четвртак, 24. децембар 2015.

Mirko Bordžija Stanetić: Dug put od korumpiranog direktora do omiljenog Dodikovog/Škrbićevog/Ivanićevog zaslužnog Svinjara

piše: Slobodan Vasković

Mirko Stanetić, direktor UBKC, koji je cijelu 2015. godinu novorođenčad držao u permanentnoj životnoj opasnosti, dobro se ovajdio od svog lešinarskog rada: pljačkanja UBKC-a na račun zdravlja pacijenata.

Stanetić, kojeg direktno štite Dragan Lukač, ministar policije i Želimir Lepir, Glavni okružni tužilac, bogat je kao Krez. Ima to zahvaliti činjenici da je pulen Ranka Škrbića i Gorana Kljajčina, kome je Lepir ujak.

Škrbić, uz pomoć Kljajčina, suvereno i dalje vlada zdravstvenim sistemom RS, izvlačeći svakodnevno enormne svote novca na osnovu naduvanih ugovora. Kad god čujete da je račun UBKC blokiran, to je siguran znaj da Škrbić naplaćuje svoje.

Trenutno su angažovani na izvlačenju novca iz projekta rekonstrukcije “Južno krilo” UBKC-a, u koji se ulaže 84 miliona evra. Biće ukradeno najmanje 80 miliona KM, jer je došlo do promjene projekta, pa se ugrađuju najjeftiniji materijali, po cijeni najskupljih. Već viđeno u Bijeljini, na izgradnji tamošnje Bolnice.

I u Banjaluci i u Bijeljini glavni izvođač radova bila je/jeste firma “Sloboprom”, vlasništvo Slobodana Ćurčića, presuđenog kriminalca. Ćurčić je presuđen na dvije godine robije zbog malverzacija.

Ćurčić je sponzor PDP-a, pa je zbog tog sponzorskog ugovora Mladen Ivanić štitio Ranka Škrbića na poziciji ambasadora BiH u Srbiji. Nedavno je Ćurčić platio dvodnevni boravak petnaest delegata sabora PDP-a pod vođstvom Tetkinog Malog Slaviše Markovića, na kojem je Branislav Borenović-Đepetov Mali izabran za formalnog predsjednika te stranke, koju i dalje suvereno vodi Ivanić. Borenović je tek Đepetova marioneta.

Upravo zbog Ćurčićevih sponzorskih donacija, PDP nije ni ozbiljnije riječi prozborio o trovanju novorođenčadi u UBKC Banjaluka, kao ni o povećanoj smrtnosti u šok sobama, koja iznosi preko 50 posto.

Ivanić pokušava i da rehabilituje Milorada Dodika, čak je sa njim vodio intenzivne razgovore o koaliciji. U PDP- to nevješto demantuju, ne obrazlažući zbog čega je Ivanić lično naložio podršku SNSD-ovom kandidatu na nedavno održanim izborima za načelnika u opštini Milići. SNSD je ubjedljivo pobijedio.

Shodno prevtljivoj neiskrenoj i laživoj politici PDP-a, Borenović je ustvrdio da ta stranka nikada neće ući u koaliciju sa SNSD-om, iako je samo prije nekoliko dana tvrdio da će PDP napustiti Savez za promjene. Nebitno je šta Borenović kaže, sem sa aspekta spoznaje kako ga je Đepeto navio taj dan i šta mu je zadatak da vergla.  

Ivanić je svojim prisustvom Dodikovoj manifestaciji “Hrabrim srcima”, čiji je jedini cilj popularizacija lidera SNSD-a i prikrivanje horor stanja u zdravstvu, a nikako pomoć djeci oboljeloj od rijetkih bolesti, abolirao uništenje zdravlja nacije, zdravstvenog sistema i pljačke u njemu. Da sistem funkcioniše ne bi bilo potrebe za adhok akcijama, već bi se i djeci sa rijetkim bolestima, ali i ostalim pacijentima pomagalo svakodnevno, sistematično i kvalitetno.

Ivanić je abolirao i Stanetića, koji je onečišćenim respiratorima čitavu godinu ugrožavao zdravlje novorođenčadi, a nedostatkom osnovnih lijekova doveo u životnu opasnost brojne druge pacijente; Ivanić je tako još jednom pokazao svoje neiskreno, licemjerno lice i svu trulež politike PDP-a. 

Ćurčić, očito je, ima vanrednu moć ubjeđivanja. 

Dok u UBKC-u fali sve i svega, Stanetiću ne fali ništa, Štaviše, i pretiče mu.

Dodikov/Škrbićev/Ivanićev dr Frankeštajn posjeduje stan iza CJB Banjaluka, koji je dobio od Grada “kao zaslužni građanin”. Valjda zato što kontroliše prirast populacije, svojim Bordžija-mjerama.

Ima i novu vikend kuću, koju mu je izgradio Rade Marković, kum Ranka Škrbića. Marković je podizvođač radova “Sloboproma”.

U Lijevču je Stanetić od porodične kuće napravio vilu, a izgradio je i farmu svinja. Svinje se hrane pomijama iz UBKC-a, preciznije, Stanetićeve svinje hrane se kao i bolesnici. Hrana za njegove svinje vozi se svaki dan na račun UBKC. 

Proširio je zemljišni posjed za nekoliko hektara.

Stanetić posjeduje i stan u Beču, što je san svakog Svinjara. 

Ima nekoliko automobila, a najdraži mu je sportski “Reno megan”, poklon firme “Računari”, koja održava sistem u UBKC-u. Objektivno, mali je to poklon, ako se zna da UBKC “Računarima” plaća mjesečno 25 hiljada KM za održavanje. Za te pare, svaki mjesec bi mogli kupiti potpuno nove računare za sva odjeljenja i još bi preteklo. 


Stanetić ima i sef u “Hipo banci”. Tamo slaže keš. Bilo bi lijepo kada bi Lukač i Lepir poslali istražioce da prebroje taj novac, čisto da znaju koruptivna kretanja.