субота, 26. децембар 2015.

MUP RS privodi kraju istragu protiv Džombića zbog pljačke 180 miliona KM iz BIB-a

piše: Slobodan Vasković

Aleksandar Džombić uskoro bi trebao da završi iza rešetaka, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova RS privodi kraju istragu protiv njega. Istraga je primarno bazirana na izvlačenje novca iz “Balkan Investment Banke”, kojom je ova institucija oštećena za nekoliko stotina miliona maraka.

Spisak dužnika BIB-u, sadašnjoj Banci Srpske, koji sam objavio “težak” je 180 miliona KM, a on je samo dio ukupne pljačke preko nekadašnje Balkan Investment Banke.

Istragu protiv Džombića naložio je lično MIlorad Dodik, jer je postao svjestan činjenice da mora žrtvovati nekog od svojih saradnika, kako bi pokušao opstati na političkoj sceni. Dodik je, takođe, naložio da se iz istrage “očisti” Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija, koji je jednako kao i Džombić odgovoran za pljačku BIB-a.

Treba imati u vidu i da se Dodik ne usuđuje udariti na “Mrkonjićki klan”, koji je prejak i na čijem je čelu Tegeltija, jer ministar finansija kontroliše nekoliko poslanika SNSD-a. Takođe, u prvoj fazi, Dodik nije spreman udariti ni na “Lijevčansku struju” biznismena koja mu je lojalna, ali i na njih će morati krenuti kad tad. Do tada, Džombić je odabran za prvu veliku Dodikovu žrtvu u borbi protiv kriminala, jer je iz Čelinca, a taj kraj RS nema izraslije političke snage. 

Džombić je teško ugrožen i istragom koju Tužilaštvo BiH vodi oko poslovanja “Unis-fabrika cijevi” Derventa, a on je toj firmi, mimo zakona, iz IRB RS odobrio kredit od 20 miliona KM. Uz to, IGA je Unisu, na Džombićevo insistiranje dala garancije u visini od 100 miliona KM i sada je ta bh. agencija u velikim problemima zbog tog akta.

Najodgovorniji za pljačku 180 miliona KM iz BIB-a, osim Džombića i Tegeltije su Jasminko Jotić, Mirjana Čomić, Ljiljana Marković i Mladen Trninić, koji je vodio “Corporate”. Pomenuti su akvizicije Džombića i Tegeltije. 

Bitno je sagledati strukturu firmi i lica koja su dobila kredite od BIB-a, a nisu ih vratili. Niti će. 

“Luka Šamac”, koja je dužna 13.968.447,25 KM povezana je sa “Unisom" iz Dervente, koji je dužan 13.968.447,25 KM, jer je Goran Tomić vlasnik i "Luke" i "Unisa".

Tu je iz BIB-a oteto cca 27 miliona, plus iz IRB-a 20 miliona, što znači da je Tomić uzeo ukupno 47 miliona KM. Zahvaljujući Džombiću.

U svemu je učestvovao i Jasminko Jotić, bivši direktor IRB-a, koji iz te institucije, nakon ovog posla, prelazi za Džombićevog savjetnika. Kada je sve otkriveno, Jotić bježi u Srbiju, gdje se upošljava u jednoj od Tomićevih firmi u Beogradu.

Mladen Kekerović je dobio cca 1,3 miliona KM, iako se znalo da je perač para. Sklopio je u septembru ove godine sporazum sa Tužilaštvom BiH, zbog odgovornosti za finansijski kriminal i dobio deset godina zatvora.

Kekerovića je u Banku doveo Mladen Trninić, iako se znalo da pere novac.

Trninić je pion Bude Stankovića, a njegov pion je i Vojislav Janjoš, koji je iz BIB-a izvukao, u dva kredita, ukupno cca 6,5 miliona KM. 

Za firmu “Čulić” doo Prijedor, čiji je vlasnik Mladen Čulić, izlobirao je Željko Romanić. Čulić je dobio ukupno, u dva kredita, cca 4,2 miliona KM.

Iza firme “Mozaik namještaj” stoji Miloš Čubrilović Čubri i on je dobio tri kredita od ukupno cca 5 miliona KM (Siniša Čolić, vlasnik firmi je paravan).

Kad su uzeli novac prevarili su Banku.

Posebna priča je Novo Sukara, vlasnik “Oriona”, koji je nakon propasti te firme, iz BIB-a dobio cca 2,8 miliona KM. Na sve to je dobio na propalu firmu još 1,3 miliona KM, pa je Sukara uzeo ukupno 4,1 milion KM.

Sukara je nakon toga kupio firmu “Impro” kreditom Hypo banke i opet je uslijedila prevara. 

Firma “Igo steel” iz Velikog Blaškog, čiji je vlasnik prevarant Duško Latinović dobio je dva kredita od ukupno 2,6 miliona KM.      

Dragan Čičić, vlasnik brojnih prevarantskih firmi, preko kojih je opljačkao RS, dobio je ukupno 6,5 miliona KM, a od RS je naplatio 25 miliona KM za štetu koja nije nikada načinjena.

Sa ovih 25 miliona, Čičić je trebalo da zatvori kredite, ali je prevario Džombića i iz RS odnio svih 31,5 miliona KM. Dodik je morao znati za ove malverzacije sa Čičićem.

Firma “Del invest” i Zoran Delić su povezani. On je prevario kupce stanova na Veselom brijegu, a ukupno su inkasirali 1,5 miliona KM.

Milenko Zrnić i “Zrnić kompani” dobili su 1,3 miliona KM.

Kredite stranim kompanijama odobrili su Litvanci. Agencija za bankarstvo sve je to otkrila, ali kada je već bilo kasno. Ekipa je podijelila pare i spiskala ih.

U svim talovima bio je Džombić. 

Posebno je pitanje kako su fizička lica dobijala ogromne kredite, iako značajan broj ne radi nigdje. Za tako visoke kredite morali bi imati godišnju platu od milion KM, a niko od njih to nije imao. Nisu imali nikakvu platu.

Oni koji su vodili Banku, odobravali su kredite, svjesni da neće biti vraćeni, jer kreditirani nisu imali izvore otplate niti kvalitetno obezbjeđenje. 

Bila je to najobičnija pljačka.  

MUP RS je 20.11. ove godine podnio krivilčnu prijavu Specijalnom Tužilaštvu RS za organizovani kriminal protiv 21 osobe zbog sumnje da su oštetili Balkan Investment Banku za više od 56 miliona KM. 

Od ključnih ljudi BIB-a, tom krivičnom obuhvaćena je jedino Mirjana Čomić. Sada je Dodik naložio i drugi dio istrage kojim je obuhvaćen Džombić kao šef zločinačke organizacije. Iako je pitanje dana kada će biti uhapšen, Džombić i dalje pokušava smijeniti Tegeltiju i sjesti u njegovu fotelju.