среда, 20. октобар 2021.

Dodiku “Šizofrena Politika” služi za prikrivanje realizacije opakog kriminalnog akta - kupovine zgrade od Mileta Klena Radišića za smještaj njegovih novih “institucija RS”; Smjena Tadićeve težak udarac Dodiku koji sada, kao ni njegovi saradnici-kriminalci, više nisu nedodirljivi i iznad zakona


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorada Dodika nikada ne treba potcijeniti čak ni u situaciji kada su njegovi postupci šizofreni, kao što je to slučaj posljednjih nedjelja, jer je najavio osnivanje brojnih agencija i institucija kojima će entitet biti nadležan i nepriznavanje istih koje već postoje kao državne instiutucije BiH.


2.

Tako je Dodik najavio ukidanje Oružanih snaga BiH, što je čak i Rusija okarakterisala kao neprihvatljiv i nesprovodiv postupak.


Zajedničke oružane snage nastale su 2008. godine na osnovu saglasnosti entiteta od kojih se sastoji BiH da prenese odgovarajuća ovlaštenja na nivo BiH”, rekao je Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH, za list “Izvestija”, odgovarajući na pitanje kako Rusija, kao zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, gleda na odluku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska obnoviti svoju vojsku.



Jasno je, nakon izjave Kalabuhova, da Rusija Oružane snage BiH tretira potpuno legitimnim, bez obzira na to kako ocjenjuju njihov nastanak, i da nikako neće podržati Dodika u pokušaju razvaljivanja OS BiH.


Jasno je i da nakon jasne poruke Kalabuhova Dodik neće ići u osnivanje Vojske RS na način koji je opisao vrlo morbidno i koji neodoljivo podsjeća na početak rata na prostorima bivše SFRJ.


3.

Osim udara na OS BiH, Dodik je, za početak, najavio osnivanje entitetskog VSTS, Uprave za indirektno oporezivanje RS, Agencije za lijekove RS, Obavještajne službe RS, a potom i niza drugih institucija, ističući da će sve te institucije koje postoje na državnom nivou za Republiku Srpsku biti nevažeće.


Na dnevnom redu Narodne skupštine već se nalazi Zakon o osnivanju Agencije za lijekove BiH, a prema Dodikovim najavama, uskoro će parlament usvojiti i Zakone o ostalim navedenim agencijama.

4.

U ovom trenutku nije do kraja jasno da li Dodik ima skupštinsku većinu za usvajanje svih ovih zakona, ali ako uspije da ih, preko Narodne skupštine, nametne onda će njegov stvarni plan, skriven iza svih navedenih “velikih” odluka, za koje je i Lider Sekte svjestan da su nesprovodive, biti ostvariv.


5.

Prije nego navedem koji je stvarni Razlog/Plan Milorada Dodika, samo da istaknem podatak da bi Agencija za lijekove RS trebala da počne sa radom za šest mjeseci, a ne odmah.


Dva su razloga za to - Dodikova svijest da ne može sprovesti najavljene akcije o ukidanju institucija BiH i uspostavljanju istih takvih entitetskih, a drugi je dobijanje na vremenu kako bi u djelo sproveo stvarni Plan, koji je nova pljačka građana RS.


6.

Dodik, ispod šizofrene politike koju vrlo vrlo glasno emituje kako bi spriječio otrkivanje sopstvenog kriminalnog Plana, namjerava da kupi zgradu Mileta Radišića Klena za sto miliona KM.


Svi zakoni koji će, kako on smatra, biti usvojeni, iskazuju i potrebu za njihovom materijalizacijom, odnosno da sve te nove “institucije” koje će Dodik osnovati budu negdje smještene. 


7.

Najlogičnije je da ih “smjesti” u novu zgradu Mileta Klena Radišića za koju će Vlada RS da plati sto miliona KM, o čemu sam već pisao


Šest mjeseci na koliko se odgađa početak rada Dodikove Agencije za lijekove potrebno je da se nađe novac za kupovinu Klenove zgrade.


8.

U ovom trenutku, prema mojim informacijama, Vlada RS ima trideset miliona KM odvojenih za kupovinu zgrade, ali im nedostaje još 70 miliona. Pokušavaju dići kredite kod nekoliko Banaka koje su vrlo rezervisane i još uvijek im ne izlaze u susret.


9.

Cijela ova kriminalna akcija je pokrivena Dodikovim divljanjem, a ne treba isključiti ni eventualno svjesno izazivanje incidenata, kako bi se ambijent dodatno radikalizovao i Lider Sekte dobio dovoljno manevarskog prostora da izvrši još jednu veliku pljačku građana RS.


10.

Dodik je svjestan da Zapad neće mirno sjediti nakon eventualnog usvajanja svih navedenih zakona, kao što je svjestan da ni Rusija ni Srbija neće stati u njegovu odbranu, što znači da je odlučio da pobjegne kako ne bi krivično odgovarao za brojna nedjela koja je počinio tokom proteklih deceniju i po, a koja čini i dalje.

11.

Smjena Gordane Tadić sa pozicije Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Dodiku je najstrašniji mogući udarac, jer je narečena u vrijeme svog, sada već bivšeg, mandata maksimalno štitila Dodika i njemu bliske kriminalce i zločince od sudskog progona. 


Tadićeva je već prošlost, Tužilaštvo BiH oslobođeno je, značajnim dijelom, uticaja Dodika i Dragana Čovića na odluke te institucije, ali važno je naglasiti da, osim njiih, i Bakir Izetbegović ima itekakav uticaj na tu instutuciju preko nižerangiranih tužilaca.

12.

Ključno pitanje više nije, niti je ikada bilo, da li će Dodik zaista ukinuti državne institucije, jer to i nije njegov istinski cilj, pošto je svjestan da je nesprovodiv, već da li će uspjeti izvesti pljačku od sto miliona KM zajedno sa Miletom Radišićem Klenom i nakon toga pobjeći iz BiH/Republike Srpske?!


Važno je podsjetiti da Klenu “gori pod nogama”, jer je već ušao u bankrot, o čemu sam detaljno pisao, i da mu je tih sto miliona, dio koji mu od pljačke, ako se izvrši, pripada, neophodno kako bi spriječio pljenidbu kompletne nezakonito stečene desetine miliona vrijedne imovine koja je sve više neminovnost i Klenov “poslovni” kraj, nakon čega mu slijedi odlazak na robiju. (nastaviće se)