среда, 8. септембар 2021.

Vampir isisao budžet RS

Slaven Ristić

Piše: Slobodan Vasković


1.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2020. godinu na 17. redovnoj sjednici održanoj 7. jula 2021. godine.


2.

Tako je usvojena, u okviru Izvještaja, i informacija o pljački gotovo deset miliona KM, koja je sprovedena kupovinom sklepane skalamerije pod imenom borbeno oklopno vozilo “Despot”. I to osam komada.


3.

Detaljno sam u tekstu “Despoti Pljačke: Dragan Lukač i Slaven Ristić, uz asistenciju Milorada Dodika, na prodaji MUP-u RS sklepane skalamerije nazvane oklopno vozilo ‘Despot’ ukrali deset miliona KM” pojasnio i dokazao da cijena jednog “Despota” ne može da pređe 250.000 KM, iako je vozilo Slavenu Ristiću, vlasniku TB Bratunac, plaćen 1.491.750 KM po komadu.

4.

Za osam “Despota” plaćeno je ukupnoo 11.934.000 KM, što znači da je ukradeno ravno 9.934.000 KM.

5.

Ako pljačku izrazimo u procentima, doći ćemo do nevjerovatne brojke da je na jednom Sektaškom “poslu” opljačkano 83 posto novca ukupno odvojenog za taj “projekat”.


6.
Vjerujem da je navedena brojka svjetski rekord u procentualnoj visini pljačke i da bi pljačkašima trebalo dodijeliti još po zlatnu medalju za učinjeno zlo, beskrupuloznost i pohlepu koja je vanvremenska i nemjerljiva prirodnim zakonima.

7.

Ako navodi o pljački u prošlom tekstu nisu bili dovoljni, evo još jedan primjer koliko zaista košta vrhunsko lako borbeno vozilo - Oshkosh L-ATV, američke proizvodnje, čija je cijena po jedinici: 250,000$ (bazno vozilo), odnosno 400-560,000$ sa R&D, oružjem i oklopom.


I ovo vozilo je duplo jeftinije od “Despota”, koji MUP RS Ristiću plaća nevjerovatnih 905.188 dolara po komadu.

Ristić i Lukač

Ako se uzme u obzir da je cijena američkog borbenog vozila pala na 333.000 dolara, to znači da je sklepani “Despot” od njega skuplji čak tri puta.


8.

Možda je Ristićeva cijena tolika zato što je veoma teško upaliti “Despot” ili što se često kvari ili, pak, što mu farba opada, a najizvjenije je da je ta skalamerija najskuplja na Planti, jer je svaki “unikat”, pošto imaju različitu opremu.


9.

“Despot” je napravljen od komponenti različitih proizvođača i jednostavno Ristićevi “inžinjeri” nisu uspjeli sve to da povežu do mjere da bar može svaki put da upali, a kamoli opali!

10.

U prilog tome ide i podatak da je Ugovorom o nabavci “Despota”, potpisanim 02.08.2019. godine, bilo precizirano da bude naoružan “daljinski upravljivom borbenom stanicom”, te da je u toj godini naručena samo jedna kalibra 12,7 mm.

11.

Druga je naručena krajem prošle godine, 28.12.2020. godine. Čime je naoružan “Despot” prava je enigma, kao što je enigma i kako se, uopšte, uspijeva pokrenuti.


12.
Narodna skupština je usvojila i dio izvještaja MUP RS koji potvrđuje da je, sa gangsterom Ristićem, ugovorena nabavka 1.400 komada poluatomatskog pištolja ,,RS9 VAMPIR 9 mm“.


Ukupna vrijednost ovog ugovora 1.590.498 KM što znači da jedan pištolj košta 1.136,07 KM (cca 580 evra), što je značajno veća cijena od daleko kvalitetnijih pištolja proizvođača ,,Crvena Zastava“, koja iznosi cca 420 evra.


13.

Pištolj “RS9 VAMPIR 9 mm” je, prema riječima stručnjaka, nekvalitetan, neergonomski urađen sa brojnim mehaničkim manama. 


"Vampir"

14.

Kvalitet legure od koje je rađen je najnižeg kvaliteta, pa su na većem broju isporučenih primjeraka već  primjetni tragovi korištenja i oštećenja.


Bitno je da se krade, sve ostalo su, za Crvenu Sektu, tek nijanse crnog!