уторак, 15. децембар 2015.

Dodik ukinuo Narodnu Skupštinu; Ivanić pokušava ukinuti Savez za promjene

piše: Slobodan Vasković

Na snazi su i dalje Ratne naredbe Narodne skupštine RS o zabrani djelovanja Suda/Tužilaštva BiH i Sipe na teritoriji RS. Sipa je, uprkos tome, 15.12. uhapsila dva lica osumnjičena za ratne zločine, a MUP RS nije reagovao. Što je iznenađujuće, jer je ministar policije Dragan Lukač izjavio da je spreman narediti upotrebu vatrenog oružja, ukoliko odluke parlamenta budu prekršene. 

Umjesto otpora Sipi, koju u SNSD karakterišu okupatorskom formacijom, grobna tišina: Niko od nadležnih se nije oglasio, pa je ostalo nejasno da li je Dodik možda tajno potpisao kapitualicju, čim Sipa dejstvuje na teritoriji RS, po nalogu Suda/Tužilaštva BiH, a nema otpora policije.

Ako je to tako, onda je Dodik derogirao parlament RS i trebalo bi da odgovara za veleizdaju. Ukoliko Dodik nije obaviješten o upadu Sipe na teritoriju RS, onda mora odgovarati Lukač, ali i Željka Cvijanović, zbog toga što su dozvolili da se odluke Narodne skupštine RS tako brutalno gaze i nipodaštavaju.

Opravdanje za nereagovanje nikako ne može biti nedavni kafanski susret Lukača, Dragana Mektića, Gojka Vasića i Perice Stanića, u kafani kod “Braće Đukić” u Drugovićima. Istina, MUP RS je kafansko druženje predstavio kao zvaničan sastanak, ali Mektić je rekao da nikakve zvaničnosti tu nije bio, već da je drugarski saopštio Lukaču da nije baš uputno da ministar izigrava guska u magli. I da bi se mogao izgubiti u njoj.

Lukač nije pripucao na Mektića što je odlično, ali i dalje ostaje pitanje šta je sa onemogućavanjem Sipe da djeluje na teritoriji RS i ko se to usudio nepoštivati odluke institucija RS. Koje su Dodiku svetinja! I kako je moguće da jedna tako prosrpska vlast, kakva je Dodikova, ponovo dozvoli hapšenje Srba?! Nije valjda kafanski susret u Drugovićima značajniji od Svetih Zaključaka Narodne Skupštine RS?! Čini se da jeste, što nas dovodi u niz dilema: da li je NS RS u statusu bircuza, a Vlada RS u statusu snek bara?!

Pitanje je i kako će sada Režim dokazivati da BiH ne postoji, a RS itekako postoji, kada nakon skupštinske suspenzije BiH na teritoriji RS, akcija Sipe svjedoči da BiH itekako postoji, a da RS gotovo i nema. Niti njenih institucija koje su donijele odluku o prekidu saradnje sa Sudom/Tužilaštvom BiH!

Nažalost, postoji samo Milorad Dodik, koji je i RS i Vlada RS i Narodna skupština RS i MUP RS… Dodikov strah od istraga natjerao ga je da institucije stavi u ratno stanje, a onda ga je strah od mogućeg sukoba i njegovih posledica (primarno po Dodika) natjerao da još jednom ponizi iste te institucije i prisili ih na nedjelovanje. 

Milorad Dodik je tako i zvanično poništio RS, rafalao ne rafalao Lukač, koji, definitvno, treba promijeniti kundak. Ovaj postojeći mu ne razmišlja baš najbolje.

Da li je Dodik odustao od sukoba? Samo privremeno, jer je došla Maca na vratanca; Zvanično je osumnjičen za malverzacije sa kupovinom vile u Beogradu. Dodik će u tom svojstvu, osumnjičenog, uskoro biti saslušan u Tužilaštvu BiH. Rekao je ranije da će se dobrovoljno javiti na svaki poziv. 

Sumnjam da će se to desiti, jer mu se baš ne mijenja ime u Živko, ili Žile, pa će on već naći neki razlog da oživi mrtve odluke parlamenta, kako bi se spasao procesuiranja. Lukač će tada imati priliku da zapuca i da sebi oduška. A da ga svrbi prst na obaraču, svrbi. Više od kundaka.

Valjda će ovaj put pogoditi iz prve, a ne rikošetom. Doduše, tada je bio mlad strijelac.

Dok se Lukač priprema za streljanu, Dodik će pokušati ubrzati pregovore sa Mladenom Ivanićem, koji su mu zadnja slamka. Iako mu spasa nema, slamki ne fali.

