четвртак, 3. новембар 2022.

Groteskni Kristijan Šmit - Lik koji je potpuno uništio autoritet Zapada u BiH


Piše: Slobodan Vasković


U naslovu sam već sve rekao. To mi je tekst. Da bih potvrdio konstataciju iz naslova, emitujem sažetak Izvještaja visokog predstavnika protiv BiH i posebno Srba, objavljen na stranici OHR-a.


Pročitajte i primijetićete da su mnogo mnogo suvislije rasprava u viber grupama zajednice etažnih vlasnika, od onog što je napisano u sažetku Šmitovog izvještaja.


Sažetak koji je objavljen na zvaničnoj stranici OHR-a:02.11.2022 


OHR Visoki predstavnik podnio redovni polugodišnji izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a


Visoki predstavnik Kristijan Šmit je podnio svoj redovni polugodišnji izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a o statusu u vezi sa provođenjem mira u Bosni i Hercegovini.


U svom izvještaju, koji obuhvata period od aprila do oktobra ove godine, visoki predstavnik je naglasio da su na političkoj sceni dominirale teme u vezi sa opštim izborima i predizbornom kampanjom te da su se političke stranke i institucije fokusirale na pripremu i organizovanje izbora, ali su, nažalost, djelimično i dovodile u pitanje provođenje izbora i blokirale njihovo finansiranje.Visoki predstavnik je istakao dva cilja za ovaj vremenski period: prvo, garantovati da građani Bosne i Hercegovine mogu da ostvare svoje osnovno ustavom zagarantovano pravo na glasanje i, drugo, da obezbijede provođenje volje birača nakon održavanja izbora. Prema izvještaju, visoki predstavnik je donio niz odluka kako bi ostvario ove ciljeve. Visoki predstavnik je 7. juna donio paket odluka kojim se omogućava finansiranje opštih izbora 2022. godine, kao i budućih izbora. Bez ove intervencije ne bi bilo moguće pripremiti i provesti opšte izbore održane 2. oktobra.


U izvještaju se takođe objašnjava da je bilo neophodno donijeti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kako bi Zakon bio bolje usklađen sa međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse. Intervencija visokog predstavnika od 27. jula imala je za cilj da poboljša transparentnost izbora. Ovom odlukom Centralnoj izbornoj komisiji BiH su dati mehanizmi putem kojih može da sankcioniše kršenje pravila ponašanja tokom predizborne kampanje.
Visoki predstavnik u svom izvještaju dalje napominje da su političke stranke nekoliko mjeseci bile uključene u dijalog o izbornoj reformi sa ciljem otklanjanja političkih zastoja u FBiH. Obzirom na neuspjeh ovog procesa i obzirom na veliku opasnost da formiranje institucija opet bude blokirano nakon izbora, visoki predstavnik je obavijestio o tome da je 2. oktobra donio Paket funkcionalnosti Federacije BiH. Ovaj paket sadrži set mjera koje omogućavaju brzo uspostavljanje zakonodavnih, izvršnih i sudskih tijela nakon izbora.


Prema izvještaju, tokom izborne kampanje politička debata je više bila usredsređena na ličnosti i odnose među njima, a manje na političke programe. Vladajući SNSD je u Republici Srpskoj stvorio atmosferu u kojoj su često etiketirani kao izdajnici oni koji upućuju kritiku vlasti i opozicioni političari. U FBiH je predizborna kampanja bila relativno tiha, iako je došlo do veće polarizacije između političkih protivnika.Kada je u pitanju ekonomija, u izvještaju se navodi da preliminarni indikatori za 2022. godinu pokazuju određene pozitivne trendove, iako to ne znači neminovno i bolji ekonomski i društveni razvoj. Stopa registrovane nezaposlenosti je blizu 30 odsto, dok udio nezaposlenih mladih osoba u ukupnom broju nezaposlenih prelazi 18 odsto. Zbog visoke inflacije, prosječna plata i penzija znatno su ispod prosječne potrošačke korpe, što ukazuje na to da čak i oni sa stalnim primanjima teško sastavljaju kraj sa krajem.


Obzirom na političku situaciju, visoki predstavnik preporučuje povećan angažman međunarodne zajednice kako bi bilo osigurano puno poštovanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir i omogućene ključne reforme. U vezi sa tim, u izvještaju se navodi da EUFOR-ALTHEA nastavlja da igra vitalnu ulogu u očuvanju mira i bezbjednosti u Bosni i Hercegovini i da je njeno prisustvo u BiH i dalje neophodno.