субота, 23. октобар 2021.

Vučić, Dodik i Vremenska Crvena Linija


Piše: Slobodan Vasković


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH nakon niza suludih političkih poteza kojima je Dodik nanio ogromnu štetu BiH, njenom entitetu Republika Srpska i Srbiji.


Vučić je, uprkos tome, na pres konferenciji bio opušten, za razliku od Dodika koji je, iz samog sebe, kuljao na sve strane.


Vučićeva opuštenost je očekivana, jer je ostalo nekoliko mjeseci do izbora na svim nivoima u Srbiji, plus Beogradskih, tako da je i ovaj sastanak samo dio njegovih predizbornih aktivnosti koje su uveliko počele.


Nakon sastanka nije rečeno ništa novo, sem što je Dodik podržao ostanak EUFOR-a u BiH, što znači da je Rusija već, nezvanično, pristala na to. EUFOR je dio NATO snaga. Najavljeno je i "neukidanje" Oružanih snaga BiH, kojim je Dodik posljednjih mjeseci uprazno prijetio, jer on ništa ukinuti ne može.


Sve što je Dodik rekao je potpuno nevažno, jer on nema nikakve snage ni da žrtvuje ni da ne žrtvuje RS za mir. Takve mogućnosti poodavno su izvan njegovih moći, pa je i to, kao i sve ostalo prazna priča. Najviše što Dodik može jeste izazivanje nekog pojedinačnog incidenta koji bi ga preskupo stajao. I nastavak daljeg udara na Srbe u BiH idiotskom blokadom državnih institucija BiH.


Sasvim je druga ravan što Republiku Srpsku spaljuje na žrtveniku sopstvenih gramzivih, pohlepnih, nezajažljivih ličnih interesa.


Dodik ne drži nikakve dizgine u rukama, sam je u dizginama, đem mu već dobro para usta, a za njegove dezorijentisane nastupe potrebna su tri prevodioca, najmanje. I sve što prevedu bilo bi jedno veliko ništa. Ako ne računamo podvijanje repa koje je počelo, ali koje kod Dodika nije ništa novo, jer jedini kontinuitet koji ima njegova trula, propala, toksična politika jeste upravo podvijanje repa.


Što se Vučića tiče on još uvijek ne mora, a ni neće da odluči šta će sa Dodikom. Bar ne javno, a ključni razlog su nadolazeći izbori u Srbiji.


Međutim, po završetku izbora, na kojima se očekuje pobjeda Vučića i njegovog SNS-a, Predsjednik Srbije moraće odlučiti da li je za Dodika ili je za opstanak Srba u BiH.


Ukoliko se opredijeli za Dodika, Srbi će nestati iz BiH; Ukoliko se opredijeli sa opstanak Srba u BiH, Dodikova sudbina je puna neizvjesnosti, čak i da uspije pobjeći u Rusiju.


Vučić ne bi trebao imati mnogo dilema nakon izbora oko opredjeljenja. 


Do tada biće još sastanaka od kojih nijedan neće biti bitniji od današnjeg koji na ljestvici važnosti nije ni na osrednjem nivou- čista rutina na koju smo navikli: Dodik, Istrebljivač Srba u BiH koji drhti od straha i Vučić, koji njegovo drhtanje koristi za sopstvenu političku agendu koja mu donosi poene i na unutrašnjem i na spoljnom planu.


Naravno, pitanje je da li Vučić zna da je Dodik Istrebljivač Srba? 


Naravno da zna, ali zna i da narod neće nestati do izbora u Srbiji u proljeće 2022., kao što zna da je upravo nakon tih izbora Vremenska Crvena Crta koju ne smije nagaziti ako želi da Srbi opstanu u BiH.


Sve do tada smo u dežavi sindromu. Rutinskom.


Tek nakon izbora u Srbiji slijede ključne odluke: Ne Dodikove, jer on će nastaviti sa destrukcijom, pošto je Zlo sam po sebi, ali ma koliko destruktivan bio ništa veliko ne može napraviti; Preciznije, ništa od onog što tvrdi ne može napraviti, ali će nastaviti da satire Srbe kao narod; Nakon izbora u Srbiji Slijede Ključne Vučićeve odluke! 


Vremenska Crvena Crta više se neće moći odlagati!