петак, 3. септембар 2021.

Zadnji let iz Kaunasa: Opljačkali 1,7 milijardi KM do 2013., a sada Kartel Romanov i Zvornički NarkoKartel otimaju još 800 miliona KM; Vodeći Sektaši ćute, jer su svi umiješani

Piše: Slobodan Vasković

1.

Najveća pljačka u istoriji poslijeratne BiH jeste detaljno satiranje firme FG "Birač" i povezanih privrednih subjekata, koje je Republiku Srpsku, ali i BiH, čiji je sastavni dio, koštalo 1,7 milijardi maraka. 


Pranje para je tu bila osnovna djelatnost, a osim propasti FG "Birač", za direktnu posljedicu imalo je i propast "Balkan Investment Banke" i "Banke Srpske"! Plus “Bobar” banka.

2.

Za sve je znao Zoran Tegeltija koji je, kao tadašnji ministar finansija, direktno u mnogo čemu učestvovao, ni za šta nije odgovarao, već je, kako to u BiH biva, nagrađen - pozicijom predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.


3.

Naravno, znao je kompletan Sektaški vrh Republike Srpske za ovu gigantsku pljačku, ali sam Tegeltiju podvukao, jer je, nakon bjekstva vlasnika FG “Birač” iz Litvanije, preciznije članova međunarodnog Kartela Vladimira Romanova, izjavio da su “litvanski banditi opljačkali preko milijardu KM”.


Klan Vladimira Romanova, litvansko-ruskog binismena, izvukao je/opljačkao iz Republike Srpske ravno 1,7 milijardi maraka.

Njegova organizacija je međunarodni Kartel, koji je poslovao, primarno, preko ovog entiteta, Litvanije i poreskih rajeva. 


4.

Novac nije mogao biti pokraden bez čvrste sprege sa vladajućim elitama, niti bi Klan mogao da djeluje da nije imao podršku političara. Samo na taj način bilo je moguće izvlačenje 1,7 milijardi konvertibilnih maraka, u vremenskom periodu od 11 godina, između 2002. i 2013., kada je Klan Romanov navodno prestao sa djelovanjem. I kada je Tegeltija dao “čuvenu” izjavu o obimu pljačke.

Klan Romanov, naravno, nije prestao sa djelovanjem, jer je zvornička Fabika glinice “Birač” i njene kćerke firme i dalje polje na kojem ovdašnji članovi Kartela Romanov, nakon što su prikrili sve njegove i svoje kriminalne radnje, nastoje oteti novih 800 miliona KM.


5.

Važno je naglasiti da su, od 2013. godine pa sve do danas, u tome Klanu Romanov pomagali i pravosudni organi Republike Srpske, koji nisu preduzeli nikakve značajnije akcije protiv lica koja su učestvovala u pljački FG “Birač”, ali nisu to učinili ni pravosudni organi BiH, iako postoje svi elementi međunarodnog zločinačkog udruživanja i pljačkanja ove države. 


6.
Licemjerstvo aktuelnih Sektaških vlasti je gigantsko, jer su 2013. godine, (i tada je Crvena Sekta bila na vlasti) kada se pljačka od 1,7 milijardi maraka više nije mogla skrivati, najavljivali obračun sa Klanom, da bi u godinama koje su uslijedile učinili sve da počinjene zločine prikriju. 


Danas smo svjedoci da prikrivanje ima državni pečat, a, uz to, svjedočimo novim pokušajima otimačine vrijedne društvene imovine, kroz pokušaje preuzimanja imovine “Birača”, preciznije “Alumine”, firme kćerke, koja je preostala nakon rušilačkog rada Klana i uspjela da se, koliko toliko, oporavi.

7.

Klan i dalje djeluje u punom kapacitetu, a protagonisti koji to potvrđuju visoki su funkcioneri vlasti i djeluju na nekoliko polja - prikrivanju kriminala, svog učešća u njemu i pokušaju otimačine firme “Alumina”, koja je uspjela da održi proizvodnju i od koje direktno živi 1.600 radnika.


8.

Klan Romanov sada, preko Zvorničkog NarkoKlana, odnosno Zorana Stevanovića, jednog od vođa klana Grada droge i gradonačelnika Zvornika i njegovog bliskog saradnika Gordana Pavlovića Gocija, namjeravaju oteti ravno 800 miliona KM od FG “Birač”, odnosno “Alumine” koja je jedini dio nekada moćne firme što i dalje proizvodi ili, pak, preuzeti “Aluminu”.

