уторак, 12. октобар 2021.

Sramno: Vrh PDP-a se guši u lažnom “Medicinskom” Kiseoniku, koji su otkrili samo njima znanim alhemičarskim trikovima da bi pokušali spasiti od odgovornosti zločinca Zolaka i gradonačelnika Stanivukovića koji je pokušao na najmorbidniji način zloupotrijebiti patnje pacijenata


Piše: Slobodan Vasković


1.

Niko ne smije biti pošteđen kazne za svjesni zločin počinjen nad stanovništvom Republike Srpske, posebno oboljelim od COVID 19 koje godinu i po dana zločinci liječe industrijskim kiseonikom.


Nijedna partija ne bi smjela stati iza bilo kog svog pripadnika koji je učestvovao u zločinu niti ga braniti od kazne; Štaviše, trebali bi upravo vođe tih stranaka insistirati da se, primarno, utvrdi odgovornost njihovih članova, kako bi mogli tražiti odgovornost druguh.


Tako je u normalnim zemljama, ali, nažalost, tako nije u BiH i Republici Srpskoj.


2.

Afera “Kiseonik” pokazuje da je stranačko politikanstvo i zaštita sopstvenih kadrova iznad brige za zdravlje stanovništva i da u je u tome nikakva razlika između Crvene Sekte koja je, preko svojih direktora u bolnicama, širom Republike Srpske, “liječila” oboljele od COVID 19 industrijskim kiseonikom; Nisu sve vrijeme, otkako sam otkrio tu aferu 22.09., pripadnici Crvene Sekte posustali u odbrani zločina, uprkos jasnim, čvrstim, neoborivim dokazima da su ga počinili.

3.

Nažalost, pridružilo im se i Predsjedništvo PDP-a koje je, na volšeban način, samo njima znanim alatima, zaključilo da se ne radi o industrijskom, već “medicinskom kiseoniku”, koji je lijek, za razliku od tehničkog.


“Posebno tražimo jasne odgovore u aferi ‘Kiseonik’, koja je šokirala i  uznemirila javnost, jer je prema dostupnoj dokumentaciji Republika Srpska godinama nabavljala lijek medicinski kiseonik od neovlaštenih firmi, koje nisu imale dozvolu za promet lijekova, čime su ugroženi životi i zdravlje velikog broja ljudi u svim dijelovima Republike Srpske. Pokušaji SNSD-a da krivicu za svoj nemar prebace na druge, one koji su ukazali na postojanje nepravilnosti, posebno direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, jalov je pokušaj da skinu odgovornost sa svojih funkcionera, prije svega ministra zdravlja u Vladi Republike Srpske i direktora UKC Republike Srpske”, navedeno je u saopštenju PDP-a.


4.
Sramotno je saopštenje Predsjedništva PDP-a iz dva razloga: prvi je što tvrde da je u RS uvožen lijek “medicinski kiseonik”, što je netačno i što je u nekoliko navrata demantovao upravo njihov član Aleksandar Zolak.


Zolak je drugi dio sramnog, odbranaškog pamfleta PDP-a, jer ga stranka pokušava odbraniti od zločina koji je činio godinu i po dana, ćuteći o tome da se pacijenti oboljeli od COVID 19 liječe industrijskim kiseonikom.


5.

Predsjedništvo PDP-a tako je satralo i svog Draška Stanivukovića koji je to i zaslužio, jer je pokušao da morbidno zloupotrijebi činjenicu da je pacijentima davan industrijski kiseonik, a ne lijek medicinski kiseonik. Nisu to iz PDP učinili zato što je Stanovuković djelovao morbidno, već da bi ga zaštitili, ali su ga, umjesto zaštite, poništili.


6.
Prije nego nastavim da podsjetim, dva dana (24.09.) nakon što sam, 22.09., objavio inicijalni tekst “Vlado Crta Đajić je opasniji po život pacijenata od COVID 19: Njegov pristup liječenju oboljelih od korone je monstruozan, jeziv, užasan, neljudski”, sa namjerom da nastavim raskrinkavanje zdravstvene hobotnice (što i činim detaljno dokumentujući u nizu tekstova teške višestruke zločinačke radnje), Zolak uz pomoć Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, otpočinje sopstvenu odbranu, pokušavajući da sakrije sopstveni zločin za koji je jedan od najvećih krivaca, agresivno napadajući druge, isto tako odgovorne kao i on za zločin protiv čovječnosti.

Iz ove perspektive jasno je da su Zolak i Stanivuković otvaranje afere pripremali za neki drugi vremenski period, sasvim izvjesno pred odluku o kandidatima za inokosne funkcije na sljedećim izborima, što svjedoči o jezivosti postupka, kako Zolaka tako i onih koji ga štite, jer njima nije stalo do pacijenata već lične promocije.


7.

I u PDP-u su shvatili o čemu je riječ, kada su istupi Stanivukovića i Zolaka u pitanju, ali umjesto da osude takvo djelovanje, oni brane Zolaka; Odjednom su “medicinski eksperti”, otkrivaju “medicinski kiseonik” tamo gdje ga nije bilo i, naravno, ne pominju Stanivukovića.


8.
Saopštenje PDP-a je utoliko sramnije, drskije i odvratnije, jer tvrde da su do zaključaka došli, kako kažu, na “osnovu uvida u dokumentaciju”! Koju dokumentaciju i da li su oni postali “istražno tijelo” koje odlučuje šta je lijek, a šta nije ili je za to zadužena Agencija za lijekove BiH, na čijem čelu je, nažalost, Zolak?!


Otkud uopšte na Predsjednštvu PDP-a dokumenti o kiseoniiku i na koji način su ih dobili? Da li se radi o originialnim dokumentima ili, pak, o kopijama koje im je dostavio Zolak!


