петак, 17. септембар 2021.

Zeljković uhapšen na graničnom prelazu dok ga je Stevandić pokušavao uvesti u RS u službenom automobilu; Isti dan, 15.09., Stevandić mu naložio da pobjegne u Beograd


Piše: Slobodan Vasković


Branislav Zeljković uhapšen je na graničnom prelazu (Gradiška), po povratku iz Srbije u kasnim večernjim časovima, 15.09..


Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo, pobjegao je u Beograd, 15.09. oko 11 časova nakon što je saznao da je počela akcija hapšenja osumnjičenih za teške prevare tokom pandemijee korona virusa.


Zeljković nije imao nikakav zakazan pregled u Beogradu, već je otišao u jednu od privatnih ordinacija, žaleći se na “bol u glavi”.



Bio je to jeftini pokušaj manipulacije na koji ga je nagovorio njegov šef Nenad Stevandić, koji je širio laži da je Zeljković “na liječenju u Beogradu”.


Stevandić se, po dolasku u Beograd na proslavu Dana srpskog jedinstva, sastao sa Zeljkovićem i cijeli dan su dogovarali “način odbrane”.


Ono što je veoma interesantno jeste činjenica da je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izbjegao da se rukuje sa Stevandićem. To nije slučajan događaj, već Vučić nije htio da se rukuje sa osobom koja krije osumnjičenog za teške pljačke; A Stevandić je u tom trenutku krio Zeljkovića i u javnost emitovao laži.



Vučić je, očito, bio obaviješten o kriminalnim aktivnostima Stevandića i, preko svojih službi, mu je naložio da Zeljkovića "kupi" i vrati sa sobom.


Posebno je važno istaći da se Zeljković vratio u Republiku Srpsku zajedno sa Stevandićem i uhapšen je na graničnom prelazu.


Zeljkovići pozivi da će se predati uz pratnju advokata bili su varka.


Stevandić je svjestan da će i on biti uhapšen ukoliko Zeljković progovori, jer je glavni organizator pljački preko instituta upravo šef “Crvenog Kombija”.


Jasno je da je sve navedeno teški kriminal i zloupotreba pozicije potpredsjednika Narodne skupštine RS, što je pozicija na kojoj se nalazi Stevandić.

Pristici da se Zeljkovići ne pritvori nastavljeni su na predsjednicu Okružnog suda Banjaluka Mariju Aničić Zgonjanin.


Pokušavaju je ucijeniti radnim mjestom muža Nebojše Zgonjanina koji je sekretar Narodne skupštine RS.

Zgonjaninova je do ovog trenutka odbila sve pritiske i očekuje se da se osumnjičenima odredi pritvor, što je jedino moguće, jer su se branili ćutanjem.


Sudija koji treba odlučiti o pritvoru je Branimir Jukić.



Osim Zeljkovića uhapšeni su, po nalogu Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva, i Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding”, Slavkom Bojić, vlasnik firme “Procontrol”,  i Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel4Fun”, zbog sumnje da su nanijeli milionsku štetu malverzacijama sa nabavkom medicinske opreme, tokom pandemije virusa.