четвртак, 23. септембар 2021.

Dodikova kriminalna ruka je preduga

Ristić i Dodik

Piše: Slobodan Vasković


1.

Slaven Ristić, bjelosvjetski hohštapler, izvanredna je primjer kriminalne figure čijim vezama se može lako dokazati čvrsta sprega Crvene Sekte koja vlada Republikom Srpskom i njihovih tajkuna sa kriminalnim organizacijama, među kojima su i narkoklanovi, ali i krijumčari ilegalnih migranata.


2.

Set fotografija koje ću objaviti dokumentuju tu čvrstu uvezanost koja je toliko isprepletena da je nemoguće razlikovati gdje završava Crvena Sekta, a počinje Podzemlje; Jednostavnije rečeno, Crvena Sekta je, sa svim svojim kracima, najveća Podzemna organizacija u Republici Srpskoj koja je dio međunarodne kriminalne mreže ogromnih razmjera.


Ristić i Višković

3.

Ristić, koji je preko skalamerije zvane “Despot” i pištolja za bacanje u dalj “Vampir”, opljačkao više od deset miliona KM iz budžeta RS, dok je preko nabavke šatorčine, od milja nazvane “Pokretna bolnica”, oteo dodatnih dva i po miliona KM, samo je jedan od točkića u Brutalnom Pljačkaškom Mehanizmu Crvene Sekte.

Košarac, Ristić i Tegeltija

4.

Njegove fotografije sa Miloradom Dodikom, Zoranom Tegeltijom, Stašom Košarcem,  Radovanom Viškovićem, Draganom Lukačem… daju privid “uspješnog” i “cijenjenog” biznismena, iako je riječ o gangsteru koji ne preza ni od najgorih zlodjela.

Ristić i Lukač

5.

Nije Ristić nikakav uspješni “gangster” koji je uspio da se približi takozvanom političkom vrhu RS, već je samo odabran za jednog od izvšilaca Vrha Kriminalnog Sindikata (čitaj Crvene Sekte) na čijem čelu je Milorad Dodik, čiji zadatak je pljačkanje budžeta RS i svi ostali podzemni poslovi.


6.

Ristić je već postao vrlo uticajan u MUP-u RS, posebno Policijskoj upravi Bijeljina, on zapošljava kadrove, a, nerijetko se, upliće i u istrage. 


Tako je Ristić pokušao da omete istragu Tužilaštva BiH koje je, u aprilu 2020., podiglo optužnicu protiv njegovog prijatelja Nenada Mirkovića i još devet lica zbog krijumčarenja 141 ilegalnog migranta.

Kada nije uspio spriječiti podizanje optužnice, Ristić je Mirkoviću platio advokata.


Ranković (prvi s lijeva), Ristić i Mirković ( drugi s desna)

7.

Već sam objavio da je jedan od njegovih najvažnijih funkcionera u TRB “Bratunac” Igor Ranković, presuđen na 7,5 godina zbog trgovine narkoticima.


Ranković je pripadnik međunarodne krimnalne grupe Željka Radovanovića ,,Kreče“ i Ljubana Ećima koja je uhapšena 2008. godine, a presudilo ga je Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu. 


Željko Radovanović Krečo

8.

Ranković sada radi kao jedan od vodećih funkcionera TRB Bratunac, a Željko Radovanović Krečo se slobodno kreće po Bijeljini iako je osuđen na 15 godina zatvora u Srbiji.   


9.

Idemo dalje: Objavio sam već i fotografiju na kojoj je Krečo, presuđeni narkodiler u bjekstvu, zajedno sa Jovicom Davidovićem, visokim funkcionerom Crvene Sekte iz Bijeljine.

Krečo (sjedi) i Jovica Davidović, Sektaš


Davidovićev i Krečin blizak prijatelj je i Albin Arifovič koji je visokorangirani pripadnik podzemlja u Češkoj.


10.

Arifoviča dovode u vezu sa trgovinom narkoticima, a protiv njega se vodi sudski proces u toj zemlji zbog optužbi da je podmićivanjem dobijao povjerljive informacije od Ludeka Vokala, nekadašnjeg inspektora antimafijaške jedinice Češke policije.


