петак, 11. децембар 2015.

Karte na stolu

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik, shodno svom mentalnom sklopu Kockara nacionalnim interesima, iznio je na sto dio karata u pokeraškoj partiji koju igra sa institucijama BiH. 

Dodik je pozvao “ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i druge bh. institucije da sa organima Republike Srpske dogovore procedure oko budućih akcija SIPA, ističući da RS želi mir i stabilnost ali da više nijednom neće dozvoliti upade SIPA u njene institucije bez saradnje sa policijom RS”.

Nije riječ ni o kakvom Dodikovom koraku unatrag, dapače; To je njegov logičan potez u ovoj partiji, gdje on pokušava sebe dovesti u situaciju da preko institucija RS, primarno MUP-a RS, odlučuje o načinu djelovanja Sipe i Tužilaštva BiH na teritoriji RS. I utiče na njihove ciljeve/istrage.

Potvrđuje to njegovo potenciranje “dogovora o procedurama”, što, defakto, znači da je on taj koji bi odredio procedure djelovanja pravosudnih i bezbjednosnih institucija BiH na teritoriji RS. 

U detalju, to bi, primjera radi, moglo da znači da Sipa mora da obavijesti MUP RS da su joj za istragu o Bobar banci potrebni dokumenti Agencije za bankarstvo, nakon čega bi Dodik “u skladu sa procedurama” odlučio da li Agencija treba ili ne treba dostaviti dokumente.

Drugim riječima, pozivom na “dogovor oko procedura”, Dodik se lično nudi za Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Predsjednika Suda BiH i direktora Sipe. I kao takav bio bi pošteđen svih istraga.

Cijela jeftina populistička predstava organizovana u Narodnoj skupštini RS, koja je odlučila o prekidu saradnje sa pomenutim institucijama BiH, izvedena je kako bi Dodik pozvao na “dogovor o procedurama”. I pokazao kako bez dogovora sa njim ništa ne može da funkcioniše. Riječju, Dodik nastavlja da ucjenjuje BiH.

Bilo koja vrsta pregovora sa Dodikom o “procedurama” značila bi debakl institucija BiH: Suda i Tužilaštva BiH i Sipe! I BiH u cjelini.

Poznato je to Dodiku, ali on računa da se Sud i Tužilaštvo BiH, kao ni Sipa neće usuditi raditi svoj posao na teritoriji RS, dok je “vanredno stanje” na snazi. I računa da će ipak uspjeti dobiti kakve takve “pregovore o procedurama”, što bi bila njegova pobjeda.

Pri tom je ubjeđenja da Međunarodna zajednica neće ići protiv njega brutalno, a ako je suditi prema prvim istupima evropskih zvaničnika, jasno je da oni još uvijek ne znaju kako da reaguju. Dodik i računa na to. 

Dodik ne govori istinu kada tvrdi “da nema ništa protiv da ga istražuje bilo koja institucija i da preduzimaju bilo kakve aktivnosti koje smatraju potrebnim, ali da su ove aktivnosti institucija preduzete isključivo radi zaštite RS”.

Upravo zbog istraga o kriminalu počinjenom u “Bobar banci”, kao i kupovini njegove vile preko “Pavlović banke”, Dodik je odlučio da se otvoreno sukobi sa BiH, suspenduje državu na teritoriji RS i otvori ogromnu političku krizu, koja vrlo lako može izmaći kontroli. 

Preko “Bobar banke” pripadnici Režima opljačkali su 250 miliona KM. Istraživanje te pljačke u stvari je istraživanje Režima, Sistema, SNSD-a i njegovih ključnih ljudi. 

Dosadašnja istraga poslovanja “Bobar banke” i pljačke 250 miliona KM ukazuje da je vrh SNSD djelovao po principu Zločinačke organizacije i to je ono što je Dodiku itekako poznato. I čega se plaši. Otud i udar i poziv na “pregovore o procedurama”, kako bi se izdigao iznad bh. institucija koje sprovode istragu i zaustavio njihov rad. 

Po pitanju “Pavlović banke” i kupovine vile u Beogradu, Dodik je potpuno ugrožen, jer je, prema dokumentima koji su emitovani u javnosti, bjelodano da je riječ o teškom kriminalu i da je lider SNSD-a do vrijedne nekretnine došao drumskom otimačinom.  

Dodik ima iskustvo u ovakvom načinu obračuna, jer je prije nekoliko godina uspio pritiscima da zaustavi istragu Tužilaštva BiH o izgraanji autoputa Banjaluka-Gradiška, RTV Doma i izgradnji zgrade Vlade RS, tako što je prisilio bh. institucije da istragu prebace Specijalnom tužilaštvu RS, koje je sve hitro proglasilo nedokazivim. Ni tada nije išlo glatko, ali je Dodik bio na vrhuncu političke snage, a imao je svoje ljude u Sipi (Mirko Lujić), Savjetu ministara BiH i ogroman uticaj na Tužilaštvo BiH.

Sada prisustvujemo novom Dodikovom filmu o tome kako spriječiti istrage, a problem po njega je što ovaj put “glumci” nisu više iz njegove Filmske akademije. Otud i toliko dramatičan zaplet sa sjednicom Narodne skupštine, suspenzijom države i dugim cijevima na međuentitetskoj granici.


Ukoliko Dodik i u ovom Filmu dočeka Hepiend, onda će BiH imati horor završetak.