среда, 23. децембар 2015.

Mektić za N1: Vodi se istraga o kupovini vile na Dedinju

Afera ima jako puno. Počinjene su teške kriminalne aktivnosti, ali radi naše efikasnosti usmjerili smo se na nekoliko ozbiljnih afera za koje mislimo da ima osnovane sumnje. Pozabavili smo se aferama Bobar banke, istragama vezanim za Pavlović banku, vilu gospodina Dodika u Beogradu za koju se vodi istraga. Ne bih govorio o drugim konkretnim istragama upravo zbog toga što bi njihovim pominjanjem mogao uticati na ometanje istraga", kazao je Mektić.
"Najavljujem hapšenja, jer postoji dovoljno osnovane sumnje za nekoliko osoba koje obavljaju javne dužnosti jer su počinili", kazao je Mektić, dodavši da istragama dolaze do novih djela, i na proširenja nezakonitih radnji, te da će učiniti sve da neke istrage okončaju hapšenjem.

Izvor: N1

Hoće li Milorad Dodik biti uhapšen?
"Ne bih špekulisao sa imenima. Kraj istrage će reći ko su najodgovornije osobe, ko će odgovarati, koja su to djela i šta su oni počinili. Konkretno mogu da kažem da se vodi istraga kroz koji se istražuju transakcije kojima se finansirala vila u Beogradu gospodina Dodika", potvrdio je Mektić, dodavši da se vodi istraga protiv većeg broja ljudi koje su obavaljale odgovorne funkcije u vlasti RS.
Istrage prelaze granice BiH, zbog finansijskih transakcija, te da BiH sarađuje sa bezbjednosnim agencijama iz regije, konkretno sa Srbijom, ali i sa još nekoliko zemalja, dodao je između ostalog Mektić.
"Onog momenta kada se istraga završi, i kada bude postojao nalog , nema osobe koja može spriječiti hapšenje. Ako je to moguće, ili neko pokuša, to je novi niz krivičnih djela i bili bi na ispitu i mi i pravna država", komentarisao je Mektić izjavu Dodika da ga se ne može uhapsiti.

MUP RS da zapuca na SIPA-u, da li je moguće, pitao je Amir Zukić Dragana Mektića.
"Ma ne vjerujem da se to može desiti. Mi idemo ka EU. Poslije tragedije koju smo imali prije 20 godina, govoriti o oružju, je toliko neodgovorno i to mogu samo da kažu pojedinci koji ne misle dobro građanima BiH. MUP RS nije najavio tu mogućnost i mislim da je neozbiljno govoriti o toj mogućnosti", stav je Mektića, koji dodaje da je neozbiljno govoriti o tome.

Što se novog sporazuma SIPA-e i MUP RS tiče, Mektić je kazao: "Smatram da je sporazum traženje izlazne varijante i stanja koje je doneseno nepromišljenim i neodgovornim odlukama. Sporazum se traži zbog toga, a ja sam spreman da u interesu stvaranje dobrih odnosa među agencijama, pristat ću na potpis sporazuma.