среда, 22. септембар 2021.

Nenad Baroš, najnovija Crvena akvizicija Draška Stanivukovića


Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Prije nekoliko sedmica u dnevnim novinama jedne susjedne države objavljen je intervju sa Draškom Stanivukovićem, Lepršavim gradonačelnikom Banjaluke. Očekivano za polupismenog Stanivukovića, intervju je obilovao ispraznim floskulama i demagogijom.


2. 
Ipak, jedna Stanivukovićeva rečenica se izdvojila kao vrlo interesantna - „Spreman sam da dođem na Dodikovo mjesto“. Time je dezorijentisani Stanivuković potpuno ogolio cilj zbog kojeg je ušao politiku. On ne želi da mijenja Republiku Srpsku na bolje i pomogne opljačkanom narodu, nego želi samo da zauzme Dodikovo mjesto.


3.

Stanivuković još uvijek nije zauzeo Dodikovo mjesto, ali već uveliko preuzima njegove crvene kadrove. Već sam dosta toga napisao o Bojanu Kresojeviću, najbližem saradniku Lepršavog Gradonačelnika. 

 Kresojević i Stanivuković

Kresojević je rastao ispod šinjela Crvene Sekte, pa i ne treba da čudi to što je sav svoj potecijal usmjerio ka pljačkanju javnog novca.


Baroš, drugi s lijeva
4.
Stanivukoviću očigledno nije bio dovoljan samo Crveni Kresojević, pa je svoj kabinet pojačao sa još jednom Crvenom Akvizicijom, u liku Nenada Baroša. Stanivuković je na konferenciji za novinare, održanoj 23.07.2021. godine, obznanio javnosti da pojačava svoj tim sa nekoliko novih savjetnika. 


On je na taj način došao do brojke od 7 savjetnika, dok je njegov prethodnik Igor Radojičić imao 5 savjetnika u svom kabinetu.


5. 

Nenad Baroš je ništa manje interesantan od Bojana Kresojevića. Za razliku od Kresojevića, on ima čak i crveni „pedigre“. 

On je sin Ranka Baroša (nadimak Bari) koji je svojevremeno bio član NDS-a Krste Jandrića. Nakon što je Krsto Jandrić 2014. godine izabran za narodnog poslanika, umjesto njega u Skupštinu grada Banjaluka kao odbornik je ušao Ranko Baroš. 

Čim se dočepao odborničkog mandata Ranko Baroš je napustio stranku Krsta Jandrića i pridružio se skupštinskoj većini predvođenoj SNSD-om. On se tada učlanio u DNS, a kasnije je prešao u Crvenu Sektu.

Neenad i Predrag Baroš

6.

Sklonost ka vlasti naslijedili su i Barijevi sinovi, Nenad Baroš i Predrag Baroš. Što se tiče Predraga, on se opredijelio za advokaturu. Zahvaljućuju vezama sa Crvenom Sektom on već godinama ostvaruje astronomske zarade. Tako je 2020. godine ostvario prihod od 846.511 KM, od čega iznos od 630.950 predstavlja dobit. 

Ako pitate bilo kojeg advokata u Banjaluci da li je moguće bez konekcija sa Režimom zaraditi toliki novac za godinu dana, on će vam reći da nije moguće zaraditi ni sumu od 50.000 KM.

7. 

Što se tiče Nenada Baroša, on je prvo zaposlenje našao u Komisiji za hartije od vrijednosti Republike Srpske, u koju tada (a i sada) nije bilo moguće zaposliti ni čistačicu bez članske karte neke od režimskih stranaka. Nakon toga, Nenad Baroš započinje svoju akademsku karijeru, na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci. 

Braća Barod i Darko Milunović

Treba reći i to da su braća Baroš stekla sumnjive doktorate na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. O znanju koje je na osnovnom studiju Nenad Baroš stekao dovoljno govori podatak da je završio sa prosjekom od 6,87, što samo govori da devetke i desetke nije ni vidio, a kamoli da su mu upisane u indeks.

Baroš, Milunović i Amidžić
8.

Ipak, zapošljavanje na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci se pokazalo kao pun pogodak za Nenada Baroša, jer je on tamo upoznao nekoliko tipova sličnih sebi: Srđana Amidžića, Darka Tomaša i Darka Milunovića. 


Baroš i Milunović (zagrljeni) i Tomaš 

Upravo je od njih Nenad Baroš naučio osnovne „consulting“ fore i fazone, čiji je osnovni smisao pljačkanje javnog novca. Pomenuta četvorka i dan danas sarađuje u tim poslovima.


Radojičić i Baroš (u pozadini)

9.

Po uzoru na oca, Nenad Baroš se uvijek trudio da bude blizu vlasti. Tako se uz pomoć Amidžića, Tomaša, i Milunovića aktivno uključio u kampanju za lokalne izbore 2020. godine. Gle čuda, nije se radilo o kampanji Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banjaluke, nego o kampanji njegovog konkurenta Igora Radojičića. 


Baroš (prvi s lijeva), Amidžić i Radojičić

Ipak, Radojičićev poraz ni najmanje nije omeo Baroša. Trebalo je proći samo devet mjeseci da se on preko Kresojevića ubaci u Stanivukovićev kabinet. Tako je nesuđeni Radojičićev savjetnik neplanirano postao Stanivukovićev savjetnik. 

10.
Ovdje treba reći da su sve pomenute činjenice itekako poznate i samom Stanivukoviću, ali da on ne mari za njih, jer mu je cilj zamijeniti Dodika, a ne izvršiti lustraciju kadrova Crvene Sekte.

11.

I za kraj: Bilo bi dobro da Baroš objasni na kom fakultetu/univerzitetu je izučavao pojam “nacionalne vjeroispovijesti” koji je plasirao u mejlu koji mi je uputio 21.09.o.g.?!