субота, 23. октобар 2021.

Vlado Crta Đajić prisiljen da poništi posljednji namješteni tender za Antigenski test, čijim korištenjem već predugo uništava zdravlje stanovništva; Da li Opozicija ćuti o sistematičnom satiranju naroda koje sprovodi Crvena Sekta, jer im je to naložio Lažni Multiplex Otac Nacije?!

Piše: Slobodan Vasković


1.

Vlado Crta Đajić, generalni direktor UKC RS, beskarakterni zločinac kojem je primarna otimačina, a ne zdravlje pacijenata, namjeravao je da nastavi pljačkanje preko još jedne, treće po redu, nezakonite nabavke brzog Atigenskog testa “Respi Strip” koji je neupotrebljiv.


2.

Na prethodna dva “zaključana tendera” (materijalizovana u julu i septembru ove godine) namještena za firmu “Ako Med”, dobavljača testa koji ne pokazuje ništa, pa je, samim tim, izuzetno opasan po one koji se tretiraju njime, jer ne otkriva infekciju, Đajić je ukrao ravno 681.400 KM, odnosno 340.700 KM po tenderu.


3.

Alav, gramziv, pohlepan..., ne mareći što loši neupotrebljivi test indirektno dovodi do ugrožavanja života zaraženih, raspisao je i treći tender u kojem je sve bilo namješteno za firmu “Ako Med” koja uvozi “Respri Strip”, test čija se primjena nigdje u zemljama koje brinu o svom stanovništvu ne preporučuje; Štaviše, naglašeno je da se taj test ne koristi.



4.

I treći tender imao je, kao i prva dva, istu “postavku” - 18.200 komada testova po cijeni od 399.915 KM.


5.

Đajić je, zajedno sa saučesnicima, namjeravao da otme dodatnih dodatnih 340.700 KM, čime bi, samo na tri tendera UKC-a, raspisana u četiri mjeseca (od jula do oktobra), u isto toliko vremena opljačkao preko milion KM.

Zastrašujuća je beskrupuloznost bolesnog kriminalca, jer navedene zločine ne može činiti normalna osoba.


Novi kriminalni tender Đajić je raspisao je 07.10.2021. godine za nabavku brzog Antigenskih testova po cijeni od 399.515 KM.


Tender je, po traženim specifikacijama, bio unaprijed namješten za firmu "Ako Med".


6.

Međutim, došlo je do vrlo ozbiljne pobune ostalih ovlaštenih dobavljača antigenskih testova koji su na portalu Javnih nabavki počeli postavljati izuzetno nezgodna pitanja i ukazali da Đajić forsira firmu “Ako med”, kao i da je cijena testa neekonomska, odnosno veoma naduvana.


7.

Tako je, 12.10. ove godine uslijedio niz veoma nezgodnih pitanja po Đajića, iz kojih je jasno da su ostali uvoznici svjesni da čini kriminalna djela, više nisu htjeli ćutati o tome i saopštili su to “bez rukavica”.

8.

“Poštovani, 

Ugovorni organ treći put vrši nabavku brzih antigenskih testova na način da direktno krši odrebe Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine onemogućavajući učešće u nabavci predmetne robe svim ponuđačima koji prometuju istom, zahtijevajući dostavu zbirne ponude koja se sastoji od 3 stavke, a čije tehničke specifikacije pogoduju jednom ponuđaču što je i evidentno na osnovu rezultata dosadašnjih provedenih postupaka u kojima je ugovor dodijeljen istom ponuđaču po skoro maksimalnoj procijenjenoj vrijednosti nabavke i to kako slijedi: 


- Tender broj: 01-6796-5/21, procijenjena vrijednost nabavke 399.515,00 KM, ukupna vrijednost 

ugovora za odabranog ponuđača 394.965,00 KM; 

- Tender broj:01-11671-5/21, procijenjena vrijednost nabavke 399.515,00 KM, ukupna vrijednost 

ugovora za odabranog ponuđača 394.965,00 KM; 

Uzimajući u obzir količinu i predmet javne nabavke te tržišne cijene robe koja je predmet nabavke kao i cijene po kojima je istu odabrani ponuđač do sada nudio i prodavao, vidljivo je da Ugovorni organ neosnovano troši javna sredstva kršeći osnovne principe na kojima se temelji sistem javnih nabavki, posebno iz razloga što su cijene javno dostupne na Portalu javnih nabavki, a o čemu je Ugovorni organ dužan voditi računa prilikom planiranja svake nabavke poštujući načelo ekonomičnosti u trošenju javnih sredstava. 