Albin Arifovič


Vokal je, prema optužnici, Arifoviču, ali i drugim osobama iz češkog podzemlja, davao povjerljive podatke o aktivnostima češkog Nacionalnog štaba za borbu protiv droge.


11.

To se dešavalo u periodu između 2010. i 2015. godine, a Vokal i Arifovič negiraju krivicu.


Interesantno je da je Vokal, kako se tvrdi u optužnici, Arifoviču dostavljao povjerljive podatke i o direktoru ČEZ-a Danielu Benešu.

Ludek Vokal

12.

ČEZ je poznat na prostorima RS, jer je sa Vladom RS, 16. maja 2007. u Gacku, potpisao ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će graditi termoelektranu "Gacko 2”.


Potpisnik ugovora sa ČEZ-om bio je tadašnji premijer Milorad Dodik.


Tada se naveliko tvrdilo da će ČEZ uložiti između 1,3 i 1,4 milijarde evra u izgradnju Termoelektrane. Međutim, sve je, kao i obično, završilo slomom i gubitkom RS od ukupno 7,5 miliona evra.

13.

Arbitražno vijeće je, 02.09.2014. godine, potvrdilo je ČEZ-ove tvrdnje u arbitraži iniciranoj 2009. godine na osnovu prekršenih ugovornih klauzula u projektu za rekonstrukciju stare i izgradnji nove elektrane Gacko u Bosni i Hercegovini. Projekat je tada stopiran prije velikih kapitalnih rashoda. ČEZ-u je dosuđena ukupna odšteta od  7,5 miliona evra. 


Beneš je te 2014. (a i sada je) bio prvi čovjek ČEZ-a. 


Daniel Beneš

14.

Iza prevare sa Čezom stoji Veljko Vukelić, Dodikov kum i pripadnik međunarodnih zločinačkih organizacija sa jakim vezama u podzemlju Češke.


Vukelić posjeduje nekoliko firmi u Češkoj preko kojih izvlači novac iz RS i učestvuje u pranju para. Te firme povezane su sa narko klanovima, preciznije sa klanom Darka Šarića.

Dodik i Vukelić

Da li je Arifovič tražio povjerljive podatke o Benešu po nalogu Vukelića pitanje je na koje bi mogli dobiti odgovor tokom suđenja njemu i Vokalu koje je u toku.


15.

Arifovič je, bez sumnje, u odličnim vezama sa Jovicom Davidovićem, Sektašem, sa kojim zajedno ljetuje, u društvu bijeljinskog tajkuna Jovana Ćurčića Šice, o čemu svjedoči i fotografija.


Šico, Davidović i Arifovič

Potpuno je jasna veza - Arifovič - Davidović - Krečo - Ranković - Ristić - Vrh Crvene Sekte!


16.

Ako se tome doda i podatak koji sam već objavio da je Zdravko Cvjetinović, takođe Sektaš iz Bijeljine i još uvijek gospodar Graničnih prelaza BiH (suvereno vlada Carinom u okviru UIO) i ilegalnih tovara robe, kupio  stan Željku Radovanoviću u Bijeljini, u naselju Intergaj i novu “Škodu Superb”, onda je potpuno jasno da narečeni ne prodaju samo skalameriju “Despot”, već trguju narkoticima kojima truju djecu.


Zdravko Cvjetinović

Njihov je i advokat Miloš Stevanović o kome ću posebno pisati zbog brojnih kriminalnih radnji koje je uradio za Kriminalni Sindikat, ali i za sebe.

Miloš Stevanović i Slaven Ristić

17.

I na kraju da podsjetim na Ristićeve veze sa Slavišom Kokezom preko njegovog kuma Mirka Golijanina, suvlasnika firme “Bet Top”.

Golijanin, Ristić i presuđeni narkodiler Ranković

Golijanin je, prije nego je počeo raditi za Kokezu, bio direktor Ristićeve firme za šverc oružjem u Namibiji. 


Suvlasnik "Bet Top" je Siniša Mijatović koji je, zajedno sa Zoranom Stavenovićem i Dejanom Ilićem Tigrom, jedan od kumova Zvorničkog Narko Kartela; Sam Ilić Tigar je šef ogranka Kavačkog klana u Republici Srpskoj.



  

Dodikova kriminalna ruka je preduga! (nastaviće se)