среда, 15. септембар 2021.

Uhapšeni Zeljković, Bojić, Marković i Dubravac; Bajić, ovaj put, odolio pritiscima Dodika i Stevandića da ne hapsi kriminalce; Dodik ne krije nezadovoljstvo zbog hapšenja kriminalaca


Piše: Slobodan Vasković


U dosadašnjoj akciji MUP RS, koja se provodi po nalogu Posebnog odjeljenja RJT privedeni su Branislav Zeljković, Slavko Bojić, Saša Marković i D. Dubravac, zbog teških kriminalnih radnji i virusnog profiterstva.


Miodrag Bajić, šef Posebnog odjeljenja, ovaj put odolio je pritiscima da ne izvrši hapšenje.


Bajića sam vrlo često kritikovao, ali ovaj put, moram podvući, odbio je sve zahtjeve Milorada Dodika i Nenada Stevandića da ne izda nalog za hapšenje Branislava Zeljkovića, Slavka Bojića, Saše Markovića i D. Dubravca.

Pritisci su počeli još u junu kada je Bajić privodio istragu kraju, a kulminirali su tokom jula.


Bajić je, ovaj put, bio dobar taktičar i sačekao je da prođe vrhunac političkog sukoba u BiH, da bi, konačno, krenuo u hapšenje teških kriminalaca.


Dodik ga je nemilosrdno pritiskao da ih ne hapsi, a posebno je na njega jurišao Nenad Stevandić, jer je Zeljković član njegove “Crvene Kombi” partije i najveći dio novca upravo je on prisvojio.


Stevandić je kupio, između ostalog, i poslovni prostor u zgradi koja se zida tik uz poznati banjalučki kafe “San Remo”, a investitor je Brane Janković, vlasnik hotela “Bosna”.


U toj zgradi je Stevandić, prije nekoliko mjeseci, kupio više od pola jednog sprata, platio to u kešu - 600.000 KM. Tu će, ako Zeljković “ne propjeva”, praviti ordinaciju.


Pisao sam o tome u tekstu - Vozač "Crvenog Kombija" platio poslovni prostor 600.000 KM u kešu novcem otetim tokom pandemije; Stevandić prijetio Luki Petroviću da će ga “pregaziti automobilom” (foto), koji sam objavio 06.07. ove godine.


Dodik nije krio nezadovoljstvo hapšenjem četvorke.


Kako su mediji prenijeli zapitao se zašto se hapsi na dan “srpskog” jedinstva, iz čega je jasno da je on pokušao da spriječi akciju, ali i da je za njega jedinstvo sa kriminalcima sasvim normalna stvar. I da je on njihov glavni zaštitnik, kako sam to nebrojeno puta do sada ustvrdio.

Mediji


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarisao je policijsku akciju u Banjaluci i hapšenja u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije virusa korona, te poručio da „svako ko radi javni posao i ogriješi se o zakon treba da bude procesuiran“.

pastedGraphic.png

Međutim, dodao je da je nejasno zašto su za hapšenja odabrali današnji dan – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.


On je rekao da bi volio da se dokaže da su hapšenja opravdana, ali da će biti veoma kritičan ako se pokaže da je u pitanju zloupotreba pravosudnog sistema, prenosi Mondo.


Rekao je da bi se u slučaju da se pokaže da su u pitanju zloupotrebe to značilo skrnavljenje pravosudnog sistema, ali da prema trenutnim informacijama postoje indicije da bi se moglo raditi o zloupotrebi.