уторак, 19. октобар 2021.

Tužilaštvo BiH preuzelo predmet “Škaljarac -Milovanović”


Piše: Slobodan Vasković


Tužilaštvo BiH preuzelo je od Okružnog javnog tužilava Banjaluka predmet “Škaljarac Božović-Milovanović”.


Tužilaštvo je kompletan predmet izuzelo 18.10. ove godine i o tome obavijestilo sve branioce osumnjičenih, kao i osumnjičene.


Da podsjetim, Mladen Milovanović, Glavni inspektor UKP MUP RS uhapšen je 17.09. ove godine zajedno sa Milošem Božovićem pripadnikom Škaljarskog klana, koji se dovodi u vezu sa nekoliko teških ubistava.

Božović

Tom prilikom uhapšeni su i Predrag Vatreš, viši inspektor u MUP-u RS, kao i Gorana Rečević, inspektor.


Svi oni se terete da su nezakonito davali logističku podršku pripadniku škaljarskog NarkoKlana Milošu Božoviću, za kojim je raspisana međunarodna potjernica.


Jedini je MIlovanović bio pritvoren mjesec dana dok je Kostrešević uspio spriječiti pritvaranje Vatreša, jer su njemu bliske osobe lažno svjedočile u Vatrešovu korist.


Kostrešević

Milovanović je, u izjavi Unutrašnjoj kontroli MUP RS koja vodi disciplinski postupak protiv njega, teško optužio direktora Policije RS Sinišu Kostreševića, kao i druge policijske funkcionere (načelnika Milisava Savkovića), da su sve vrijeme znali za njegove kontakte sa Božovićem, da su ih odobravali, te da su dozvoljavali da on i drugi osumnjičeni za saradnju sa Škaljarcem koriste službena vozila kojim su ga vozili na sastanke u Istočno Sarajevo i Trebinje.


Milovanović

Milovanovićevu izjavu u kojoj, osim Kostreševića, teško optužuje i Sinišu Beretu, načelnika Jedinice za borbu protiv kriminala, da je ugrozio živote članova njegove porodice, kao i samog Milovanovića, jer je povjerljive informacije dao na uvid Božoviću. Neke od tih službenih zabilješki osvanule su na portalima u Loznici nakon čega su uslijedile prijetnje djeci Milovanovićevih informatora.

Siniša Bereta
Detalje Milovanovićevog svjedočenja objavio sam u tekstu “Zmijsko NarkoGnijezdo u MUP RS/Milovanović: Kostrešević je naređivao da se sastajem sa Škaljarcem Božovićem; Dodik redovno izvještavan; U MUP RS postoji “Neformalni Tim” koji odlučuje - Prodaju informatore MUP kriminalnim organizacijama; načelnik Bereta je svjesno ugrozio živote članova moje porodice; Škaljarca sam vozio službenim automobilom MUP; Za sve su znali Kovrlija, Savković, Kudrić, Ostić, Latinović, Budić…”.


Preuzimanje predmeta ukazuje da je riječ o međunarodnom organizovanom kriminalu u kojem su direktno učestvovali pojedini visoki zvaničnici MUP RS i težak je udarac za Kostreševića, koji će morati da obrazloži Milovanovićeve tvrdnje i izuzetno teške optužbe na njegov račun. (nastaviće se)