субота, 4. септембар 2021.

Draško Stanivuković, Lepršavi gradonačelnik Banjaluke, u potpunosti se stavio u funkciju spašavanja Mileta Radišića Klena od bankrota: Stanivuković nastavlja sa farsom oko rušenja Kajak terase, sa ciljem da odvuče pažnju javnosti od prodaje Klenove zgrade u Picinom parku Upravi za indirektno oporezivanje

Piše: Slobodan Vasković 


1. 

U više tekstova sam se bavio spodobom koja se odaziva na ime Mile Radišić. Radi se kumu još veće spodobe, koja se odaziva na ime Molorad Dodik. Ipak, u mnoštvu Dodikovih kumova, koji su svi redom ogrezli u kriminalu, Mile Radišić Klen se izdvaja po mnogo čemu.


2. 

Njemu je, recimo, pala na pamet ideja da treba da kupi doktorat. On je to i učinio, čime je ponio titulu „najškolovanijeg“ od svih Dodikovih kumova. Očigledno je to da teško iskomleksiranom skorojeviću, kakav je Klen, nije bilo dovoljno da kupi samo diplomu osnovnog studija. Moram priznati da Miletu Radišiću odlično pristaje nadimak Klen, a u prilog tome ide i činjenica da je on jedini od Dodikovih kumova sa robijaškom karijerom iza sebe.


3. 

Ipak, Klen robijaške dane nije uzalud proćerdao. On je pod svodovima KPZ-a Tunjice shvatio da je pušten niz vodu zato što nije imao čime da ucijeni Dodika i druge visokorangirane funkcionere Crvene Sekte. 


Nakon izlaska na slobodu Klen je počeo da snima razgovore koje obavlja, a posebno one sa funkcionerima Crvene Sekte. Već sam pisao o tome da su prvi u Klenovu klopku tajnog snimanja upali Zora Vidović, ministrica fnansija, i Dražen Vrhovac, direktor IRB-a


Zora Vidović (u kaputu žutom krojnom bez veze)
 i Dražen Vrhovac 
Ubrzo poslije njih, Klen je odradio i Stefana Cvijanovića, sina Željke Cvijanović. Klen je većinu tajnih snimaka napravio u svom kabinetu, koji se nalazi u dijelu Kajaka predviđenog za rušenje. Osim toga, Klen redovno ozvučen odlazi na bitne sastanke van Kajaka.

4. 
U Klenovu klopku s vremena na vrijeme upadne i poneka riba koja pliva u „opozicionim“ vodama. Upravo je prije nekoliko mjeseci jedan takav opozicioni kapitalac završio u Klenovoj mreži. Radi se o Draganu Stanivukoviću, ocu gradonačelnika Banjaluke. Detalje razgovora Klena i Stanivukovića Seniora neću iznositi, jer će audio verzija tog razgovora sasvim sigurno biti objavljena u režiji Crvene Sekte u toku kampanje za opšte izbore 2022. godine.


5. 

Međutim, u kratkim crtama ću objasniti suštinu dogovora koji je postignut na sastanku pomenutog dvojca. Klen je od Stanivukovića Seniora dobio obećanje da njegov sin, Draško Stanivuković, neće preduzimati nikakve radnje u vezi sa Klenovom zgradom u Picinom parku. Sa druge strane, Klen je obećao da neće angažovati svoje ljude kako bi spriječili rušenje Kajak terase.

Stanivuković Junior i Stanivuković Senior
6. 
Nema sumnje da se radi o win-win dogovoru. Za Klena je od presudnog značaja da proda poslovne prostorije Upravi za indirektno oporezivanje BiH, jer je posljednjih mjeseci zagazio u bankrot. Nakon što pazari cca. 100 miliona KM, on će taj novac prebaciti u jednu susjednu državu, a sve sa ciljem da se spasi od krivičnog postupka i postupka oduzimanja imovine koji će, izvjesno, biti pokrenuti nakon što Opozicija preuzme vlast na izborima 2022. godine.


7. 

Što se tiče Lepršavog gradonačelnika Banjaluke, za njega je od krucijalnog značaja pitanje rušenja Kajak terase, jer tim potezom nastoji da povrati povjerenje opozicionih birača, koje je u proteklim mjesecima u značajnoj mjeri izgubio. Na treba zaboraviti i to da je između opozicionih lidera dogovoreno da se pred kraj 2021. godine, nakon sprovedenog istraživanja javnog mnjenja, ozvaniče kandidati za dvije inokosne funkcije.


