недеља, 20. децембар 2015.

Izraelska ambasada nije u Dodikovoj vili, niti postoje dokazi da mu Izraelci plaćaju kiriju

piše: Slobodan Vasković

Naredba o sprovođenju istrage o malverzacijama Milorada Dodika sa kupovinom vile u Beogradu, koju je Tužilaštvo BiH donijelo 14.12.o.g. ustalasala je javnost u regiji, a propagandisti Milorada Dodika čine sve da to prikažu ko dio Plana za rušenje Milorada Dodika; iako je ministar Dragan Lukač rekao da MUP RS ne zna ni za kakav Plan rušenja.

Propagandisti rade svoje, ali činjenice su neumoljive.

Novi detalji “slučaja vila” ukazuju da je Dodik slagao kada je izjavio da je vilu izdao Izraelskoj ambasadi i da od države Izrael prima kiriju od 51.600 evra godišnje, od koje plaća rate kredita. 

Prema uvidu u katastrasku dokumentaciju, utvrđeno je da je vila u ulici Vaska Pope 16, Beograd, upisana 1/1 na Milorada Dodika, te da se može uknjižiti kao obezbjeđenje za kredit.

“Podnosilac zahtjeva je sklopio ugovor o zakupu navedenih nekretinina sa državom Izrael. Prema Ugovoru o zakupu godišnja zakupnina iznosi 51.600 evra, dio izvora za otplatu kredita bio bi mjesečni prihod po osnovu zakupnine od 4.300 evra”, navodi se u prijedlogu Centralnom kreditnom odboru Pavlović banke, datiranom 18.06.2008. godine. 

I iz ovog dokumenta uočljivo je da je Dodik digao kredit za kupovinu vile, godinu dana nakon što je vilu kupio i platio. 

Dodik je 14.05.2007. godine, preko “Pavlović banke”, 750.000 evra prebacio na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je i bila vlasnik vile na Dedinju.

Dodik je tada tvrdio da je podigao kredit od “Pavlović banke” kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije - 27.06.2008. godine, kada je on odobren.

Postavlja se pitanje otkud Dodiku 14.05.2007. godine 750.000 evra, jer on u tom trenutku na računima u “Pavlović banci” nije imao taj novac? Ko mu je dao novac, da li Slobodan Pavlović ili, pak, neko drugi, trebalo bi da pokaže istraga?

Dodatni obrtni momenat cijeloj ovoj aferi daje činjenica da je Dodikov ugovor o izdavanju vile Izraelskoj ambasadi po svemu sudeći fiktivan, odnosno lažan. 

List “Blic” objavio je 26.01.2010. godine tekst pod naslovom : “Dodik otplaćuje vilu na Dedinju od kirije”

Banjaluka - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je juče da je svoju vilu na Dedinju dao pod kiriju izraelskoj ambasadi u Beogradu za oko 55.000 evra godišnje. „Kirija ide na otplatu kredita za kuću koja je i pod bankarskom hipotekom na period od deset godina”, odgovorio je Dodik na pitanje poslanika SRS RS Nove Grujića.

Grujić je postavio pitanje premijeru RS u ime grupe građana koju je zanimalo kako otplaćuje kredit za vilu na Dedinju, „budući da je rata za kredit veća od plate koja iznosi oko 5.000 KM”.

Dodik nije rekao koliko novca je koštala vila u elitnom delu Beograda i koliki je iznos rate za kredit koji otplaćuje banci.

Dodik je slagao da je vilu izdao izraelskoj ambasadi, jer se Izraelska ambasada u Bulevaru Kneza Aleksandra Karađorđevića 47, Beograd, dok se Dodikova vila nalazi u ulici Vaska Pope 16.

U Dodikovoj vili ne nalazi se ni rezidencija Izraelskog ambasadora

U stvari, u Dodikovoj vili u Beogradu čini se da niko ne živi. 


Uz to, ne postoji nijedan jedini dokaz da su Izraelci uplatili bilo kakav novac za kiriju Dodiku, što dodatno ukazuje da je Ugovor sa Izraelcima fiktivan i lažan i da je Dodiku poslužio za prikrivanje tragova.  

Tužilaštvo BiH zvanično je 14.12. otvorilo istragu protiv Milorada Dodika zbog nezakonitosti u vezi sa kupovinom vile u Beogradu.

Naredba je donesena nakon saslušanja Slobodana Pavlovića, vlasnika “Pavlović banke”.

Božo Mihajlović, visoki funkcioner Tužilaštva BiH slagao je javnost da protiv Dodika nije pokrenuta istraga. Mihajlović to nije mogao ni znati, jer je već dvije sedmice na bolovanju i nije dolazio na posao. U vrijeme dok je on bio na bolovanju istraga je pokrenuta. Mihajlović je pion Drgana Čovića i učestvovao je rušenju niza lako dokazivih predmeta korupcije.

Cijeli slučaj je više nego zanimljiv, a u njegovom središtu je 750.000 evra, koliko je Dodik platio vilu.

Dodik je 14.05.2007. godine, preko “Pavlović banke”, 750.000 evra prebacio na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je i bila vlasnik vile na Dedinju.

Dodik je tada tvrdio da je podigao kredit od “Pavlović banke” kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije - 27.06.2008. godine, kada je on odobren.

Postavlja se pitanje otkud Dodiku 14.05.2007. godine 750.000 evra, jer on u tom trenutku na računima u “Pavlović banci” nije imao taj novac? 

Novac mu je dao Pavlović i još tri tajkuna, čija imena su u ovom trenutku nepoznata javnosti, ali su poznata Tužilaštvu BiH.

Pavlović je dao 750 hiljada KM, dok su tri ostala tajkuna dali ostalih 750 hiljada KM.

Dodik i Pavlović su se sastali prije Pavlovićevog svjedočenja u Tužilaštvu (14.12.) i razgovor među njima nije protekao u dobroj atmosferi. Posebno ne rastanak.