Koliko je Zvornički NarkoKlan, u sadejstvu sa Kartelom Romanov, odlučan da Fabriku glinice otme i pretvori je u Fabriku droge, kako bi nastavili prati stotine miliona KM u narednom vremenskom periodu, svjedoči i činjenica da su, jednostavno rečeno, kupili Domaće sudije Ustavnog suda BiH, predsjednika Okružnog suda Bijeljina Zorana Džidu, te Slavicu Tadić, predsjednicu Osnovnog suda Zvornik i sudiju tog suda Jelenu Todorović, koji su u njihovu korist presudili da FG “Birač” i “Alumina” moraju da im isplate ravno 800 miliona maraka.


9.

U korist NarkoKlana, njihove firme “Pavgord” donesene su sljedeće presude:

  • Domaće sudije gangsteri iz Ustavnog suda BiH smatraju da Ukio banka ima pravo na 155 miliona KM potraživanja prema Biraču, što sa kamatom dođe 310 miliona KM, 
  • Sudije gangsteri iz Okružnog suda u Bijeljni, čiji je predvodnik Zoran Džida, presudili su da “Pavgordu” pripada pravo na naplatu 245 miliona KM potraživanja od FG “Birač”, 
  • Takođe, iste sudije gangsteri iz Okrružnog suda u Bijeljini presudile su da “Pavgordu” pripada 245 miliona KM potraživanja od “Alumine”. 

Zoran Džida

10.

Ako se saberu ovi iznosu, “Alumina” i “Birač” bi trebalo da plate kriminalnoj firmi “Pavgord” i mafijaškoj “Ukio banci” ravno 800 miliona KM!!!


11.

Ono što je zaista specifično i moguće samo u BiH, odnosno Republici Srpskoj, jeste činjenica da pomenutim presudama “Alumina” i FG “Birač” treba, najmanje, tri puta da plate isti dug, a da pri tom taj dug nikad nije nastao!!! Dug je, prosto rečeeno, NEPOSTOJEĆI!!!


12.

Zoran Tegeltija sada ćuti, jer je u proteklih osam godina uspio da zaštiti sebe i svoj dio saučesnika u pljački FG “Birač” i banaka pomenutih na početku teksta, teškoj 1,7 milijardi KM u kojoj je učestvovao kao dio Kartela Romanov.

13.

Ćuti i Milorad Dodik, koji je svakom loncu poklopac, ali o stvarnom pljačkaškom loncu iz Zvornika, kojem je, takođe, poklopac ne progovara ni riječ! Iz prostog razloga što sve lično nadzire od početka pljačke pa do danas.

Ćuti i zato što su šefovi Zvorničkog NarkoKlana Zoran Stevanović i Dejan Ilić Tigar članovi njegove Crvene Sekte, a Siniša Mijatović, Treći Kum, pripadnik koalicionog DEMOS-a.


Ćuti i Željka Cvijanović koja je 2013., kada je FG “Birač” slomljen, bila predsjednik Vlade RS.

14.

Svi ćute, ne interesuje ih što se opet pljačka i otima 800 miliona KM, jer ako progovore vrlo lako će im njihove dojučerašnje sluge, a sada “vlasnici “ 800 miliona KM, presuđenih na ime NEPOSTOJEĆEG duga, lako začepiti usta budući da su, uz njihovo odobrenje, avionom Vlade RS krenuli u Kaunas 2014. godine, da bi, nakon sedam godina, bili gotovo na kraju leta, odnosno došli do 800 miliona KM na osnovu NEPOSTOJEĆIH potraživanja!!!


15.

Let pljačkaša još uvijek nije završen, jer Vrhovni sud RS reba da se očituje o presudi Ustavnog suda BiH, preciznije zločinu koji su počinile Domaće sudije tog suda.


Stevanović i Pavlović sada traže džidu u Vrhovnom sudu u Banjaluci i u Višem privrednom sudu u Banjaluci, koji bi još jednom presudio u njihovu korist, a na osnovu NIČEGA. 

Dosadašnja potraga je obeshrabrujuća za NarkoKlan, ali treba računati da nije riječ o humanitarcima, već Mafijašima, ogrezlim u zločinu, spremnim na svaku vrstu pritiska, ucjene i Potkivanja.


