среда, 20. октобар 2021.

Afera “Respiratori”/Svjedoči Kalajdžićeva koja bi morala razjasniti enigmu da li je “Seb.zove” iz njenih poruka Sebija Izetbegović, te zašto je Ganibegović, tadašnji Novalićev šef kabineta, nakon njenih poruka “Seb.Loši respiratori. Užas…”., upitao: ”Je l ovo što kučuković kaže za ubijanje ljudi”


Piše: Slobodan Vasković


1.

Suđenje Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH, te Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, Fikretu Hodžiću, vlasnika kompanije "Srebrena malina", pravnog lica "F.H. Srebrena malina" i Jelki Milićević, ministarki financija FBiH biće danas nastavljeno u Sudu BiH.


2.

Svjedočiće Edita Kalajdžić, generalna sekretarka Vlade FBiH čiji iskaz bi trebao odgovoriti na pitanje da li je u cijelu aferu duboko upletena Sebija Izetbegović, direktorica KCUS.


3.

Posebno će interesantno biti kako će Kalajdžićeva objasniti svoje poruke iz viber grupe "Gensek", čiji su članovi, osim nje, bili Novalić i Hasan Ganibegović, tadašnji šef kabineta Novalića.


Riječ je o poruci od 28. aprila 2020. godine u kojoj Kalajdžićeva piše Ganibegoviću: “Seb. zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno. A jeste garant”.


Na to joj  Ganibegović odgovara: ”Je l ovo što kučuković kaže za ubijanje ljudi”.


4.

Ključna riječ je “Seb.” i šta će o njoj reći Kalajdžićeva; Odnosno da li će reći da je “Seb.” skraćenica za Sebiju, što je vrlo vrlo logično ili je, pak, neko drugo ime u pitanju.


5.

Sebija Izetbegović, koja je svjedočila, 24.03.2021. godine pred Sudom BiH izjavila je da poznaje Editu Kalajdžić, ali da ona nije “Seb.”.


6.

Tužilaštvo BiH je Izetbegovićevoj pokazalo poruku generalne sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić u kojoj piše Hasanu Ganibegoviću, tadašnjem šefu kabineta premijera FBiH Fadila Novalića, od 28. aprila 2020. godine:

“Seb. zove, loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant.”



7.

Nakon što su joj tužioci prezentovali poruku Kalajdžićeve, Izetbegovićeva je prokomentarisala:

“Ova poruka mi je nejasna. Tu nema moga imena. Ja nisam kvalificirana da komentiram kvalitet respiratora. Ja sam ginekolog. Ono čime se ja bavim je daleko od dijela gdje se koriste respiratori. Ja sam komentirala tada, u jednoj komunikaciji s gospođom Kalajdžić, ne kvalitet respiratora, nego šta sam vidjela na slici, različite brojeve. To nije kvalitet respiratora. Ja nisam kompetentna osoba za razgovor o kvalitetu respiratora”, rekla je. Prilikom svjedočenja kazala je i da poznaje Kalajdžićevu.


8.

Dosta je posrednih dokaza da je bračni par Izetbegović, Bakir i Sebija, direktno odlučivao o nabavci ne samo respiratora, već i medicinske opreme, a da su najviši funkcioneri vlasti u Federaciji BiH itekako upetljani u aferu, svjedoči podatak da je Agencija za lijekove, na čijem čelu je zločinac Aleksandar Zolak, izdala dozvolu firmi “Srebrena Malina”, pet dana nakon što je uvezla sporne respiratore.


9.

Zolak, što je vrlo vrlo interesantno, se ne nalazi među optuženima, a ključno je ispitati njegovu ulogu i u ovoj aferi, posebno u aferi “Kiseonik”.


10.

Stvarna cijena respiratora koje je nabavila “Srebrena malina” iznosi, prema porukama, koje su Tužioci “skinuli”, 3.879.362,72 evra, a za njih je plaćeno 5,38 miliona evra, što znači da je cijena uvećana za 1,5 miliona evra, najmanje.



Uz to, nabavljena je i dodatna oprema u vrijednosti od 2.900.000,00 KM (1,48 miliona eura).


11.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Novalića i ostalih 18.01.2021. godine. 

Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.


Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi. Suđenje u aferi Respiratori počelo je 24. februara ove godine.

(nastaviće se)