 
8.

Upravo u tome leži ključ loše izrežirane farse oko rušenja Kajak terase. Draško Stanivuković već mjesecima svjesno odlaže (tempira) ispunjenje obećanja o rušenju Kajak terase, svjestan da najviše benefita od ispunjenja tog obećanja može dobiti ako Kajak terasa bude porušena neposredno pred odlučivanje o tome ko će biti opozicioni kandidati za dvije inokosne funkcije.


Drugi, veoma bitan, razlog je što, po dogovoru sa Radišićem, čeka da on proda zgradu Upravi za indirektno oporezivanje, koja je produžila rok za kupovinu do 30. septembra; Zato sada Stanivuković najavljuje rušenje "Kajak" terase za oktobar.


 
9.

Podsjećam da je Stanivuković na konferenciji za štampu, održanoj 05.03.2021. godine, prvi put najavio rušenje Kajak terase. 

Nakon nekoliko dana, 11.03.2021. godine, nadležna inspekcija Grada Banjaluka je zatvorila Kajak terasu, a tom prilikom je Stanivuković najavio rušenje u roku od sedam dana. 


Potom, Stanivuković na konferenciji za štampu održanoj 17.03.2021. godine najavljuje nekakav „Plan B“ u rušenju Kajak terase, od kojeg naravno nije bilo ništa. 

Nije trebalo proći dugo da Stanivuković ponovo, dana 18.04.2021. godine, najavi rušenje Kajak Terase, ovaj put za mjesec april 2021. godine. 

Kako i od toga nije bilo ništa, Stanivuković je 11.05.2021. godine najavio rušenje Kajak terase za jun 2021. godine. 

Nakon te lažne najave Stanivuković je uzeo „mali“ predah, u vidu godišnjeg odmora, koji je potrošio sa pjevaljkama.

Našlo se vremena i za starlete.

 

Preplanulog tena, on je 26.08.2021. godine ponovo najavio rušenje Kajak tersae, ovaj put za mjesec oktobar 2021. godine.

10. 

Vratimo se Klenovoj zgradi u Picinom parku. Stanivuković je u januaru 2021. godine zatražio od Inspektorata da se provjere sve dozvole na osnovu kojih Klen gradi zgradu u Picinom parku. Nakon nekoliko mjeseci gradonačelnik Banjaluke izlazi u javnost sa izjavom da su dva sprata na Klenovoj zgradi nelegalno izgrađena i da će on od te zgrade napraviti „Kabriolet zgradu“.


11.

Ubrzo nakon te izjave uslijedio je pomenuti razgovor između Klena i gradonačelnikovog oca, a  gradonačelnik od tada uopšte ne spominje „Kabriolet zgradu“. Umjesto toga, on na sve načine nastoji da pažnju javnosti odvuče na Kajak terasu, koja je beznačajna u poređenju sa Klenovom zgradom u Picinom parku. Nema sumnje da je Stanivuković Klenov saučesnik u prodaji „Kabriolet zgrade“ Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koja će se dogoditi dok Stanivuković bude zamajavao javnost sa rušenjem Kajak terase.


12. 

Ovdje treba istaći da je Stanivuković jedan od rijetkih opozicionih političara koji nije podržao ideju o organizovanju protesta u slučaju da dođe do navedene prodaje. 

13.
Prije desetak dana narodni poslanici Jelena Trivić, Nebojša Vukanović i Miladin Stanić su najavili masovne protese za slučaj da dođe do prodaje Klenove zgrade, a to su podržali i predsjednici SDS-a i PDP-a. Stanivukovićevo ćutanje na tu temu govori više od hiljadu riječi.

14. 

Dok Draško Stanivuković odrađuje svoj dio posla - odvraća pažnju javnosti od Klenove zgrade, Klen priprema teren za prodaju dijela iste Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Kako bi stvorio privid da se ne radi o teškom kriminalu, Klen se potrudio da nađe vještake koji su dovoljno neinteligentni da sačine lažno vještačenje o vrijednosti poslovnih prostorija koje treba da kupi Uprava za indirektno oporezivanje BiH. O toj temi ću više pisati u narednim danima. (nastaviće se)