недеља, 12. септембар 2021.

GORAN DAKIĆ: Što se kaže - epidemiološka situacija


Vlado Đajić na koncertu Halida Bešlića - u zoni visokog rizika koja je označena kao „ultra vip“ - nije nosio masku, niti je držao preporučenu distancu. Bez maske i bez distance Kozarom je nedavno partijski ponosno nastupao i Alen Šeranić. 


Nekoliko sedmica kasnije u Republici Srpskoj je počela nova školska godina. Učenici moraju da nose maske prilikom ulaska u školu, kretanja po hodniku i prilikom izlaska iz učionice. Preporučeno je da đaci maske nose i tokom nastave uz napomenu da je nošenje iste strogo obavezno prilikom odgovaranja. 


Zašto su Đajić i Šeranić promovisani u Jupitere, a đaci u volove? To niko ne zna. No, ovo svakako nije prilika da driješimo čvor koji ne može da se razdriješi. Zašto ne može da se razdriješi? Zato što Đajić i Šeranić i dalje krstare Srpskom bez krpe na ustima (da se bolje čuju obećanja) i bez obavezna dva metra (da se bolje napipa glasačko tijelo), dok đaci… Znate već. 


U prvoj sedmici nove školske godine odmah su sazvani i roditeljski sastanci. Učitelji i razrednici saopštili su roditeljima dnevni red: prvo analiza uspjeha učenika u školskoj 2020/2021. godini, potom organizacija nastave u skladu da epidemiološkom situacijom, zatim plan izvođenja izleta i ekskurzija i plaćanje osiguranja. 


Učitelji i razrednici ne znaju ni šta će, ni kako će, ni dokle će. Uspjeh je, što se kaže, zadovoljavajući s obzirom na epidemiološku situaciju. Odličnih je 13, vrlodobrih 13, dobrih tri komada. Svi imaju primjerno vladanje, ali đaci ionako - zbog epidemiološke situacije - nisu imali priliku da naprave ozbiljnije probleme. Niko, što se kaže, nije razbio staklo na ormaru gdje učiteljica čuva zadaćnice, niko nikoga nije ubo šestarom i niko nikome nije pocijepao novu trenerku na velikom odmoru. 


Nastava je, navodi dalje razrednik, organizovana tako kako je organizovana i u skladu je sa epidemiološkom situacijom. Đaci, što se kaže, moraju da nose maske u tim i tim prilikama, a da li će ih nositi i kada za to nema potrebe, odnosno odredbe, tačnije uputstva, još tačnije naređenja – o tome, što se kaže, treba da brinu roditelji. Struka je juče rekla jedno, danas drugo i nema tog pasulja i te plećke pomoću kojih možemo da znamo šta će struka kazati sutra. Đaci su prošle godine, što se kaže, nominalno imali predviđen broj časova, ali je on, što se kaže, bio prepolovljen zbog epidemiološke situacije i sada se valja vraćati u stare navike. I dalje je nepoznato kako će se odvijati časovi muzičke kulture i fizičkog vaspitanja. 


Odlasci u pozorište nisu mogući zbog epidemiološke situacije. Zbog epidemiološke situacije se ne može ni u muzeje. Virus, što se kaže, onemogućava i izlete u prirodi, o ekskurzijama da i ne govorimo. Ako se epidemiološka situacija promijeni, a promijeniće se sigurno, mada ne znamo da li nabolje ili nagore, možda će đaci i moći do Gomjenice ili na Jahorinu. 


Nije, što se kaže, sve tako crno, ali nije ni bijelo. Ovo je, kao što vidite, učionica u kojoj sjede i uče vaša djeca. Tu imaju i nastavu informatike, a nemaju nijedan računar. Ove godine, što se kaže, treba da radimo word i excel i nastavnik informatike mora da crta na tabli bullets and numbering umjesto da to radi sa sedmacima na računaru. Ovo je, što se kaže, 2021. godina, a na školskim računarima je instaliran Word 2010. Za neke predmete nisu stigli planovi i programi, kažu da se sve sporije kreće zbog trenutne epidemiološke situacije.


Gledajte, upozorava učiteljica na kraju roditeljskog sastanka, da djeci ne kupujete preuske maske. Djeca moraju da dišu. Pogotovo kada odgovaraju. Ima li neko da se tokom raspusta razveo? Vi? Prima li neko socijalnu pomoć? Niko? Dobro. Djeca su, što se kaže, dobra i pristojna, ali i dalje ima onih koji redovno ne rade zadaću. Neka oni nose maske, a dalje sve zavisi od epidemiološke situacije. 


Vlado Đajić na koncertu Halida Bešlića - u zoni visokog rizika koja je označena kao „ultra vip“ - nije nosio masku, niti je držao preporučenu distancu. Bez maske i bez distance Kozarom je nedavno partijski ponosno nastupao i Alen Šeranić. Njihovo je pravo da vas zajebavaju, vaše je pravo da glasate za njih.