четвртак, 7. октобар 2021.

Da li će Prijedor biti Dodikov “Vaterlo” više zavisi od Opozicije i njene snage da potpuno konsoliduje redove tako što će se, konačno, riješiti “Talačke krize” u kojoj su već deseti mjesec, nego od lidera Sekte


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik pokazao je veliku slabost prisiljavajući Dalibora Pavlovića, gradonačelnika Prijedora, da podnese ostavku. 


Odstupio je od svog nakaradnog “svetog” pravila - "narod će sve zaboraviti za par mjeseci najdalje", pritisnut snažnim odijumom nakon šokantnih selfija Pavlovića, koje sam objavio, a drugi mediji prenijeli.


2.

Sektaški gradonačelnik Pavlović nije platio samo ceh tim fotografijama, već je pao i zbog afere “Kiseonik”, koja se pokušava gurnuti pod tepih (što neću dozvoliti), ali i niza afera čiji su direktni učesnici visoki funkcioneri Sekte; Posebno se to odnosi na pljačke preko Instituta za javno zdravstvo RS, gdje već imamo “kontinuitet hapšenja”.


Pavlović i Dodik

3.

Međutim, Dodika nikada, ali nikada, ne treba potcijeniti; Posebno ne kada je teško oslabljen kao sada i bori se svim sredstvima da politički preživi, iako mu akcije imaju tendenciju ka teoretskim.


4.

Iz pogubne situacije u Prijedoru, Dodik će, koliko ga znam, pokušati izvući maksimum: Ići će na šok terapiju i pokušati pobijediti opoziciju u izbornoj trci za novog gradonačlenika, ne birajući sredstva.



Ukoliko uspije u tome, konsolidacija opozicije doživjeće težak udarac, a Dodik će povratiti dio izgubljene snage.


5.

Ukoliko ne uspije, onda u igri 1:1 Dodik gubi treći veliki grad - Prijedor, nakon Banjaluke i Bijeljine.


Takav epilog bio bi katastrofalan po Dodika i snažna poruka biračima da Šef Sekte ne može dobiti ni Opšte izbore u borbi 1:1!


6.

Opozicija je, što je već opak sindrom, ćutala, (sem Nebojše Vukanovića), nakon što sam objavio Pavlovićeve šokantne fotografije, valjda umišljajući da su toliko važni da im je svaka “zlatna”, pa su preškrti na riječima, što je daleko od svake istine.


Umjesto da i dalje vegetiraju, trebalo bi da se prenu i počne razmišljati koliko odmah o izborima u Prijedoru.


Uspješan protest u Banjaluci je tek jedna lasta, a proljeće je predaleko.



7.

Prijedor je i izvanredna prilika da Opozicija, posebno SDS, prekinu “Talačku krizu” u kojoj su zarobljenici nerealnih ambicija plitkoumnog Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, koji, ne birajući sredstva, pokušava da, ucjenama, dobije kandidaturu za predsjednika RS.


Skup u Banjaluci je pokazao da je njegova politička karijera na silaznoj putanji i, objektivno, da nije bilo SDS-ove infrastrukture taj protest bi propao. 


Primarno zahvaljujući SDS-u, potom, u manjoj mjeri, DNS-u, protest u Banjaluci je bio uspješan. PDP je tu bio tek mali privjesak; Premali, što je vrlo loša poruka za njihove birače.



8.

PDP nije doveo na skup gotovo nikoga, čemu je uzrok teška depresija koja vlada unutar stranke zbog činjenice da je Stanivuković, zbog ambicija koje ne može ostvariti (sada bi ga pobijedila čak i Željka Cvijanović), potpuno uzurpirao partiju, sve njene nadležnosti i pitanje je da li, sem formalno, organi PDP-a postoje i suštinski. 


9.

PDP je trenutno u funkciji Ustanove poluotvorenog tipa u kojoj Stanivuković liječi svoje frustracije razbijajući sve redom, ali najviše razbijajući sebe, što je pokazao i protest u Banjaluci, gdje su ga, dodatno, razbili Vukanović i Jelena Trivić, pobravši ovacije prisutnih desetak hiljada građana.


Ukoliko PDP uskoro ne odluči da li će i dalje biti žrtva Stanivukovićevih nerealnih ambicija i poligon za njegovo iživljavanje ili će prestati sa tim javnim mazohizmom, stranka će se svesti na “prijedorske gabarite” gdje gotovo i ne postoje.


10.

Zato je Prijedor višestruka šansa za Opoziciju - da SDS, nakon protesta u Banjaluci, definitvno završi sa “Talačkom krizom”, smjesti Stanivukovića na rezervnu klupu, gdje mu je i mjesto, i preuzme kormilo opozicije u svoje ruke, što im, realno, i pripada; Da PDP odluči da neće biti spaljen na Stanivukovićevom žrtveniku i ponovo počnu djelovati kao stranka, a da DNS i definitivno pokaže koliko su još uvijek jaki u Prijedoru i da li su zaista protiv Sekte i Dodika!


11.

Iskreno, vrlo mi je teško pojmiti da je DNS opozicija, ali u toj stranci, činjenica je, postoje ljudi koji to zaista jesu. I, pri tom, ne mislim na najuže rukovodstvo!


12.

Bez obzira na to, najvažnije od svega je što samo DNS ima izgrađenu infrastrukturu u Prijedoru. 


To je njihovo uporište i Opozicija bi im trebala/morala dati da odaberu kandidata.


Kako je to uvijek trgovina, lako je istrgovati, jer su Opšti izbori blizu i moguće je već sada napraviti kvalitetan “Paket”.


13.

Naravno, Dragutin Rodić ne može biti kandidat, jer se pokazao lošim izborom, a trebalo bi razmišljati o dr Dušku iviću, narodnom poslaniku.


Duško Ivić

14.

Praktično to znači da SDS ne bi ovaj put smio ići sa svojim kandidatom, jer Maja Dragojević, koja je trenutno na čelu prijedorskog Gradskog odbora, uprkos velikoj sujeti, malih je dometa. 


15.

U prilog joj ne idu ni fotografije sa Pavlovićem nakon proteklih lokalnih izbora, što je manji dio loših vijesti po nju, a veći je da nije uspjela ništa napraviti na čelu Gradskog odbora i da je vrijeme da SDS razmišlja o njenoj hitnoj smjeni sa te pozicije.