamo o nastaloj situaciji i događaju.

4. Odgovor kompanije Integra Inženjering doo na naš dopis u kome ponovo negiraju da IT Professional doo ima sredstva za rad i imovinu u toj poslovnoj zgradi, čime nedvosmisleno iskazuju namjeru da ta sredstva za rad i imovinu bespravno otuđe od pravih vlasnika.

5. Spisak sve imovine kompanije IT Professional doo iz Banja Luke, koja se do 28. Marta 2011 godine nalazila u korišćenim poslovnim prostorijama na 13 spratu poslovne zgrade Integra Inženjeringa doo  i u magacinskom prostoru tog istog objekta.



Napominjemo da naša firma IT Professional doo iz Banjaluke ništa ne duguje kompaniji Integra Inženjering doo iz Banja Luke. Već kompanija Integra Inženjering doo iz Banja Luke duguje kompaniji IT Professional doo iz Banja Luke milionski iznos, za izvršene radove i isporučenu opremu. I da je sve ovo inscenirano i izvedeno sa ciljem da se bespravno prigrabi imovinska korist.



Predstavnici IT Professional doo iz Banja Luke stoje Vam na raspolaganju i spremi su da sa vašim ovlaštenim službenim licima izađu na lice mjesta, to jeste na mjesto gdje se odvijaju gore imenovana krivična djela.

S poštovanjem.

Direktor

Zoran Tadić mr. elektrotehnike i kompjuterskih nauka

(nastaviće se)