Nevjerovatan je amaterizam te stranke, toliko nevjerovatan da izaziva mučninu.


9.

Da imaju mikron savjesti i razuma ne bi se usudili ni pomisliti da izdaju jedno morbidno, sramno, drsko i bezobrazno saopštenje kojim, defakto, pokušavaju zaštiti i zločince iz Crvene Sekte, kako bi zaštitili one iz sopstvenih redova!


Kad su već imali na stolu “dokumentaciju” u koju su “izvršili uvid” zbog čega nisu pitali Zolaka zašto je 07.10. ove godine dao ingtervju pod naslovom - Zolak: Slučaj “Kiseonik” Nije afera NEGO ZLOČIN.


Nadajući se da znaju da čitaju u vrhu PDP-a, prenosim najznačajniji dio intervuja Zolaka, objavljenog u listu “Blic”:


S obzirom na to da su u bolnicama u Srpskoj, umesto medicinskog pacijentima davali tehnički kiseonik, svako kome je neko umro, a bio je na respiratoru, može da podnese krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za ovu katastrofu.


To poručuje direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dr Aleksandar Zolak, naglasivši da slučaj „kiseonik“ nije afera, nego zločin, piše Srpskainfo.


– Nema nikakve sumnje da su pacijenti Univerzitetskog kliničkog centra RS, i to najmanje četiri godine, „lečeni“ tehničkim kiseonikom. Dokazano je da je i trebinjska bolnica koristila tehnički kiseonik što su, uz pomoć republičkog zdravstvenog inspektora, na čistac isterali inspektori Agencije. Ne mogu da tvrdim, ali je gotovo sigurno da su i ostale bolnice u Srpskoj pacijentima davale tehnički kiseonik – ističe u intervjuu za Srpskainfo dr Zolak.


Šta znači to što je za uzorkovani kiseonik u UKC RS potvrđena čistoća od 99,9 odsto?


Ništa! Svaka limarska radnja u svojim bocama za zavarivanje ima kiseonik te čistoće. S druge strane, ako u kiseoniku bude nula, zarez mnogo nula, pa jedan karbon monoksida, to može da ubije čoveka. Zato i jeste posebna procedura za proizvodnju medicinskog leka, a posebne su i medicinske boce za lagerovanje. Naime, nijedan proizvođač medicinskog kiseonika neće svoj lek sipati u bocu koja nema istoriju medicinske boce, jer to, onda, prestaje biti medicinski kiseonik, odnosno lek.


Ko je sve odgovoran za ovaj slučaj?


Preduzeće „TGT Tehnogas“ Laktaši koje nije imalo dozvolu za promet medicinskog kiseonika, pa je uvozilo i bolnicama isporučivalo tehnički gas. Bolnice koje su na to pristale i koje su uslove tendera prilagođavale firmama koje su radile mimo zakona. Resorno ministarstvo koje je, uz Republičku zdravstvenu inspekciju, zaduženo za kontrolu zakonitosti poslovanja u zdravstvenim ustanovama, a koje u pogledu toga ništa nije radilo. U slučaju pomenutog preduzeća imamo dokaze da su, umesto medicinskog, isključivo uvozili tehnički gas. Naime, umesto iz „Uljanika“, kiseonik su uvozili iz Siska, gde se proizvodi tehnički gas. Činjenica je da su njega regularno točili u Sisku i regularno su ga uvezli, ali ne kao medicinski, nego kao tehnički gas. Medicinski kisonik je lek, a lek se može uvoziti samo preko registrovanog veleprometnika lekovima. Dakle, regularno su samo uvozili tehnički kiseonik, a sve ostalo što su radili je kriminal.



Kad je reč o medicinskom kiseoniku, da li je i za šta „TGT Tehnogas“ imao dozvolu?


Od 2017. godine imali su dozvolu za stavljenje u promet medicinskog kiseonika iz „Uljanika“ u Hrvatskoj. Ali, ta dozvola nikada nije aktivirana, odnosno, po njoj nijedan litar medicinskog kiseonika nije uvezen u Srpsku. To znam, jer nam svi registrovani veleprometnici lekova, u ovom slučaju medicinskog kiseonika, u tekućoj godini dostavljaju izveštaj o uvozu i potrošnji za prethodnu godinu. “TGT Tehnogas” medicinski kiseonik nije uvozio ni preko nekog registrovanog veleprometnika, jer njih mi kontrolišemo. Ne znam koliko su dugo bolnice snabdevali tehničkim kiseonikom, ali pretpostavljam da to traje od 2009, kada je formirana Agencija i od kada je na snazi Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima. Ono što sigurno znam, jeste da u protekle četiri godine nisu uvezli ni litar medicinskog kiseonika, jer im nije aktivna dozvola.


10.

Zolak jasno kaže da je u Republiku Srpsku uvožen industrijski kiseonik, ali se očito prestravio robije pa je počeo da demantuje sam sebe, a PDP je ponovo upao u njegovu i Stanivukovićevu zamku, daveći se industrijskim kiseonikom!


Iako vrh PDP-a nemilosrdno laže, kao i Zolak, a da bi zaštitili Stanivukovića i Zolaka, dokumenti Agencije za lijekove BiH, koje je u javnost pustio upravo Zolak, ne lažu.



U dokumentu, datiranom 02.09. ove godine, jasno je navedeno da je u bolnici “Trebinje” pacijentima davan industrijski kiseonik; Koji su u vrhu PDP-a, iz samo njima znanih razloga, amaterskim alhemičarskim trikovima pretvorili u lijek “medicinski kiseonik. (nastaviće se)