петак, 4. новембар 2022.

Da li će Kajganić otkriti teške malverzacije narkodilera Pavlovića, Stevanovića i Dodika, kao i banaka koje sada, kriminalnim radnjama, pokušavaju spasiti Narko”Pavgord” od stečaja


Piše: Slobodan Vasković


1.

Narkofirma “Pavgord”, čiji je vlasnik Gordan Pavlović Goci, pripadnik Kavčana u RS, je pred stečajem. Teška finansijska dubioza i očaj vladaju kako u firmi, tako i u Pavlovićevoj glavi, koji je veći smanjenim prilivom od prodaje narkotika. 


2.

Opravdano se postavlja pitanje porijekla novca koji Pavlović godinama upumpava u bankarski sistem, kao i ko mu sve pomaže u tom zločinačkom poduhvatu.

 

3.

Ako se uzme u obzir samo jedan “projekat” na kojem Pavlović radi već godinama, otimanje zvorničke “Alumine” i FG “Birač”, u koji je, do sada, uložio najmanje 70 miliona KM, kako je to izjavio njegov narkoprijatelj Zoran Stevanović, gradonačelnik Grada Droge i jedan od kumova Kavčana, realno pitanje je odakle dolazi toliki novac? 


4.

Ako se tome doda da je Pavlović preuzeo, (doduše, odmah potom i uništio bijeljinsku šećeranu), “Aqua City”, “Žitopromet”, “Vanekov mlin”, “Našu banku”, na šta je dato dodatnih 20 miliona KM, postavlja se pitanje da li je, sada već 90 miliona KM, samo njegov novac?!


5.

Od prodaje narkotika je tu najviše novca, ali ne samo Pavlovićevog!

 

6.

On nema legalni biznis: Čak i kopanje uglja iz rudnika Miljevina se radi nezakonito, ali to je sitan prihod u odnosu na pare date za navedene “projekte”. 


7.

Pavlovićevi saradnici i članovi porodice hapse se kao učesnici u narko trafikingu ozbiljnih količina narkotika, ali njega niko ne dira. Tu dolazimo i do pitanja za koju podzemnu obavještajnu strukturu, koja koristi narkodilere poput njega, radi?!


8.

 

Milorad Dodik je, u strahu od gubitka izbora i zarad podrške izbornih manipulatora iz Zvornika, pristao na ucjenu Stevanovića i omogućio Pavloviću da u julu 2022. godine kupi republička potraživanja od 43 miliona KM prema Biraču, čineći time jednu od teških kriminalnih radnji koja se lično pripisuje Dodiku.

 

9.

Upravo ova kupovina, iza koje stoje pohlepne hijene, danas je knedla u grlu Pavloviću i prijeti da ga otjera u stečaj. 

On nije imao dovoljno kapitala za ovu kupovinu, pa je finansijsku podršku tražio i dobio od “Nove banke”, nekoliko narko bosova i privrednika u RS, koji su mu pozajmili 35 miliona KM, sa rokom vraćanja do septembra. 


10.

Septembar je prošao, prošao je i oktobar, a Pavlović nije vratio zajmove!


11.

Sada traži nove, jer su se, u međuvremenu, pojavile nove finansijske rupe, a narko novca ima manje. Svi su izgledi da će prevariti i svoje kreditore. 


12.

Ovih dana, nekoliko bankara pokušava, na koruptivan način, da odobri dodatno finansiranje njegove firme Narko”Pavgord”, kako bi odložio stečaj, te mu pomažu u štimanju imovine i bilansa, kao i uvođenju lažnih kolaterala. 


13.

Ti bankari u Republici Srpskoj su mu godinama pomagali da ubaci u bankarski sistem desetine miliona KM iz narkotika, a sada mu pomažu da refinansira narko obaveze. 


Nema sumnje da Agenciji za bankarstvo za ovo zna, kao i SIPA, a i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić. 


14.

O porijeklu kapitala Pavlovića se godinama ćuti, institucije tolerišu ogromne razmjere kriminala i pranja novca, uz podršku bankarskog sektora, a sada se toleriše i pokriće narkonovca kroz pokušaj kupovine Birača i Alumine.


15.

Nadam se da će sada Kajganić uspjeti da pronađe nekoliko predmeta koji se tiču teškog kriminala - pranja novca koji je počinio Pavlović, ali i pokušaja otimanja Birača i Alumine, kao i učešća Dodika u ovim poslovima. 


Da li će Kajganić naći ove predmete zavisi u kolikoj mjeri će se konsultovati sa Milanom Tegeltijom; Bude li nastavio da to čini, njegov put je vrlo precizno ucrtan - i sam će postati dio Dodikove zločinačke grupe. 


16.

Bankama koje sarađuju sa Pavgordom ću ostaviti neko vrijeme da se saberu i odluče da li će nastaviti tim putem. 

Podsjetiću, pomenuta narkogrupa pokušava da preuzme “Aluminu” putem upisa Narko”Pavgorda” kao najvećeg povjerioca u stečaju Birača, što im ne ide po planu zbog nekoliko novih tužbi; Drugi način je pokušaj efektivnog preuzimanja “Alumine” nametanjem Stevanovića, Pavlovića Gocija ili nekog od njihovih poslušnika u Upravni odbor “Alumine”;  Nakon toga bi hitno iz fabrike izvukli 50-60 miliona KM za finansiranje Narko”Pavgorda”. 


17.

Bez ikakve sumnje, realizacija bilo kojeg njihovog zločinačkog scenarija  uništilo bi  “Aluminu” i automatski je stavilo na sve svjetske crne liste, odnosno, ono što bi od fabrike ostalo. (nastaviće se)