Neće odustati lako, a namjera Kumova NarkoKlana je da prisile Vrhovni sud RS da postupi po nalogu Domaćih sudija kriminalaca Ustavnog suda BiH koji su u predmetu “Ukio banka” protiv FG “Birač” donijeli odluku kojom vraćaju u život zaboravljenu i propalu mafijašku banku. 


16.

Ukio banka je širom svijeta prepoznata kao Londromat, odnosno mašina za pranje novca; Preko nje je oprano 4,5 milijardi KM, o čemu sam pisao u tekstu - UKIO Mafija: Zorana Stevanović platio 3,5 miliona KM Domaćim sudijama Ustavnog suda BiH; Oni presudili u korist Romanova, a ne Prokletog Lihvara; Stevanović zlokobno prijeti, jer je namagarčen; "UKIO" banka bila glavna perionica "Troike Dialog" za pronevjeru 4,5 milijardi dolara!

Svugdje u Svijetu “UKIO” banka je mafijaška, samo je u BiH/RS, u kontekstu domaćih dešavanja i ovdašnjeg pravosuđa, uvažena kao kredibilan partner. 


Naravno, ova banka je logična veza sa Stevanovićem i Pavlovićem, njegovom kriminalnom firmom “Pavgord”, jer i UKIO banka i NarkoKlan peru novac. 


17.

Ranije sam objavio da su za kupovinu presude Ustavnog suda BiH u sporu “Ukio banka” protiv FG “Birač”, Stevanović i Goci Pavlović sramnim Domaćim sudijama dali 3,5 miliona KM mita. 

Podsjećam da su ovu sramnu presudu, koja je urušila pravosudni sistem RS i efektivno konstituisala nepostojeći Vrhovni sud BiH, donijeli  Mato Tadić, Miodrag Simović, Mirsad Ćeman, Valerija Galić, Seada Palavrić i Zlatko M. Knežević.


18.

Takođe sam objavio da je sa ovim povezan slučaj koji se desio dva mjeseca prije toga, kada je Ustavni Sud BiH – Malo Vijeće, u sastavu Zlatko M. Knežević (predsjednik) i potpredsjednici Mato Tadić i Mirsad Ćeman, 21.04.2021. godine donijelo Odluku kojom su NarkoBosu iz Zvornika, Bojanu Raoniću omogućili da ne ide na odsluženje zatvorske kazne od pet godina.


Postoje tri ključne tačke koje povezuju ova dva predmeta: 

1) Stevanović, Mijatović i Tigar Ilić, 

2) sudije Zlatko M. Knežević (predsjednik) i potpredsjednici Mato Tadić i Mirsad Ćeman 

3) Teški narkotici, čijom prodajom su finansirana oba kriminalna projekta. 


19.

Vratimo se temi pritisaka na Vrhovni sud RS: Način na koji je donijeta odluka u sporu “Ukio” banka protiv FG “Birač” je jezivo sporan; Ogroman stepen idiotluka je unijet u ovu odluku, ali ključan je nalog Ustavnog suda BiH upućen Vrhovnom sudu RS kojim se izričito traži da Ukio baci prizna 155 miliona KM!!!  Ovim nezakonitim postupanjem Ustavni sud BiH se postavio kao Vrhovni sud BiH koji ne postoji. 


U naredna dva mjeseca se očekuje finalno testiranje izdržljivosti Vrhovnog suda RS na pritiske NarkoKlana, odnosno da li će podleći pritisku i postupiti po nalogu kriminalnih Domaćih sudija Ustavnog suda BiH. 

20.

Sa druge strane, NarkoKlan pokušava da dođe do određenih sudija Višeg privrednog suda u Banjaluci, gdje “Alumina” vodi spor protiv “Pavgorda” i “Ukio” banke u cilju poništaja falsifikovanih, nepostojećih zaloga u “Alumini”, o kome ću detaljno pisati u danima koji slijede. 


21.

Takođe ću nastaviti da se obraćam Tužilaštvu BiH, SIPI, Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS, kao i Halilu Lagumdžiji, predsjedniku VSTS, kako bih dobio od njih precizne informacije u kojem stadijumu se nalaze istrage protiv sudija kriminalaca koje sam naveo.


Da podsjetim, lično sam podnio krivičnu prijavu protiv Zorana Stevanovića, Gordana Pavlovića, i sudija Zorana Džide, Sedike Bajić, Elbise Muharemović Karić i Jelene Todorović i ne pada mi na pamet da odustanem od njihovog krivičnog progona. (nastaviće se)