уторак, 22. новембар 2022.

Prizemljeni cirkus Montija Pajtona: Španska inkvizicija neće doći - SDS će sam morati završiti samospaljivanje; Pič nikada neće postati Kliz

(https://www.newyorker.com/)


Piše: Slobodan Vasković


1.

Mjesec i po nakon opštih izbora i brojnih saznanja koja su isplivala o dešavanjima unutar stranaka opozicije, dolazimo do paradoksalnog zaključka: Značajan dio SDS-a, još uvijek najveće opozicione stranke, borio se da predsjednik SDS-a Mirko Šarović ostvari što lošiji rezultat. I da izgubi izbore.


2.

Mora se priznati da su uspjeli, ali se mora reći da ni Šarović nije baš bio previše borben.


3.

U stvari, u SDS-u je trajao unutarstranački Puč od juna, kada je jedna jaka grupa iz vrha stranke pokušala nametnuti Draška Stanovikovića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH, što je Šarović odbio (detaljno sam to opisao u tekstu “Neslavan politički kraj Mirka Šarovića kojeg su ‘otrovali’ Sektaši u njegovim redovima još u junu; Vrijeme je za potpuno novu Opozicionu Knjigu”), a trajao je donedavno. Puč je propao, ali i SDS.


4.

Da se razumijemo - Ni jedne jedine zere ne žalim za Šarovićem na čelu SDS-a; On treba da ide sa pozicije predsjednika SDS-a, ali nikako ne treba da dođu Darko Babalj i njegova služinčad. 


Zato je veoma važno znati da je dio opozicije izdao narod i da se tom dijelu više nikako ne može vjerovati ni po koju cijenu. Jednostavnije rečeno, nisu to zaslužili, jer su se borili za svoje male sitne interese, a ne za interese naroda, za njegov opstanak, koji je biološki ugrožen opstankom Crvene Sekte Milorada Dodika na vlasti.


5.

U mjeri u kojoj se to odnosi na SDS, isto se odnosi i na PDP, a pobjeda Jelene Trivić nad Miloradom Dodikom, koja joj je oteta, pozitivan je politički incident koji se rijetko dešava, a produkt je činjenice da Narod neće više Dodika.


Neće ga Narod, ali hoće njegovi zaštitnici, pa je oktroisan; Dodik je lažni predsjednik RS i to svi znaju.


6.

Zna to čak i Stjuart Pič, specijalni izaslanik Velike Britanije za BiH, koji je umislio da je jedan od Montipajtonovaca pa se pokušao maliciozno “našaliti” izjavom “Centralna izborna komisija i Posmatračka misija OEBS-a ocijenile su da su ovo, sveobuhvatno, bili mirni i demokratski izbori”.


7.

Nakon ove izjave, Piču preostaje da sa Kristijanom Šmitom i Johanom Satlerom, duboko zamrznutim mačkama Larsa Gunara Vigemarka, pali i gasi TV; Na primjer sa Šmitom može da gasi i pali TV, a sa Satlerom da “šalta” kanale i pojačava i smanjuje ton.


Toliko o Specijalnom britanskom MontiPajtonovcu koji će postati možda i Mister Hajd, ali nikada Džon Kliz. Uz dodatak da je sada potpuno jasno za koga je radilo onih čuvenih “40 britanskih obavještajaca”.


8.

Pič bi mogao, kada je u pitanju SDS i dešavanja u njemu, zaista biti pravi Montipajtonovac i istaći - A sada nešto potpuno drugačije! Jer, to što se dešavalo i dešava u SDS-u je zaista potpuno drugačije u odnosu na sve ostale stranke.


9.

“Niko ne očekuje špansku inkviziciju”, kultna je rečenica iz serijala “Monti Pajton”, ali unutarstranačka inkvizicija, koju predvodi Darko Babalj, a potčinjeni su mu Milan Miličević i Marinko Božović, te Đorđe Milićević, nije uspjela “spaliti” Šarovića i do kraja sprovesti puč u SDS-u, iako im je, iz sasvim nerazumljivih razloga, pomogao i Vukota Govedarica.


