среда, 23. децембар 2015.

Mektić za N1: Ozbiljna se istraga vodi u Sloveniji

Gost emisije Pressing sa Amirom Zukićem bio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u koje je kazao da se vodi ozbiljna istraga u Sloveniji za koju su vezani ljudi iz vrha Republike Srpske i BiH.
O aferi Jahta, Trst - Portorož se govori u posljednje vrijeme, a Mektić je kazao da ne može reći mnogo, da ne bi ugrozio istragu.
"Ozbiljna istraga se vodi u Sloveniji. Tu postoje imena iz vrha RS i BiH. Ne želim više govoriti da ne bih ugrozio istragu", kazao je, dodavši da su neki 10 godina radili njegov posao, i da niko ništa nije obećavao.
"Ja obećavam da ću ovo dovesti do kraja, ako to ne uspijem, podnijet ću ostavku", kazao je on.

O ovom slučaju pisao sam prije sedam mjeseci.

Portorož: jahta, stan, stambeno-poslovni objekat (26. maj 2015.)

piše: Slobodan Vasković

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, pozvao je novinare da istraže „čija je jahta u Portorožu i ko učestvuje u orgijama u Trstu“?

Vrlo neuobičajen postupak jednog ministra bezbjednosti, jer bi vlasnika jahte trebalo primarno da istraže organi gonjenja BiH. A ne novinari.Mektić je od Stankovića zatražio da odgovori na pitanje “sa kim je imao svađu krajem trećeg i početkom četvrtog mjeseca i kome je morao potpisati punomoć za tu jahtu”. Takođe, Mektić je od novinara zatražio da istraže ko je i sa kim spavao 31. marta u Portorožu, ne želeći da otkriva da li se radi o nekom političaru ili biznismenu iz Republike Srpske. (medijii)
Iz Mektićevog istupa moglo se zaključiti da je jahta u vlasništvu Slobodana Stankovića, a da je on „pod pritiskom morao dati punomoć“ na nju  „nekome“ i to nakon svađe . Taj neko bi vrlo lako mogao biti Milorad Dodik.

Kako je jahta u Portorožu, a plaćena je (prema mojim skromnim saznanjima) 1.200.000 evra, u istragu bi trebalo uključiti slovenačke policajce.

Ukoliko se odluče da istraže sve oko jahte, ne bi bilo loše da provjere čiji je stan u ulici Obala 144. Stan se vodi na Slobodana Stankovića, ali nije nerealno da je i njega „prepisao nekome“.

Takođe, Tužilaštvo BiH trebalo bi da zahtijeva od Tužilaštva Slovenije da provjere da li Stanković i Neko imaju u Portorožu još nekretnina i da li je tačno da grade stambeno-poslovni objekat vrijedan pet miliona evra?! I da li je taj novac čist, kao i onaj za jahtu i stan?!

Neophodno je ispitati da li je “veza” za ove poslove bio moćni i opasni gradonačelnik Kopra Boris Popovič?!Popovič je 08. maja 2014. godine boravio u Banjaluci gdje se sastao sa Dodikom. Tokom sastanka razgovarano je o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje između pojedinih gradova Republike Srpske i Kopra.

Bio je to nastavak sastanka od 15.11.2013. godine kada je Dodik, sa Popovičem, obišao koparsko pristanište. Sve ukazuje da su gledali vezove za jahte.

Što se Mektića tiče, sledeći put bi trebalo da on lično da odgovore na ova pitanja. U suprotnom, njegov istup 25.05. mogao bi se okarakterisati kao zloupotreba povjerljivih informacija za lične svrhe.

Što se orgija i orgijanja tiče i u RS ih je previše; Ne mora se ići do Portoroža, ali se, principijelno, ne bavim tim stvarima. 

Portorož: Stankovićeva zgrada u ulici Obala 144