среда, 16. децембар 2015.

N1 potvrdio Vaskovićevo pisanje da je Dodik zvanično osumnjičen

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Milorada Dodika zbog nezakonitosti u vezi sa kupovinom vile u Beogradu, potvrđeno je za N1.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, naredba o sprovođenju istrage je donesena nakon izjave u Tužilaštvu BiH Slobodana Pavlovića, vlasnika "Pavlović banke" preko koje je Milorad Dodik 2007. godine prebacio 750.000 eura na račun Komercijane banke u Beogradu koja je bila vlasnik vile na Dedinju.

Ispostavit će se da je Dodik kredit za kupovinu vile u Beogradu podigao tek godinu dana kasnije.

Iz Tužilaštva BiH nisu htjeli potvrditi ni demantirati sprovođenje istrage.
"Tužilaštvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit", kazao nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Sredinom prošlog mjeseca Srpska demokratska stranka podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i organizovane grupe, zbog više krivičnih djela kojima je "Pavlović banka" Dodiku platila kupovinu vile u Beogradu, objavljeno je na web stranici SDS-a.

Pomenuta grupa, kako se navodi u prijavi, sumnjiči se za zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, davanje i primanje mita, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i organizovanog kriminala.

Sumnja se, navodi se u prijavi, da su te osobe Miloradu Dodiku 2008, u vrijeme kada je bio premijer RS, omogućili da primi 1.468.373 konvertibilnih maraka (750.000 eura) po osnovu navodnog kredita, kao i da su za račun Dodika taj kredit otplaćivali u zamjenu za određene protivusluge.

SDS u krivičnoj prijavi navodi da je Dodik svojim novcem platio kuću u Beogradu, a da je samo fiktivno uzeo kredit od "Pavlović banke", kako bi spriječio pitanja o porijeklu novca.

Ta stranka još je navela da se iz dokumenata može zaključiti da je banka dva puta dala jedan te isti kredit Dodiku, te da je za njega otplaćivala kredit.