Govedarica je, ma šta ko mislio, častan čovjek, a šta ga je natjeralo u SDS-ovu inkvizicionu grupu veliko je pitanje. Možda da razmisli o sujeti - da li mu je potreban baš toliki obim?!


10.

Puč je propao, Šarović jeste baš dobro nagorio, a Babalj, Miličević, Milićević, Božović i ostali su potpuno izgorili, dok za Vukotu ostavljam još neke nade.


11.

Zašto je to tako? U želji da unište Šarovića i otmu “radnju”, uništili su SDS i sada će ih Šef Sekte sa lakoćom progutati. Bar smo se toga nagledali; Kanibalizma u kojem su glavna hrana Papci!


12.

Navedeni su radili za Dodika, tu više nema nikakve dileme. Kao i Stanivuković, uostalom, ali još uvijek je otvoreno pitanje čija je poluga ta budalasta karakterna pederčina?! O tome u nekom od narednih tekstova.


13.

SDS je kao stranka gotov i ne treba puno žaliti za njima; U stvari, ne treba uopšte žaliti, jer sve što se dogodilo imalo je samo jedan razlog - stvaranje crnocrne koalicije - SNSD-SDS; Dodik će ih sada pokupovati većinu bez većih problema.


14.

To, suštinski, ne znači ništa, ali ostaje opor ukus zbog toga što je Crvena Sekta, potpuno kriminalizovana i klijentelistička otrovna bagra, imala saveznike među onima koji su trebali da se bore protiv nje. Ogavno.


15.

Treba do kraja rasplesti ovu priču oko SDS-a, kao što sam to učinio i oko PDP-a, kako bi se spoznalo u kolikoj mjeri su te stranke samo formalno opozicione, dok su, suštinski, STR-ovi koji služe za merkantilne poslove.


16.

Puč u SDS-u je propao, jer Šarović još uvijek drži sve ključeve u svojim rukama, iako je SDS toliko trošan da bi malo jači pokušaj otključavanja bilo koje brave mogao potpuno da ga sruši.


Šarović je u tehničkom mandatu, svi pečati i pravo potpisa su kod njega; Kako je prenio ingerencije na Miličevića, isto tako ih može i vratiti i Miličevića razvlastiti.


Svi zamjenici i potpredsjednici su podnijeli usmene ostavke koje uvijek mogu da povuku. 


Jednostavnije rečeno, jedina promjena u SDS-u je ta što je Šarović pustio inkvizitore da se razigraju, ali bez ključnih alata da preuzmu stranku.


17.

Budući da je Puč propao, da je Šarović još uvijek tu, tek slijedi teška rovovska bitka za preostale ogriske SDS-a. 


18.

Najbitnije od svega je spoznaja da je opozicioni prostor potpuno prazan. Da postoji prostor na kojem se može razviti Alternativa.


Na tom prostoru se kao jedini vidi Nebojša Vukanović (sam sebe), ali on ne može stvoriti Alternativu, iako je njegova Lista rasla na opštim izborima. Međutim, to su glasovi PDP-a i SDS-a koje je on preuzeo, a ne glasovi koji su ranije bili za Crvenu sektu.


To su činjenice. 


19.

Ko je Alternativa? Svi čekamo, a jedino izvjesno je da Jelena Trivić, koja u ovom trenutku ima ogromni politički kapital (veći od svih tzv. opozicionih stranaka zajedno), treba da čeka da se ta grupacija pojavi  (što je pitanje trenutka) i da joj se pridruži. 


Jednostavnije rečeno, ona je, zasad, jedini pripadnik Alternative Režimu koja može vrlo vrlo brzo da nabuja, jer ne postoje prepreke za njeno razvijanje. 


20.

Što se SDS-a tiče oni više ne mogu prirediti nijedan spektakl, čak ni najjeftiniju, najprizemniju cirkusku predstavu. Kao ni PDP, uostalom!