петак, 10. септембар 2021.

Nova prevara Mileta Radišića Klena: Klen naručio lažno vještačenje, sa ciljem da opravda pljačku u vrijednosti od 100 milona KM


Piše: Slobodan Vasković


1. 

Mile Radišić Klen se cijeli život bavi podzemnim poslovima. Za razliku od drugih kumova Milorada Dodika, jedino se Klen može „pohvaliti“ robijaškom karijerom. Time se on izdvojio kao najveći klen među brojnim Dodikovim kumovima.


2. 

Nema sumnje da Klen žali za robijaškim noćima. Namjerno kažem noćima, jer je Klen robijaške dane provodio kod kuće, zahvaljujući Goranu Selaku Osnovcu, tadašnjem direktoru KPZ-a „Tunjice“, a sadašnjem velikom prijatelju Draška Stanivukovića, Lepršavog gradonačelnika Banjaluke.

Lepršavi i Osnovac: 
Stanivuković i Selak

3. 

Po izlasku na slobodu Klen je počinio niz krivičnih djela. Najnovija Klenova prevara tiče se lažnog vještačenja, sačinjenog za navodne potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Iako je formalni naručilac pomenuta uprava, Klen je bio taj koji je pronašao vještake koji će sačiniti lažni nalaz.

4. 

Treba reći da je nekoliko ozbiljnih pravnih lica koja se bave vještačenjem odbilo da vještači po uputama Klena. On je od njih tražio da u nalazu navedu da je tržišna vrijednost spornih poslovnih prostorija veća od cijene koju je tražio Klen. Očajni Klen je na kraju spas našao u kriminalcu Draganu Saliću, vlasniku i direktoru Centra za vještačenje i procjenjivanje “Zenit” d.o.o. Banja Luka.

kriminalac Dragan Salić

5. 

Salić je u Banjaluci poznat po tome što se kod njega za sitan novac može naručiti nalaz kakav poželite. O ozbiljnosti vještačenja Salićevog „Zenita“ najbolje govori podatak da sudovi i tužilaštva već godinama odbijaju da sarađuju sa njim.

6. 

Moji izvori iz Klenovog okruženja su mi potvrdili da je Klena sa Salićem povezao Milan Potkovani Tegeltija. Klen je pomenutom dvojcu obećao nagradu od po 100.000 KM, ali samo u slučaju da Uprava za indirektno oporezivanje BiH pazari od Klena poslovne prostorije za cca. 100 miliona KM.

Milan Pottkovani Tegeltija

7. 

Odmah po objavljivanju lažnog „Zenitovog“ nalaza u medijima, poslao sam Saliću upit, u kojem sam tražio da mi navede vještake koji su činili njegov multikriminalni „ekspertski“ tim vještaka. Kako sam to i očekivao, Salić je odbio da mi saopšti njihova imena.

8. 

Ipak, uspio sam da dođem do spiska imena Salićevih vještaka. Radi se o sljedećim lažnim vještacima: Milan Subotić, Nadežda Nikšić, Đuro Zmijanjac, Slaviša Stojnić, Tomislav Majić i Milivoj Đurić.

Izuzev jednog imena, ostala su potpuno nepoznata kako široj javnosti tako i mojim izvorima iz Pravosuđa. Evidentno je da niko od ozbiljnih vještaka nije želio da bude uključen u pomenuti kriminalni poduhvat, zbog čega je izbor pao na trećerazredne vještake koji nisu ni svjesni da su učinili krivično djelo.

9. 

Ovdje treba reći da se Nadežda Nikšić i Tomislav Majić uopšte ne nalaze na Jedinstvenoj listi vještaka koja je objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske dana 05.11.2020. godine.

10.

Što se tiče jedinog poznatog imena, to je Đuro Zmijanjac. Radi se o tastu Milana Potkovanog Tegeltije. Još preciznije, on je otac sadašnje Tegeltijine supruge Tijane Tegeltije Ajfon. 

Đuro Zmijanjac, Tijana Tegeltija Ajfon i Potkovani

11.

Dok je bio na čelu VSTS-a, Potkovani je od sudija tražio da njegovog tasta angažuju za vještačenja iz oblasti elektrotehničke struke. Zahvaljućuji Potkovanom zetu, Zmijanac je zaradio nekoliko stotina hiljada KM. 

Tegeltija, TT Ajfon i Zmijanjac

On taj novac neće moći da potroši, jer će, sasvim izvjesno, ostatak karijere provesti iza rešetaka, u paketu sa Potkovanim zetom.

Zmijanjac i Potkovani

12. 

Obzirom da je sastavljanje lažnog nalaza vještaka krivično djelo, imam namjeru u narednim danima da protiv Klena, Potkovanog, Salića i njihovog multikriminalnog tima vještaka, podnesem krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH. (nastaviće se)