четвртак, 17. децембар 2015.

Slovenci istražuju Jankoviča i Kaju

piše: Slobodan Vasković

Slovenačka policija upala je u kuću Zorana Jankoviča, gradonačelnika Ljubljane i pretresla je zbog sumnje da je uzeo mito. I to od preduzeća KPL, "Ljubljanske ceste". Tu firmu je kupio nedavno Mladen Milanović Kaja za 7,9 miliona KM.

Policija je pretresla još niz objekata, a Jankovič se sumnjiči za primanje mita i namještanje tendera. Sve sa firmom koju je nedavno kupio Milanović. Jankovič nije imao primjedbi na ponašanje policije, a oni su izuzeli sve njegove računare, objavio je slovenački portal 24 časa. Još je navedeno da se istraga vodi od marta prošle godine.

Još navode da je Ranko Mimovič direktno optužio Jankovića za izvlačenje novca iz KPL.

Nije isključeno da je tim novcem Janković preko Kaje kupio "Ljubljanske ceste"

Prema mojim informacijama, Slovenački istražni organi na to i sumnjaju i istražuju prodaju "Ljubljanskih cesta" Kaji, jer postoje indicije da Milanović nije dao samo svoj novac, već je firmu kupio i Jankovičevim parama. 

Vlada RS nedavno je dozvolila Kaji da iznese 7,9 miliona evra, a da ga pritom niko nije ni upitao otkud mu toliki novac. I kako ga je zaradio.

Kaja - vlasnik i novi kralj Ljubljanskih cesti za 7,9 miliona evra (08.10.2015.)

Piše: Slobodan Vasković

Slovenački list “Finance” objavio je 08.10.2015. da je Mladen Milanović Kaja “novi kralj ljubljanskih cesti”.

List navodi da je tajkun Kaja, član Mrkonjićkog kriminalnog klana, postao novi vlasnik vlasnik komunalnog preduzeća Ljubljana (KPL).

Cijena koju Kaja treba da plati je 7,9 miliona evra, navodi “Finance”.

U tekstu se još kaže da se o Milanoviću u Sloveniji ne zna mnogo.

Pišu, pozivajući se na ovdašnje medije, da je Kaja blizak Miloradu Dodiku i da se njegove firme dovode u vezu sa utajom poreza i pranjem para. Navedeno je još da se nalazi na “crnoj listi” Svjetske banke, EBRD, kao i američke banke za razvoj.

KPL ima, između ostalog, “u rukama koncesije za održavanje puteva u Ljubljani i pružanje zimske službe. Prošle godine imao je promet od 22,3 miliona evra, a milion evra neto profita”.

KPL je firma koja ima gotovo potpuni monopol na ovu vrstu poslova u Ljubljani, piše list.

Ranije sam objavio da je Milanović zatražio slovenačko državljanstvo. Razlog je sada očit: iznio je milione iz Republike Srpske i ulaže ih u Sloveniji. Milione, do kojih je došao nezakonitim putem. Očito se Milanović obezbjeđuje za skoro bjekstvo iz RS.  

FinanceNovi kralj ljubljanskih cest je tajkun iz Republike Srbske

Kdo je Mladen Milanović in kaj je njegova družba MG Mind?

Družba MG Mind iz Republike srbske je novi lastnik Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL). Šef MG Minda je Mladen Milanović, za ljubljanskega gradbinca naj bi plačal 7,9 milijona evrov. Kdo je Milanović?
O Milanoviću v Sloveniji ni veliko znanega, precej več zapisov o njem pa najdemo v medijih iz Republike srbske - pišejo o njegovih tesnih stikih z Miloradom Dodikom ter sumih davčnih utaj in pranju denarja. MG Mind se je po pisanju tamkajšnjih medijev zaradi sumov korupcije znašel tudi na »črnem seznamu« Svetovne banke, Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), pa tudi ameriške razvojne banke. Milanović je, ko so ga o tem spraševali lokalni mediji, vse skupaj označil za nesporazum.
Kaj je KPL?

Komunalno podjetje Ljubljana ima med drugim v rokah koncesijo za vzdrževanje ljubljanskih cest in opravljanje zimske službe. Lani je ustvarilo 22,3 milijona evrov prihodkov in dober milijon evrov čistega dobička (ter dva milijona evrov kosmatega denarnega toka). KPL je tudi gradbinec, ki v zadnjem času v Ljubljani pobere skoraj vse gradbene posle, kjer je naročnik občina. Prenavljal je denimo Trg republike, prav tako Slovensko cesto.

Po podatkih iz aplikacije supervizor je KPL pri poslih z MOL v zadnjih petih letih (od januarja 2010 do januarja 2015) dosegel 55 milijonov evrov prihodkov, kar je skoraj polovica vseh njegovih prihodkov v tem obdobju.