понедељак, 3. децембар 2018.

“Baletan" iz Bakinaca; Zgodni “Peder”; Poštari, Skribomani i Balkon




piše: Slobodan Vasković

1.
Posjeta Milorada Dodika Sankt Peterburgu ostavila je dubok dojam - posebno njegovo ukazanje u pozorištu “Mihajlovski”, gdje je odgledao balet “Romeo i Julija”.

Bio je to svojevrsan kulturološki šok, koji nikog nije ostavio ravnodušnim, iako se Dodik nije pojavio u trikou.

2.
Njegov boravak u “Mihajlovskom” nije nikakav korak za čovječanstvo, ali za Primitivca zaista jeste.

3.
Dodik je, gledanjem baleta, napravio veliku štetu Beskorisnim idiotima u sopstvenim redovima - Kako sada da pogrdno koriste riječ “Baletan”, kada bi se njihov Šef mogao prepoznati/osjetiti prozvanim, a zna se da je on “teške ruke” u takvim situacijama. 

Bar to znaju oni koji su bacani niz stepenice! “Baletan” iz Bakinaca zna ponekad biti izvan svake “predstave”.

Tada ne pomaže ni “Prizivanje Peruna”!

4.
Bilo je i koristi od svih tih pirueta - Dodiku se potpuno zavrtilo u glavi pa je povukao jedan pravi istinski probosanski potez.

Ko bi to očekivao, ali čuda se dešavaju.

5.
Dodik je odmah po povratku iz Sankt Peterburga naložio pregovore o jačanju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH - tako što bi u tu policijsku bh. agenciju uposlio članove svog obezbjeđenja. Što će, ako se dogodi, značiti baš značajan kadrovski udar na MUP RS. I jačanje institucija BiH. 

6.
Nije da se Dodik boji, pa hoće samo ove što su sa njim već godinama; Ma kakvi; Stvar je u emocijama - nema šta njegovi pratioci nisu “odradili” za njega! I koga!

Istina, ništa dobro po “subjekte odrade”, ali lojalnost prije svega. Zakoni i profesionalizam iz te oblasti ionako su poodavno u BiH imaginarni.

7.
Kad smo već kod Dodika najoštrije treba osuditi prijetnje njemu i porodici - zaista je i previše te dodikovštine!!! 

8.
Dodikovo baletsko gostovanje u Sankt Peterburgu snažno je pokrenulo “duple doze vijagre u mozgu” Nedeljka Čubrilovića Zgodnog.

9.
“Neću to da iznosim ovdje i neću ništa ružno da kažem o tim ljudima… Ali, moram reći da sam predsjedniku u razgovoru sa njim rekao da ja ne mogu da budem u stranci u kojoj odlučujuću riječ imaju narkomani, pederi i kriminalci”, rekao je Čubrilović.

10.
Njegov postupak više mi liči na samokritiku, iako je i magbetovski! Bez sumnje, pojačan “vještičijim činima i ambicijama”.

11.
Zašto samokritiku? Pa ako se iko, u karakternom, a ne seksualnom smislu, može nazvati “Pederom” onda je to upravo Čubrilović.

Etimološko porijeklo riječi peder dolazi iz starogrčkog jezika, to je zapravo složenica paiderastes, nastala od riječi: pais, u genitivu paidos što znači dječak, te erao što znači žudim.

12. 
Toliko Zgodni ŽUDI da bude Marko umjesto Pavića da mu, trenutno, nema ravnog “Pedera”!

Šteta što Sigmund Frojd nije više među nama da tretira Čubrilovićeve najvlažnije snove.

Kakva bi to psihoanalitička studija bila!!!

13.
Nema nikakve potrebe da objašnjavam etimološko porijeklo riječi kriminalac - dovoljno je sagledati Čubrilovićevu desetine miliona vrijednu imovinu, njeno porijeklo, pa je sve prejasno. I etimološki i kriminalno.

14.
Ostalo je još pitanje - na čemu je Zgodni? Ni na čemu lakom i opuštajućem. 

15.
U SDS-u “Poštar uvijek zvoni dva puta”. Minimum na dnevnoj osnovi.

Na čemu su Skribomani? Ni na čemu lakom i opuštajućem. 

16.
U NDP-u Poštar ne zvoni - tamo je, po svemu sudeći, Odzvonilo!

17.
I za kraj - Nije samo Dodik bio na Balkonu. Bio je i Draško Stanivuković; S tim što Draško nije gledao balet, već kako da izvuče živu glavu sa balkona od Režimskih “Čuvara Zdravlja”!

18.

Baš je sve Šekspirijanski: Dodik na balkonu, Draško na balkonu…, ako se i Cvijanovićeva jednog dana pojavi na Balkonu - budite sigurni da će aktuelni Glavni Baja biti uz nju, a ne uz Dodika!