уторак, 22. новембар 2022.

Skaj i ANOM aplikacije - Manipulacije i Zloupotreba


Piše: Slobodan Vasković


1.

Već dugo pišem o Skaj i ANOM aplikacijama koje je koristilo, kako se navodi, preko 2.600 osoba što su se bavili trgovinom narkoticima na veliko, posebno na teritoriji EU i Regiona, a njihovi vlasnici su u BiH. Aplikacija je bilo oko 3.200.


2.

Nisu svi koristili pomenute aplikacije samo za trgovinu narkoticima, već i za teške kriminalne radnje, mahom privredni kriminal, a po ovom osnovu i nema uhapšenih dosad. 


3.

Raspakivanje Skaj aplikacije moglo bi se okarakterisati kao jedan od najvećih dometa policija zemalja iz EU, ali pronalazak narko i kriminalnih grupa, posebno u BiH, kao jedan od najvećih promašaja, uprkos činjenici da je “palo” preko sto narkodilera; Čak cijele mreže, ali nisu pali Šefovi tih Kartela, sem Bojana Cvijetića, bliskog Škaljarcima koji je, u nekim poslovima, sarađivao i sa Kavčanima.


4.

Sa ove distance, uočljive su dvije greške - jedna koju je počinio EUROPOL, iako su njihove namjere bile najčistije i druga je odabir tužilaca Tužilštva BiH koji su radili (neki još rade) na raskrinkavanju narko grupa. 


Rad na predmetima privrednog kriminala, koji je spušten na Okružna javna tužilaštva, gotovo da ne postoji.   


5.

Primjera radi, u Srbiji i Crnoj Gori napravljeni su ogromni pomaci u borbi protiv narkokriminalaca, jer se u policijskim i obavještajnim agencijama našlo zdravog tkiva, spremnog da se bori sa zlikovcima; U Srbiji je pala monstruozna grupa Kavčana na čelu sa Veljkom Belivukom i brojne druge narko grupe, dok je u Crnoj Gori rastureno, u najvećoj mjeri, “tvrdo jezgro” Kavčana - u zatvoru su Slobodan Kašćelan, Petar Lazović, u bjekstvu Radoje Zvicer; Raskrinkana je Vesna Medenica, pitanje dana je kada če “pasti” Milivoje Katnić, ali nije pao prvi čovjek ganga Zoran Lazović.


6.

Zoran Lazović je bio mnogo mudriji od ostalih, čak i rođenog sina Petra - nije koristio Skaj lično, već je to, u njegovo ime, činio neko od njemu bliskih pripadnika Klana.


7.

I način na koji se u Srbiji i Crnoj Gori bore protiv narkopošasti potpuno je drugačiji od onog u BiH - prvo otkriju grupe, potom nađu dokaze, a tek onda slijedi hapšenje.


8.

Razlog je jednostavan - informacije sa dešifrovanih Skaj i Anom aplikacija su vrhunske obavještajne informacije, ali, same po sebi, nisu dokaz. Takva sudska praksa je već uspostavljena u nekim zemljama EU, kao što je Nizozemska.


9.

U BiH je posve drugačije; Morali su da hapse, ali su išli na privođenje onih koji su koristili Skaj i ANOM, a koliko su dokaza našli i da li su ih uopšte tražili pokazaće najavljena suđenja koja slijede.


10.

Ne postoji ništa u BiH što se ne može zloupotrijebiti, pa tako i informacije sa navedenih aplikacija.


11.

Gdje je EUROPOL napravio veliku grešku: Prve dešifrovane aplikacije dali su MUP RS i drugim policijskim agencijama, ne razumijevajući da su najveći narkodileri, Kumovi, smješteni upravo u vrhovima tih agencija.


Preciznije, da su vrhovi, na primjer, FMUP, MUP RS i SIPA, potpuno u funkciji NarkoKartela.


12.

Za OSA BiH su to znali, pa oni nisu ni dobili dešifrovane Skaj i ANOM aplikacije, a Osman Mehmedagić Osmica, nakon predugog kilavljenja Tužilaštva, satjeran je uza zid. Već je trebalo da bude uhapšen, a zašto nije, pitanje je za Tužilaštvo BiH.


13.

Niko od stranaca ne utiče na to, ma koliko građani smatrali da je drugačije, a sve je u rukama domaćih Tužilaca od kojih je ogroman broj dugi niz godina sarađivao sa NarkoKartelima.


14.

Dovoljno je pomenuti Dianu Kajmaković koja je bila šef Tima istražilaca, a radila je intenzivno za Kartele i sa te pozicije; Koliku je štetu nanijela nikada nećemo saznati, jer je ogromna. Ima, osim nje, i znalajan broj drugih tužilaca. O tom potom.


15.

Jedina agencija koja je radila svoj posao maksimalno koliko su mogli, iako su u svojim redovima imali narkopolicajce, jeste MUP Kantona Sarajevo. 


Svi drugi su ili manipulisali ili krili informacije iz dešifrovanih Skaj aplikacija.