U tim pregovorima na stolu je sledeći paket: Dodik će smijeniti Željku Cvijanović i njenu vladu, a mandat dati PDP-u. Koji će sa SNSD-om i pratećom bulumentom formirati novu izvršnu vlast. Zauzvrat, Ivanić treba ubijediti Izetbegovića da se bez Dodika po vertikali, ne može ništa sprovesti od reformi u RS horizontali. Što bi značilo izbacivanje SDS-a i NDP-a iz Savjeta ministara. U kojem bi od ove postave ostao samo Igor Crnadak, odnedavno veliki prijatelj moćnih trgovaca oružjem. Ima i onih koji misle da im je Crnadak tek marioneta, ali pažljivom analizom njegovog državničkog stava zaključio sam da je to prosto nemoguće.

Problem Dodikove i Ivanićeve konstrukcije je što je na prilično dugom štapu, za razliku od onog pravosudnog koji se baš približio lideru SNSD-a.   

Dodik je konstrukt dodatno zaljuljao svojim šizofrenim udarom na BiH, uprkos tome što su Ivanić i njegov eho Branislav Borenović uporno ili ćutali o Ratnom stanju ili ga, pak, podržavali. 

Sad već Ivanić lagano koči, jer mu se čini da je Dodik pretjerao, iako to nikako javno ne priznaje. Štaviše, pomirljiv je do gađenja, nadajući se da će  mu varijanta ipak odigrati.  

Zato i pokušava isforsirati sukobe unutar Saveza, iskonstruisati ih po svaku cijenu, ne prezajući od najgorih podmetanja, kao što je prljava kostajnička priča i prijetnje izlaskom iz Saveza za promjene zbog "principijelnih" razloga. Ivanić priprema teren za koaliciju sa Dodikom.

Ivanić jeste svojevremeno izjavio da “ni mrtav ne bi sa Dodikom više”, ali šta je on sve rekao pa nije ispoštovao. Ustvari, nije ispoštovao ništa od onoga što je rekao, pa je tako potpuno aboliran. 

Sve nas to dovodi do maštovitog političkog žutokljunca Borenovića, koji bi trebao biti nova Željka Cvijanović. 
“Vidimo mašta nekima proradila...hoćemo čiste političke odnose, ili u svim opštinama zajedno ili puštamo stihiji, kako lakše do #cilj #promjene”, naveo je Borenović na svom tviteru.

Sad, vrlo je teško analizirati maštovitog žutokljunca i dokučiti da li je svojim tvitom slao poruke “izvjesnom blogeru” ili se, pak, javno prepustio maštanju da postane Željka umjesto Cvijanovićke. Prije će biti ovo drugo, jer “čisti politički odnosi” za koje se Žutokljunac zalaže, u PDP-ovoj vizuri svode se na političko lihvarenje, laži, promociju i odbranu najcrnjeg nepotizma, što ih čini idelanim Dodikovim partnerima. Zaboravih i na otvorene ucjene zloupotrebom institucija, o čemu ću pisati sutra, najdalje prekosutra.  

Pitanje je da li bi Žutokljunac bio kvalitetna Željka?

Diana Čekić je stoposto sigurna, kao i Željko Čekić, Dodik misli da bi, Vladika Grigorije, koji uvezuje Dodika i Ivanića, zbori da “Fićfirić obećava”, Ranko Škrbić je isto za, podržavaju to i tajkunski krugovi, Režimski mediji su svoj stav već iznijeli ćutanjem o Ivaniću…

P.S. Žutokljunčeva principijelnost i borba protiv haosa i anarhije u Prijedoru
Žutokljunac Borenović zaista je principijelan i protiv haosa i anarhije u funkcionisanju stranaka Saveza za promjene na lokalnom nivou, ali samo na tviteru.

Tako u Prijedoru, PDP ima dva odbornika, od kojih je jedan Dalibor Grabež, lični Borenovićev i Crnatkov poltron, a drugi  Ranko Smiljanić.
I Smiljanić i Grabež su u vlasti zajedno sa DNS-om Marka Pavića, dok je SDS u tom gradu u opoziciji. 

Grabež je potpredsjednik Skupštine Grada i ima platu od 2.500 KM, dok je Smiljanić dio skupštinske većine.

Interesantno je da Borenović nije zamolio SDS da napuste Savez za promjene, jer on nema snage, a ni srca, da ubijedi prijedorski dvojac da se priključi opoziciji kako ne bi bilo anarhije i haosa.