понедељак, 18. октобар 2021.

Zmijsko NarkoGnijezdo u MUP RS/Milovanović: Kostrešević je naređivao da se sastajem sa Škaljarcem Božovićem; Dodik redovno izvještavan; U MUP RS postoji “Neformalni Tim” koji odlučuje - Prodaju informatore MUP kriminalnim organizacijama; načelnik Bereta je svjesno ugrozio živote članova moje porodice; Škaljarca sam vozio službenim automobilom MUP; Za sve su znali Kovrlija, Savković, Kudrić, Ostić, Latinović, Budić…

Piše: Slobodan Vasković


1.

Mladen Milovanović, suspendovani Glavni inspektor UKP MUP RS, teško je optužio Sinišu Kostreševića, direktora Policije MUP RS, navodeći da je sve vrijeme znao za njegove kontakte sa Škaljarcem Milošem Božovićem, koji se dovodi u vezu sa nekoliko likvidacija.


2.

Milovanović je to izjavio pripadnicima Unutrašnje kontrole MUP RS koji su ga saslušali  u disciplinskom postupku koji se vodi protiv njega, jer je uhapšen, zajedno sa Škaljarcem Božovićem, 17.07. ove godine. Nakon toga proveo je mjesec dana u pritvoru iz kojeg je, 16.08., pušten da se brani sa slobode.

Kostrešević

3.

Moji izvori iz MUP RS tvrde da je Milovanović izjavu, u kojoj teško optužuje Kostreševića, dao Unutrašnjoj kontroli početkom oktobra ove godine.


4.

On je naveo da je za njegove susrete sa Božovićem znao i Milisav Savković, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala. savković se trenutno nalazi na poziciji načelnika Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a RS.

Savković

5.

Milovanović, prema mojim izvorima, tvrdi da je Božovića upoznao, jer je vodio istragu o ubistvu  Miloša Ostojića (likvidiran 01.01.2019. godine, u sačekuši); Škaljarac Božović oženjen je sestrom ubijenog Ostojića i bilo je dosta spekulacija da je nesretni mladić greškom ubijen, a da je stvarna meta bio Ostojić.

Miloš Ostojić, likvidiran u "sačekuši"

6.

Svjedočenje Milovanovića je šokantno, jer otkriva da su sve vrijeme bilo podnošeni izvještaji o cijelom slučaju, pa i susretima sa Božovićem, i Miloradu Dodiku.

7.

Više izvora potvrdilo je moje ranije navode da u MUP RS postoji veliko “Zmijsko gnijezdo” koje ima direktne veze sa pripadnicima velikih ubilačkih NarkoKlanova, a da je zaštita Božovića samo jedno od nedjela koje su činili pojedini pripadnici policije.


8.

Direktor Policije Kostrešević bio je, prema Milovanovićevom svjedočenju, upućen do detalja u sve njegove razgovore sa Božovićem. Upravo mu je Kostrešević izdavao usmene naredbe da se sastaje sa Škaljarcem, a on mu je, što pismeno, što usmeno, detaljno prenosio o čemu je razgovarao sa Božovićem.

Milovanović

Milovanović, u svjedočenju, tvrdi da nije znao da je za Božovićem raspisana međunarodna potjernica, te da je to tek saznao kada je uhapšen. Uprkos tome, Kostrešević, koji je morao kao direktor Policije znati za potjernicu naređivao mu je da se sastaje sa Škaljarcem.


9.

Sastanke sa Božovićem, kako tvrde moji izvori, a i kako je Milovanović potvrdio u izjavi Unutrašnjoj kontroli, organizovao je Predrag Vatreš, viši inspektor MUP RS, izuzetno blizak Kostreševiću.

Vatreš (lijevo)

Vatreš je, takođe, uhapšen 17.09., zajedno sa Božovićem, Milovanovićem i Goranom Rečević, ali mu nije određen pritvor.


Od pritvora su ga spasili Kostrešević i Siniša Bereta, načelnik Jedinice za organizovani kriminal.


Bereta i Vatreš su veliki prijatelji, obojica ljudi od povjerenja Kostreševića.


10.

Bilo je tvrdnji da je Vatreša od pritvora spašavao i Zoran Bulatović, Glavni okružni tužilac OJT Banjaluka, ali on to oštro demantuje, kao i sve tvrdnje o susretima sa članovima najuže porodice Vatreša.

Bulatović

“Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka dana 14.10.2021. godine, obratili ste se putem email-a, te postavili pitanja u vezi sa osumnjičenim Vatreš Predragom, te pitanja koja se odnose   na firmu „Krajina klas“ iz Banja Luke.