Osim naprijed navedenog molimo Ugovorni organ za detaljno obrazloženje prema pitanjima kako slijedi:

1.-Zašto Ugovorni organ vrši nabavku „Kompleta za uzimanje uzoraka koji se sastoji od nazofaringealnog brisa sa četkicom i virsuni transportni medijum kompatibilan sa testom“, kad sam test za detekciju antigena virusa SARS COV 2 u svom pakovanju već sadrži nazofaringelani bris za uzimanje uzorka?


2.- Ugovorni organ po Stavkom 3. vrši nabavku kontrolnog testa za izvođenje negativne kontrole za ponuđeni antigenski test u ukupnoj količini od 1 komada. Molimo Ugovorni organ za stručno obrazloženje, kako planira koristiti tražene kontrole ukoliko se uzme u obzir da je ukupna količina testova za detekciju antigena virusa SARS CoV 2 koja se planira nabaviti 18.200 komada. Koja je svrha negativne eksterne kontrole obzirom da je omjer 1:18.200, osim što Ugovorni organ vrši preferiranje jednog ponuđača? 


Uzimajući naprijed navedeno molimo Ugovorni organ da izvrši izmjenu tenderske dokumentacije na način da prilikom kreiranja nove Tenderske dokumentacije omogući aktivnu i pravičnu konkurenciju. 

Hvala unaprijed 


9.

Svjestan da je raskrinkan i da će vrlo brzo završiti u pritvoru zbog brojnih pljački, ali i direktnog ataka na zdravlje stanovništva, posebno oboljelih od COVID 19, Đajić je naredio podređenim da ponište tender.

“Poštovani, 

U skladu sa Vašim pitanjima i trenutnim potrebama Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a imajući u vidu da je tender Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za snabdijevanje zdravstvenih ustanova obustavljen zbog žalbe, obavještavamo Vas da imamo namjeru poništiti predmetni tender, te u novom povećati količine i korigovati tehničku specifikaciju u skladu sa Vašim primjedbama od dana 12.10.2021. godine”, odgovoreno je 14.10., samo dva dana nakon što su postavljena pitanja u vezi namještanja trećeg tendera zaredom.


10.

Najava poništenja tendera i korigovanja tehničke specifikacije istovremeno je i priznanje da su prva dva tendera bila namještena i da je izvršena pljačka.

11.

Đajić, uplašen činjenicom da je raskrinkan, da mu se javno postavljaju pitanja o namještanju tendera od stručnih lica, kao i činjenicom da je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, zajedno sa još četiti kriminalca, već drugi mjesec u pritvoru zbog pljački, odlučio se za poništenje tendera.


Međutim, ostaju prva dva na kojima je izvršena teška pljačka i sasvim je realno da smrtonosni Kriminalac uskoro postane novi “trofej” Miodraga Bajića, šefa Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva.

Brzo pritvaranje Đajića značilo bi i spas brojnih života pacijenata ovoljelih od COVID 19 i bezuslovno izbacivanje iz upotrebe smeće-testa “Respi Strip”.


12.

“RespiStrip” je, da podsjetim, izuzetno loš, praktično neupotrebljiv, test što je dokazala i Klinička studija u zemlji proizvođača - Belgiji, čiji je zaključak, nakon niza sprovedenih naučnih radnji, da je senzitivnost testa svega 30,2 posto.


Njihova studija objavljena je u stručnom časopisu “Journal of Clinical Virology”, prošle godine.


Isto je navedeno i u avgustu 2020. godine u “National Library of Medicine” (National Center for Biotechnology Information).


13.

Poređenja radi, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje testove čija je minimalna senzitivnost 85 posto, dok se u otvorenim aukcijama u Domovima zdravlja, u kojima je sve transparentno, kao uslov za nabavku testa navodi da njihova senzitivnost mora iznositi minimum 97 posto.


Uprkos jasnim dokazima da navedeni Antigenski test svojom neefikasnošću doprinosi povećanju broja oboljelih i visokoj, maksimalnoj smrtnosti, najvećoj u Svijetu i Evropi, UKC RS Banjaluka, odnosno Vlado Crta Đajić je u dva navrata (u julu i septembru) od firme “Ako Med” d.o.o Banjaluka, za UKC RS  kupio 36.400 testova (dva puta po 18.200).


Uvozili su taj test iako on nije uvršten ni na ZAJDNIČKU LISTU ANTIGEN TESTOVA koje priznaje EU za putovanje (nema Coris RespiStrip testa) što je vrlo lako provjeriti.


14.

“RespiStrip”, prema nezavisnim studijama, pokazuje senzitivnost od samo 30,2 posto, što, pojednostavljeno rečeno, znači da od 100 pacijenata zaraženih virusom korona, Antigensko testiranje RespiStop-om pokaže da samo njih 30 ima simptome korona virusa, dok za ostale da negativan rezultat.


