петак, 3. септембар 2021.

Dodikove i Pašalićeve laži: Voćari “Obrali Bostan” vjerujući Vođi Sekte Miletu Minhauzenu i njegovoj dvorskoj ludi Tribule Borisu

Piše: Slobodan Vasković  


1.

Milorad Dodik i Boris Pašalić, njegova dvorska Luda i ministar poljoprivrde, Grobari su voćarstva i stočarstva u Republici Srpskoj, jer su  teško izlagali i voćare i stočare, obećavajući im adekvatnu pomoć zbog velikih šteta, da bi im, na kraju tragikomedije, koju su režirali, isplatili crkavicu.


2.

Ovakav rasplet najavio sam i prije sastanka održanog u Gradišci, 24.04. ove godine, na kojem su Dodik i Pašalić, u ulogama Minhauzena i dvorske lude Tribulea, slagali voćarima da će im isplatiti pomoć od 1.500 KM po hektaru ukoliko odustanu od najavljenog štrajka, ukupno tri miliona KM.


3.

Voćari su povjerovali, odustali od štrajka, ne razumijevajući s kakvim pijačarskim prevarantima imaju posla, jer je odmah, nakon sastanka, Dodik naredio Tribuleu da im se isplati maksimalno 500 KM po hektaru; Odnosno, da se umjesto obećanih tri miliona KM, isplati samo milion maraka.

4.

Kako je Mile Mihauzen naredio tako je Tribule Pašalić izvršio: Prije par dana konačno je isplaćena pomoć, ali nije čak ni milion KM, već svega 875.000 maraka.


5.

Ogorčeni Voćari, razočarani teškom prevarom, nisu se, u velikom broju, ni prijavili za pomoć, tako da je Dvorska Luda onim koji su rekli “daj šta daš” isplatila 670 KM/ha. 


Ponižavajuća cifra je isplaćena za 1.300 hektara voćnjaka krušaka, šljiva, breskvi, trešanja i višanja.


6.

Treba znati da je pod kruškom, šljivom i ostalim koštičavim voćem, u zasadima u kojima je intenzivna proizvodnja, oko 4.000 ha u RS, ali i da je pomoć bila planirana samo za polovinu od toga.

7.
Po Dodikovom nalogu, Pašalić je odredio do 500 KM/ha, pomoći računajući da će se tako prijaviti manji broj. Tako je radio i njegov sektaški učitelj neprevaziđeni Stevo Mirjanić Metuzalem, koji je bio ministar poljoprivrede još u vrijeme vladavine Ramzesove dinastije u Starom Egiptu.

8. 

Najavom “pomoći” do 500 KM/ha, mizerni Tribule je svjesno ponizio voćare kako bi ih se što manji broj orijavio; U tome je i uspio, pa je one malobrojne koji su ipak zatražili kakvu takvu pomoć nagradio sa prejadnih, dodatnih 170 KM/ha, te je ukupna cifra 670 KM/ha.


9.

Da podsjetim, cvrkavica od milion maraka dodjeljuje se za 2.000 hektara zasada krušaka i breskvi. Izuzeti su, od bilo kakve pomoći, proizvođači jabuka iako su i oni pretrpili štetu od 40 posto. 

Kruška, šljiva i breskva su stradale u omjeru od 80 do 100 posto. 


Dodik i Pašalić svjesno idu
na uništenje voćarstva.


10.

Da ta grana odumire ubrzano potvrđuje i podatak da je samo u posljednje dvije godine iskrčeno ili je proizvodnja obustavljena u nekoliko stotina voćnjaka, najviše zbog štete nanesene  mrazevima, te neadekvatne i mizerne pomoći vlasti entiteta, kao i zbog sve nekontrolisanijeg uvoza iz inostranstva.

11.
Nakon isplaćene “pomoći”, koja ni na koji ne može pomoći voćarima da se oporave, većini njih je perspektiva ili krčenje voćnjaka ili potpuna obustava proizvodnje. Da su dobili obećana tri miliona, odnosno 1.500 KM po hektaru to bi već nešto značilo, ali Dodiku i Pašaliću je primarno uništenje voćara, a ne njihov oporavak. (nastaviće se)