16.

Koliko je “izbušen” Federalni MUP svjedoči činjenica da je veoma malo uključen u akcije hapšenja.


17.

Za razliku od njih, MUP RS jeste uključen u akcije hapšenja, dok se na SIPA, zbog Darka Ćuluma, direktora te agencije, koji sve prijavljuje osobama bliskim krim grupama i njihovim šefovima, nikako ne može računati, što je katastrofa.


18.

Međutim, u vrhu MUP RS sjede funkcioneri od kojih je preko 80 posto direktno involvirano u narkoposlove i teške kriminalne radnje.


Da bi se prikrili i pokazali kako su, navodno, “borci” protiv kriminala, oni su selektivno hapsili, ali i obavještavali one koji bi im mogli svjedočenjem doći glave, da bježe. I dobar dio njih je i pobjegao; Imena su, manje više, poznata, pa da ne nabrajam.    


19.

U Vrhu MUP RS teško su zloupotrijebili aplikacije kako bi prikrili ulogu Dragana Lukača, Siniše Kostreševića i brojnih drugih visokih funkcionera u narkoposlovima, ali i Nenada Nešića, Aleksandra Mičića, Ljubiše Ćosića i, naravno, Trojke iz Zvornika - Dejana Ilića Tigra, Zorana Stevanovića i Siniše Mijatovića; Tigar i Stevanović naslonjeni su na Zvicera; Tigar i na Belivuka, a Mijatović na Slavišu Kokezu.


20.

Niko ih nije pipnuo; Čak ni Tužilaštvo BiH, pa bi Milanko Kajganić trebalo da odgovori zašto je najopasnije osobe iz narkokartela zaobišao u širokom luku, nije tražio čak ni njihove raspakovane kripte, a kamoli preduzeo neku istragu? Odgovor je jednostavan - svaka istraga oko pomenute trojke vodi ravno ka Igoru Dodiku, ali i Miloradu Dodiku!


21.

Da ne širim previše, većinu navedenog sam već objavio, ali je zanimljivo da ni Rade Diljević, kum Kostreševića, sa kojim je dijelio Skaj aplikaciju (pune dvije godine su jednu aplikaciju koristili obojica) nije priveden? I Diljević vodi ka Igoru Dodiku, jer je siva eminencija (bar bio) pranja novca preko “Prointera”, a, istovremeno, je na narkoticima radio sa Kostreševićem. 


22.

Primijetite, Diljević se poodavno nigdje ne pominje, a jedna je od ključnih karika za pad Narko”Generala”. To što je preuzeo na sebe svu odgovornost je šuplja priča, jer je dokazivo da je i Kostrešević koristio istu aplikaciju kao i Diljević.


21.

Da ne bude zabune, Lukač nije imao Skaj palikaciju, ali je bio zaštitnik NarkoGrupa - posebno one Bojana Cvijetića.


22.

Kostrešević i njegov sluga Mladen Marić su ga našli u dokaznom materijalu protiv Cvijetića i dokaze dali Dodiku koji ga je njima potpuno umirio. Preciznije, pacifikovao do mjere da u MUP RS ništa ne znači, iako je Lukač trebalo da bude već uhapšen. 


Dodik je, jasno je sada, Glavni “Istražilac” u MUP RS. 


O tome ću uskoro opširnije.


Ima još mnogo zločina u kojima je Lukač učestvovao, tako da je Cvijetićeva grupa i saradnja sa njom tek jedan u nizu.


23.

Isto se odnosi i na Kostreševića, a njihova međusobna mržnja nije lične prirode, već poslovne - ko će uzeti veći dio kolača od prodaje narkotika.


24.

Dok god su Lukač i Kostrešević na čelu MUP RS neće biti jačih pomaka u borbi protiv NarkoKartela, jer su oni njihov dio. Pomenuti Marić je tek jedan pijani jadnik koji živi i napreduje na zataškavanju ubistva, iza kojeg stoji član porodice jednog od najviše rangiranih Sektaša.


25.

Za kraj sam ostavio Tim za istragu Skaj i ANOM aplikacije Tužilaštva BiH i Glavnog tužioca Kajganića. Evo za njih nekoliko pitanja:

-Ko je u nekoliko navrata dojavio Mići Daniloviću, Zvicerovom čovjeku, da će biti uhapšen, pa je Danilović svaki put promijenio okolinu?

-Ko neće da istražuje Trojku iz Zvornika?

-Ko pomaže Nešiću da ne završi u zatvoru; I to ne samo njemu, već povelikoj grupaciji oko njega?

-Zašto ne istražujete Aleksandra Mičića?

Odgovoriti ne trebate, jer je potpuno jasno da svi navedeni imaju svoje ljude u Timu za istrage Skaj i ANOM aplikacija Tužilaštva BiH. Da budem precizan, objaviću imena tih tužilaca. Ja nigdje ne žurim, a za njih baš nisam siguran!


Ali, svemu jednom dođ kraj, pa će i vama, zaštitnicima trovača djece! (nastaviće se)