петак, 11. децембар 2015.

Vladimir Kovačević: Na UBKC već mjesecima nema lijekova za indukciju porođaja

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo banjalučkog Kliničkog centra nedostaju lijekovi za indukciju porođaja i zaustavljanje kontrakcija i prijevremenog porođaja. Mjesecima nema, potvrdili su sagovornici iz Kliničkog centra, lijeka Prostin E2 odnosno Vaginaleta koje služe za indukciju poroda.
Takođe na ovoj klinici nema ni Prepidil gela koji je slabijeg dejstva od Vaginaleta a takođe se koristi za indukciju porođaja.

Kao sredstvo za indukciju poroda na Klinici koriste samo vještačke hormone takozvani drip kojim izazivaju kontrakcije. Takozvani drip daje se intravenozno, infuzijom. Lošije je i zastrajelo riješenje jer indukcije traju dugo pa porođaji često završavaju carskim rezom.

Drip služi samo za „nabijanje“ kontrakcija dok su mnogo učinkovitiji i praktičniji Prostin E2 i Prepidil gel kojih nema.

Moji izvori kažu da na Klinici za ginekologiju i akušerstvo godinu i duže nema sredstva, odnosno lijeka, koji služi za zaustavljanje prijevremenih kontrakcija i poroda.


Nedostatak ovih lijekova naveden je i u sedmičnom Izvještaju koji načelnici klinika šalju rukovodstvu Kliničkog centra. Izvještaj je objavljen na blogu Slobodana Vaskovića i tretira period od 20 do 26 novembra. (Tekst prenesen sa bloga Vladimira Kovačevića vkovacevic.blogspot.com