недеља, 24. октобар 2021.

Termiti Crvene Sekte Đajić, Gajić, Maksimović, Zeljković... pljačkali i na PCR testovima

Piše: Slobodan Vasković


1.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, nikada neće izaći iz zatvora, jer je potpisao toliko nezakonitih ugovora kojima su oteta milionska sredstva, da bi trebao biti presuđen na nekoliko doživotnih kazni.


2.

Jednostavnije rečeno, ne postoji zakonit Ugovor koji je potpisao Zeljković u ime Instituta, a ukoliko se, kojim pukim slučajem, nađe bar jedan - to je izuzetak koji potvrđuje pravilo da su svi ostali pljačkaški.

3.

Zeljković je u pritvoru već drugi mjesec, zajedno sa Slavkom Bojićem, vlasnikom firme “ProControl”, vlasnikom turističke agencije “Travel4Fun” Sašom Markovićem i Draganom Dubravcem, vlasnikom “Promedia”, zbog milionskih prevara.

4.

U pritvoru je i Mladen Gajić, uhapšen zbog malverzacija sa Markovićem; Gajić bi trebalo da odgovara i zbog trovanja pacijenata industrijskim kiseonikom, kao i Vlado Crta Đajić, Zlatko Maksimović, Nedeljko Lambeta, Radmil Marić i ostali direktori bolnica u Republici Srpskoj, jer su svi, bez izuzetka, učestvovali u tom zločinačkom poslu.


5.

Međutim, Zeljković je omogućio pljačku na svim nabavkama koje su vršene za borbu protiv pandemije, iako je sada jasno da je ta borba bila tek sekundarna, a da je pljačkanje bilo primarno.


6.

Zeljković nije kalibar da sam odluči o tolikom broju pljački i, izvan svake razumne sumnje, on je samo izvršilac Zločinačke organizacije koja mu je naređivala da potpiše sve te štetne ugovore: prije svega tu je njegov stranački šef Nenad Crveni Kombi Stevandić, iza kojeg stoji Milorad Dodik.



Zeljkoviću bi bilo najpametnije da kaže istinu, jer će, u suprotnom, biti žrtveni jarac koji će i u dubokoj starosti trunuti iza rešetaka.


7.

Da budem precizan: Pljačkalo se na svemu, baš na svemu, svim nabavkama i to je najprecizniji mogući opis.

8.

Objavio sam mnogo toga o prevarama sa Bojićem, Dubravcem, Markovićem, o prevarama u režiji Gajića i Markovića, o prevarama sa nabavkom neupotrebljivog, po živote građana opasnog, brzog Antigen testa “Respi Strip”, ali to je sve samo vrh ledenog brijega.


9.

Pljačkanje je provođeno i na nabavci PCR testova i to preko firme “Spektrolab” koja je bila povlaštena u svim tim kriminalnim poslovima. 


Navešću samo nekoliko primjera koji pokazuju svu beskrupuloznost naredbodavaca Dodika i Stevandića i sav idiotizam Zeljkovića koji je pristao da bude potpisnik svih tih prevara i, za sada, jedini odgovoran pripadnik institucija, iako je svima jasno da je narečeni tek daljinski upravljač Stevandića i Dodika.


10.

Krenuću od Ugovora Instituta sa firmom “Spektrolab”, koji je potpisan 01.02.2021. godine.



I ovdje je primijenjen sistem “Zaključanog tendera”, što znači da je namijenjen za samo jednog ponuđača, a to je “Spektrolab”. Na taj način se omogućava pljačka po sistemu - uzećemo koliko nam je volja!


Ugovorom je precizirana nabavka 15.000 PCR testova po cijeni od 135.000 KM.


11.

Naravno, pregovarački postupak je bio samo sa “Spektrolab”-om, sa kojim je naduvana vrijednost PCR testa na 9 KM po komadu.


Relna cijena testa koji se mogao nabaviti na tržištu u tom trenutku bila je ispod 5 KM po komadu, što znači da su na jednom testu krali najmanje 4 KM, gotovo dvostruko više od stvarne cijene.

Lake je izračunati da je od 135.000 KM plaćenih “Spektrolab”-u ukradeno 60.000 KM na 15.000 komada PCR testova.


Treba imati na umu i da je na ukradenih 60.000 KM plaćen PDV, pa je tako još više oštećen budžet.


12.

Institut je od “Spektrolaba” i 24.11.2020. godine nabavio PCR komplete za detekciju korona virusa u vrijednosti od 97.500 KM, kao i plastiku za PCR epruvete u vrijednosti od 36.500 KM, te plastiku za PCR optičke epruvete i poklopce u vrijednosti od 24.000 KM.


I ovaj tender bio je nemaješten za “Spektrolab”, tako da bi Miodrag Bajić, Specijalni Tužilac Republike Srpske, istragom trebalo da utvrdi koliko je Zeljković novca ukrao sa vlasnicima firme “Spektrolab” Sinišom i Slavišom Račićem.


13.

Zeljković je sa njima potpisao ugovor o nabavci PCR testova i 21.08.2020. godine, kada im je isplaćeno 64.000 KM; Jasno je koliko je ukradeno - gotovo 50 posto. 



Isto tako, 14.06.2021. godine isplaćeno im je za PCR testove novih 17.000 KM.


14.

Sektaši kradu po principu Krda - svi se dogovaraju sa izabranom firmom za pljačkanje, u ovom slučaju “Spektrolabom”.


Tako je i pritvoreni Mladen Gajić, direktor dobojske bolnice “Sveti Apostol Luka”, 03.02.2021. godine, “Spektrolabu” isplatio 99.600 KM za laboratorijski materijal i reagense za molekularnu dijagnostiku SARS-CoV2-Real TM”.



Koliko je Gajić tačno ukrao izračunaće Specijalni tužilac Bajić i to zajedno sa Gajićem koji se nalazi u njegovim šakama. 


15.

I Zlatko Maksimović, direktor bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini nabavljao je, po uvećanim cijenama, PCR testove od “Spektrolab”-a, s tim što je on tender naslovio kao “Potrošni materijal za SARS-CoV 2 - kompatibilan sa aparatom QuantStudio5”.


Potrošni materijal su PCR testovi, jer je “QuantStudio5” najsavremeniji aparat koji za 24 sata može da testira čak 1.200 uzoraka biološkog materijala na prisustvo korona virusa.


Maksimović je za nabavku testova isplatio 44.000 KM, od čega je ukradeno 20.000 KM.


16.

Maksimović još uvijek nije pritvoren, ali nije ni daleko od svog prirodnog staništa - zatvorske ćelije u kojoj će njegova bolesna narcisoidnost doći do punog izražaja, jer je logično da u maloj pritbvorskoj ćeliji gigantska zaljubljenost obasja svaki njen kutak. (nastaviće se)