понедељак, 14. децембар 2015.

Borenović uz pomoć Čekića do Dodikovog zagrljaja

piše: Slobodan Vasković


Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, nijednom nije pozvao Mladena Bosića, predsjednika SDS-a, kako bi se konsultovali u vezi sa dramatičnom situacijom nastalom nakon odluke Milorada Dodika da zabrani rad Suda/Tužilaštva BiH i Sipe na teritoriji RS.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, nijednom nije pozvao Dragana Čavića, predsjednika NDP-a, kako bi se konsultovali u vezi sa dramatičnom situacijom nastalom nakon odluke Milorada Dodika da zabrani rad Suda/Tužilaštva BiH i Sipe na teritoriji RS.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, nakon odluke Vlade RS da zabrani rad Suda/Tužilaštva BiH i Sipe na teritoriji RS, dao je veoma blijedu izjavu, kojom je direktno podržao stavove Milorada Dodika i Vlade RS, koji su ovaj entitet doveli na rub oružanog sukoba.

“Osuđujemo ono što se dešava u Novom Gradu i apelujemo na smirivanje. Ovo je izolovan slučaj. Očekujemo detaljnu istragu”, rekao je Borenović 10.12. i, istina uvijeno, podržao Milorada Dodika i Željku Cvijanović u njihovom nastojanju da izazovu sukobe u BiH.

Nije to prvi put da je Borenović podržao/kopirao Dodika u poslednjih petnaestak dana, a sigurno nije ni poslednji.  

Fakti 2

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, hitno je pozvao Mladena Bosića, predsjednika SDS-a, i insistirao da Bosić spriječi promjenu skupštinske većine u Kostajnici, jer je SDS odlučio da se raziđe sa PDP i ostavi ih bez vlasti u toj opštinici.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, hitno je pozvao Dragana Čavića, predsjednika NDP-a, i insistirao da Čavić spriječi promjenu skupštinske većine u Kostajnici, jer je jedan odbornik NDP-a odlučio da podrži SDS u odluci da se raziđe sa PDP i ostavi ih bez vlasti u toj opštinici.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, izdao je saopštenje u kojem naglašava da će “PDP preispitati dalje aktivnosti unutar Saveza za promjene dok se situacija oko neprincipijelnih koalicija na lokalnim nivoima ne riješi”.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, nije našao za shodno da pozove bilo kog lidera iz Saveza za promjene u situaciji kada je kompletna RS bila u neizvjesnosti i kada se otvoreno prijetilo oružanim sukobom policijskih agencija, ali je itekako užario telefonske linije kada se neki njegov odbornik našao u situaciji da izgubi poziciju u SO Kostajnica. I to ne bilo koji odbornik, već muž Dijane Čekić koja je u odličnim odnosima sa Mladenom Ivanićem i Branislavom Borenovićem.

Za Borenovića je pozicija Muža Čekića pitanje svih političkih pitanja, dok pokušaji Režima da spase opljačkano i po cijenu izazivanja sukoba i smrtonosnog ambijenta, za njega ne znače ništa, jer se nije ni oglasio. Štaviše, u prvoj izjavi dunuo je u jedra Dodiku. 

Ni Borenović, ni PDP, ni njihov počasni predsjednik nisu se uopšte oglasili o prijetnjama upotrebe oružja, koje je ispalio Dragan Lukač, ministar  Dodikovih milicija, ali jesu zaurlali kada je Čekić ostao bez opštinskog nakovnja. 

Da li je to iznenađujuće? Nije. Ivanić već mjesecima pregovara sa Dodikom oko mogućeg zajedničkog istupa, bez znanja ostalih lidera Saveza. Zauzvrat, Režimski mediji forsiraju Ivanića, jer vide u njemu nadu za opstanak Oligarhije.

I ne nadaju se uzalud. Ivanić je već učinio niz usluga Dodiku, smještajući njegove kadrove u ambasadorske destinacije, izbjegavajući oštra sukobljavanja, prepuštajući ih Bosiću i Čaviću, a nije naodmet podsjetiti da nije htio smijeniti Ranka Škrbića, sa pozicije ambasadora u Srbiji, već ga je čuvao gotovo do isteka mandata. Škrbić je podnio ostavku i teško izvrijeđao lidere Saveza, ali ga je Ivanić i nakon toga čuvao.

Dodik je Ivaniću veoma zahvalan na uslugama i gotovo da ga i ne pominje u svojim ratobornim izjavama. Tek ponekad “da se Vlasi ne dosjete”.

Dodik računa na Ivanićevu poslovičnu prevrtljivost i izdaju (uz ucjenu) jedinu konstantu njegovog političkog djelovanja i njegovu alavost za pozicijama i čeka da ga izvuče iz Saveza. Nadajući se da će sebe izvući iz Pakla u kojem se nalazi.

Nije daleko od izvlačenja Ivanića iz Saveza, što su primijetili i najvažniji faktori koji utiču na dešavanja u BiH. Koji su isto tako primijetili da to neće pomoći Dodiku za izlazak iz Pakla.

Primijetili su to i u Savezu i očekuju novu Ivanićevu izdaju spremni. 

Muž Čekić samo je jedan u nizu koraka koji slijede na tom putu, kostajnički problem svjesno je naduvan do nevjerovatnih granica kako bi se pokazala uvrijeđenost i nemogućnost opstanka u Savezu.

Prljavo, nisko, odvratno, ali tipično za PDP.

Iako ga je Dodik na RTRS-u (20.11.) nazvao neznalicom, podanikom, spremnim da žrtvuje interes RS, preplašenim zečićem koji se prestravi kada čuje Dodika kako govori, iako ga je taj isti Dodik nazvao “čovjekom bez one stvari”, britanskim špijunom, Borenoviću to ni najmanje ne smeta; Krenuo je u razvaljivanje Saveza, kako bi se što prije izgrlio sa Dodikom.