U skladu sa članom 4. i članom 14. Zakona o slobodi pristupa informacijama (“Službeni Glasnik” RS br.20/01) obavještavamo Vas:


-Ekplicitno tvrdim i negiram da sam se bilo kada sastao sa ocem  Predraga Vatreša, niti bilo kojim  članom njegove porodice, niti sam na bilo koji način uticao na predlaganje ili određivanje mjere pritvora prema pomenutom licu. Kao čovjek, ali i profesionalac to sebi ne bih nikada dopustio. 

Istovremeno napominjem, da sam se krajem avgusta početkom septembra nalazio na godišnjem odmoru izvan  BiH, što dodatno ukazuje na to da su ove informacije netačne”, odgovorio je na moj upit Zoran Bulatović, Glavni okružni tužilac.


11.

Milovanović je, prema tvrdnjama mojih izvora, izjavio da se, zajedno sa Vatrešom, često sastajao sa Škaljarcem Božovićem u Ugostiteljskim objektima “Baza” u Obilićevu (banjalučko naselje poznatije kao “Mejdan”), te u kafeima u tržnom centru “Merkator”, kafeu “Everest”, što svjedoči da se uopšte nisu krili i da je Božović, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica, sasvim mirno i slobodno živio u Banjaluci.

Božović
12.

Prema riječima Milovanovića, on je, zajedno sa Vatrešom, a po direktnoj naredbi Kostreševića, vozio Božovića u Istočno Sarajevo i Trebinje na razne sastanke, ali nije precizirao sa kim. Svim dogovorima oko prevoza Škaljarca prisustvovao je i Dragan Simić, Kostreševićev savjetnik.


Iz Milovanovićeve izjave, kako tvrde moji sagovornici, jasno je da su putovanja sa Škaljarcem Božovićem u Trebinje i Istočno Sarajevo bila česta, ali nije precizirao koliko puta se to desilo.


13.

Na sva putovanja, Milovanović je Škaljarca Božovića vozio službenim automobilom MUP RS, marke “škoda oktavia”, i za sva ta putovanja uredno je dobijao putne naloge. Milovanović tvrdi da je pismeno, svaki put, obavijestio Kostreševića o putovanjima, ali i naglasio da ga je samo jednom na put sa Škaljarcem poslao Darko Kovrlija, načelnik UKP MUP RS, što znači da je i on bio upoznat sa zaštitom koja se pruža pripadniku jednog od najopasnijih kriminalnik NarkoKlanova u regionu.

Kovrlija

14.

Milovanović je rekao da je unutar MUP RS postojao “neformalni Tim” koji je donosio sve odluke u vezi nezakonitih poslova, među kojima je i višegodišnje čuvanja Božovića, a članovi tog Tima su, osim Kostreševića, bili Simić, Vatreš i Predrag Kudrić, visoki funkcioner MUP RS.

Latinović

Milovanović tvrdi da su za njegove sastanke sa Božovićem znali i Viktor Latinović, visoki funkcioner u KTC MUP RS, te inspektori Milan Ostić i Borko Budić i da im je bilo poznato da on redovno kontaktira sa pripadnikom Škaljarskog Klana, o čemu ih je, prema mojim izvorima, Milovanović lično izvijestio.


Svi navedeni su dio Milovanovićeve grupe i nije nikakvo iznenađenje da ih je detaljno upoznao o sastancima sa Božovićem.

15.

Milovanović tvrdi i da su mu pripadnici Kostreševićeve kriminalne grupe unutar MUP RS ugrozili život, kao i živote članova porodice, jer su službene zabilješke koje je, tokom aktivnog druženja sa Škaljarcem Božovićem, napisao direktoru Policije, pokazali Božoviću tokom saslušanja i kazali mu sve što je Milovanović o njemu govorio, nakon njihovog hapšenja 17.09.o.g.


16.

Učinio je to, kako Milovanović tvrdi, Siniša Bereta, načelnik Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala, kojeg je direktno optužio da mu je takvim djelovanjem ugrozio život, kao i živote članova njegove porodice.


Bereta je najbolji prijatelj Kostreševića i Vatreša.


Milovanović je naglasio da je Bereta svojim aktom direktno uticao na izjavu Škaljarca Božovića koju je dao istražnim organima. 


17.

Milovanović je izjavio i da je jedna od službenih zabilješki koje je sastavio o falsifikovanju ličnih dokumenata, naveo u njoj ime izvora, i poslao putem aplikacije “Signal” (?!!!) Kostreševiću, ubrzo osvanula na jednom od lokalnih portala u Loznici u Srbiji.

Kostrešević

Nakon toga su, kako Milovanović tvrdi, određena lica (nije naveo, prema mojim izvorima, njihova imena), našli dijete njegovog informanta u Beogradu i zaprijetili mu likvidacijom.


Nema dileme da je tu informaciju “prodao” Kostrešević ili neko od njemu bliskih lica iz neformalnog Tima za saradnju sa NarkoKlanovima. (nastaviće se)