Upravo tim ostalim, koji se, nakon testiranja “RespiStrip”-om ubjeđuju da su nezaraženi, jer je test dao negativan rezultat, bolest nastavlja da se razvija i dovodi do ogromnih komplikacija, jer se otkriva u kasnoj fazi, kada je za mnoge oboljele od virusa već prekasno. Uz to, dodatno šire zarazu, tako da je krug užasa jeziv. Zato pandemija ne jenjava.


15.

Ova činjenica u kombinaciji sa industrijskim kiseonikom koji se daje pacijentima i potpunim nedostatkom kvalitetnih lijekova za borbu protiv korone uzrok je ogromne smrtnosti u RS, koja je najveća u Svijetu!

16.

Ćutanje Ubilačkog Režima Milorada Dodika, odsjek Monstrumi koji vode zdravstvo, o nabavci loših testova koji su, u entitetu, doveli do najveće smrtnosti na Planeti je jasno - izvjesno neće priznati krivicu. I što je još gore, nastaviće da atakuju na zdravlje naroda.


17.

Međutim, nejasna je tišina čelnika Opozicije, odnosno onih koji se tako predstavljaju; Osim što zbog afere “Kiseonik” nisu organizovali proteste i tako pokušali uticati da se poprave uslovi za pacijente oboljele od COVID 19, uopšte se ne oglašavaju oko Antigenskih testova čije ubilačko djelovanje im ne može biti nepoznato, jer u svojim redovima imaju značajan broj ljekara-specijalista?!

Njihovo ćutanje može imati nekoliko razloga - od licemjerne “kolegijalnosti” ljekara koji su dio tih ovještalih organizacija, preko hroničnog nedostatka bilo kakve ozbiljne, suvisle akcije što "krasi" njihovo djelovanje, pa do toga da im samoproklamovani lažni Multiplex Otac Nacije nije naredio da se oglase, te oni ćute kao zaliveni, jer on nema nikakvog ličnog interesa od toga. 


18.

Ukoliko su SDS i PDP postali provincijska Dopisništva samonametnutog lažnog Multiplex Oca Nacije, na šta sve više liče, onda bi to trebalo i da saopšte; Što se tiče nacije u navedenoj postavci nema joj spasa, ukoliko Lažni Multiplex Otac Nacije, istina mimo navedenih Dopisništava (ali ko još šta pita "Dopisnike"), uspije u svojoj namjeri i nametne neobrazovanog, polupismenog, manipulativnog, visokotoksičnog, beskrupuloznog, malicioznog, licemjernog, laživog Beskičmenjaka kao kandidata za predsjednika RS, kako bi preko njega, kao svog  piona, upravljao.


Nije nikakav problem da Lažni Otac Nacije ima svog favorita, ali je orgoman problem ako ga nameće podzemnim igrama, bez znanja Dopisnika, koje takvim aktima prisiljava da igraju po njegovim pravilima i sve manje djeluju kao stranke koje imaju sopstvene programe, procjene, odluke, a sve više kao vreće koje nabija kako mu se prohtije; I to u pravcu koji odgovara samo njegovim ličnim interesima.

Ubijeđen je da će mu sve to poći za rukom, ali ne bih se kladio u njegovu procjenu.


Bio je ubijeđen i da će prodanu dušu Ognjena Tadića izgurati na čelo SDS-a, ali je i tada proklizao. Danas svjedočimo koga je zaista gurao - jednog od Dodikovih Crva; Ali taj je bar bio obrazovan Crv za razliku od aktuelnog favorita Multiplexa koji nema šta reći ni o jednoj ozbiljnijoj političkoj temi. I to iz dva razloga: Ni o jednoj ozbiljnijoj političkoj temi ništa ne zna, a drugi je da mu je vokabular toliko siromašan da sve riječi koje poznaje može ispisati na dlanu. Kako bi se na njih mogao podsjetiti, ukoiko neku zaboravi.


19.

Alternativa postoji, a Lažni Multiplex Otac Nacije, uprkos svem svom licemjerstvu, malicioznosti i ličnim interesima koji su poodavno prešli granicu prihvatljivog, njih nije stavio pod kontrolu.


Što se tiče Opozicije pretvorene u "Dopisništva" trebalo bi hitno da odluče koliko im ta pozicija odgovara i da li su spremni da budu i dalje žrtva nezasitih ambicija lažnog samonametnutog Oca Nacije?! U suprotnom, važno bi bilo da saopšte da su prihvatili biti "Dopisništva" da bi svi znali ko zista donosi odluke. (nastaviće se)