среда, 16. децембар 2015.

Volovi opet napadaju: Kriminalac Pavić u novom jurišu na “Elektrodistribuciju” Pale; Nasiljem protiv Mrde

piše: Slobodan Vasković

Skupština akcionara “Elektrodistribucije” Pale zakazana je za 17.12. i na njoj će Marko Pavić ponovo nezakonito pokušati da smijeni Ljubomira Mrdu, direktora tog preduzeća. Poslednji takav pokušaj bio je prije tri mjeseca i nije uspio, kao ni onaj oktobarski, kada nije ni održana Skupština akcionara, jer se nisu stekli zakonski uslovi. 

Ljubomir Mrda, direktor “Elektrodistribucije” Pale, još uvijek je živ, što je pravo čudo, s obzirom na činjenicu kakva banda ga napada, i još uvijek je na čelu jedinog uspješnog preduzeća, koje pozitivno posluje, u okviru Elektroprivrede RS.

Međutim, kriminalci Marka Pavića ponovo jurišaju na Mrdu, sa namjerom da i “Elektrodistribuciju” Pale stave pod kontrolu i od nje naprave “Bobar banku”.

Pavić, koji je, zajedno sa odgovornim iz firme “Arcelor Mital”, učestvovao u pljački 228 miliona KM, što je utvrdila Poreska uprava RS, nije zbog te ogromne prevare završio u pritvoru, pa nastavlja nesmetano da harači, i pokušava da se domogne “Elektrodistribucije” Pale, jer je to jedna od rijetkih institucija koja na računima ima novca. 

Paviću je obećano 800.000 maraka, ukoliko uspije natjerati Režim da ukloni Ljubomira Mrdu. Zato Pavić ne posustaje, jer mu je tih 800.000 hiljada valjda potrebno da lično bogatstvo, koje je stekao baveći se politikom, zaokruži na 50 miliona keša. Na toliko se procjenjuje njegovo imovno stanje.

Bilo je već nekoliko pokušaja smjene Mrde, odreda nezakonitih, a nasilje je bilo takvog obima da je čak udružilo načelnike SDS-a i SNSD-a iz gradića sarajevsko-romanijske regije u zahtjevu da se Mrda ne mrda. I radnici “Elektrodistribucije” Pale ustali su u Mrdinu odbranu, nakon čega je Banda koja želi da se dokopa “Elektrodistribucije” čak fizički krenula na ovog poslovnog čovjeka.

Mrda je postao svojevrstan simbol otpora Bezakonju Režima, posebno notornog kriminalca Pavića, koji ne preza ni od najmorbidnijih ucjena i prijetnji kako bi se dokopao pozicije direktora “Elektrodistribucije”. I na njeno čelo doveo Nenada Nešića, koji je državi dužan milionska sredstva.

Nešić je sa samo tri firme napravio štetu od cca 1,2 miliona KM: To su firme “Dar Company” (337.743,25 KM), „N trade“ (20.138,41 KM), „Dar Company“ (dug UIO je 890.279,77 KM).

Sada taj Nešić treba da bude direktor “Elektrodistribucije”, što bi bio dokaz da Marko Pavić još uvijek može da siluje Sistem.

O kakvim primitivcima se radi, svjedoči i činjenica da su 29. oktobra, kada je trebalo da se desi Skupština akcionara, Pavićevi Kasapi iz DNS-a pripremili slavlje i pečenje vola na ražnju.   

Bili su sigurni da će im odigrati milionski dobitak. Međutim, vo je ostao živ, jer nisu uspjeli smijeniti Mrdu.

Vo je pripremljen za pečenje 17.12., a da li će ostati živ veliko je pitanje, jer Pavićeva hobotnica juriša svim snagama. Posebno podzemnim.

U međuvremenu, došlo je do velikog komešanja i u Vladi RS, jer je Petar Đokić, koji je bio predstavnik državnog kapitala u “Elektrodistribuciji” Pale, podnio ostavku na tu poziciju.

Imenovan je umjesto njega Zoran Tegeltija, ministar finansija, koji je trebalo da Mrdi skine glavu i vola stavi na ražanj. Ali i Tegeltija je dao ostavku na poziciju predstavnika državnog kapitala, tako da se ne zna ko je u ovom trenutku predstavnik državnog kapitala i ko bi trebalo da 17.12. smijeni Nadzorni odbor, uspostavi novi, koji bi, opet, trebalo da eliminiše Mrdu.

Sve je to nezakonito i sa tim je upoznata Vlada RS. Ali Pavić ne posustaje, žulja ga onih 800.000 KM. 

Žulja ga i Vo, dolazi mu na san i riče po cijelu noć, pa Pavić želi što prije da ga vidi na ražnju.    

Hodogram
Vlada RS zakazala je Skupštinu akcionara i traži smjenu Nadzornog odbora.
Vlada-Ministarstvo energetike zatražili su mišljenje mišljenje IRB- a, koji zastupa Vladu.

IRB daje mišljenje da se Nadzorni odbor može  smjeniti samo ako:
- postoji negativan revizorski izvještaj, ili
-da postje sudske presude protiv članova Nadzornog odbora, što nije slučaj.

Petar Đokić odbija predstavljati Vladu kao većinskog akcinara.
Vlada RS imenuje Tegeltiju a IRB šalje dopis da se Nadzorni odbor ne može smijeniti, jer nema zakonskog osnova.

Tegeltija odbija predstavljati Vladu, vrši se pritisak na IRB, Vlada RS nije donijela nikakvu novu odluku, a Skupština akcionara je zakazana za 17.12.2015.

P.S. Radnici “Elektrodistribucije” organizovali su se i spremni su po svaku cijenu odbraniti Mrdu. Glavni organizator radničkog protesta rekao mi je da će i ovaj put “istjerati Volove iz kupusa”.
“Pavićevi Volovi ovdje kupus neće pojesti, garantujem ti”, rekao mi je Komandant odbrane od Volujskog napada.