понедељак, 27. фебруар 2017.

Crveni Mulj pere pare: Veljko Vukelić otpočeo kriminalnu operaciju sa “Aluminom” vrijednu 35 miliona evra

piše: Slobodan Vasković

Veljko Vukelić, s Dodikove lijeve strane
Veljko Vukelić, kum Milorada Dodika i osoba koja, voljom lidera SNSD-a, gospodari svim resursima Republike Srpske, od Brčkog do Foče, stoji iza tašna-mašna firme “Osteks invest”, koja je krajem oktobra prošle godine otvorena u krugu Fabrike “Alumina” u Zvorniku.

Iza iste firme su i osobe, poput Rijada Izića, koje su bliske narko kartelu Darka Šarića i kriminalnim organizacijama  Saše Mijalkova, bivšeg šefa makedonske obavještajne službe. 


Osnivački ulog firme “Ostek invest” d.o.o. Zvornik je svega 2.000 KM, ali oni su već uspjeli da sa “Aluminom” potpišu Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, prema kojem će “Alumina” u projekat “reciklaže crvenog mulja” uložiti 5 miliona evra, dok će firma “Osteks invest” navodno uložiti 30 miliona evra. 
(Crveni mulj je otpadni materijal nastao iz prozvodnog procesa u ovoj zvorničkoj fabrici).

Otkud firmi vrijednoj svega 2.000 KM kapital od 30 miliona evra, sasvim je nejasno i poprilično nelogično, osim ako nije riječ o ubacivanju “prljavog novca”, koji nema legalno proijeklo, već je stečen kriminalnim radnjama.

Prema mojim informacijama, sam Vukelić ima milionske svote novca, izvučene iz Republike Srpske raznoraznim kriminalnim transakcijama, o kojima sam već pisao, kojem ne može dokazati porijeklo i zainteresovan je za njegovo “pranje”-legalizovanje.

Uz to, kada se sagledaju veze osnivača “Osteksa”, jasno je iz kojih “krugova” bi novac moga “poteći” u Zvornik.

Ono što je ključno jeste činjenica da “Alumina”, potpisivanjem ovog Ugovora, ulazi u vrlo opasne vode i da se nastavlja praksa iz vremena kada je firmom “Birač” (“Alumina” je firma kćerka “Birča”), upravljala grupa pljačkaša iz Litvanije, na čelu sa Vladimirom Romanovim.

Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS, nakon otkrivanja pljačke teške, kako je tada rekao, preko milijardu maraka, Litvance i one koji su im pomogli u nelegalnim poslovima nazvao je “Banditima”. 

Iste te “Bandite” svake odgovornosti spasio je Režim kojem pripada i Tegeltija. I spasava ih i dalje. 

Nakon odlaska Litvanaca, pojavili su se “Kumovi Ostek prakse” i nakon potpisivanja Ugovora “Alumine” sa ovom firmom, jedino je izvjesno da će “Alumina” ostati bez deset miliona KM.

Što se tiče “reciklaže” riječ je o lakonskoj laži, jer je ovdje na djelu tzv “prljava tehnologija” i nikakva reciklaža nije, realno, moguća. Osim “reciklaža” prljavog novca u crvenom mulju, kako bi se on oprao. U mulju, kojem pripada Veljko Vukelić, je i zarašen.

Miloradu Motiki, predsjedniku UO “Alumine” uputio sam 13.02.ove godine pitanja u vezi sa ugovora koje ta firma ima sa firmom “Osteks”, kao i o njegovim ličnim vezama sa Veljkom Vukelićem, ali odgovore nikada nisam dobio. Potvrđeno mi je iz “Alumine” da je Motika dobio pitanja na ruke.

Ni Lazo Đurđević, stečajni upravnik “Birča”, nije htio dati nikakve odgovore u vezi sa poslovanjem “Alumine”. (nastaviće se)

Dodatak 1: Pitanja za Motiku 

Alumina Zvorik

Milorad Motika, predsjednik Uravnog odbora

Poštovani,

31.10. 201. godine u krugu “Alumine” i Karakaju počela je sa radom firma “Osteks Invest” d.o.o., čiji je osnivač firma “Osteks invest AS” iz Praga.

Molim Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:


  1. Da li je “Alumina” od 31. 10. 2016. godine do danas potpisala bilo kakve ugovore za firmom “Osteks invest” iz Zvornika ili, pak, sa firmom “Osteks invest AS” iz Praga i, ako jeste, koliki je iznos tih ugovora i o kojim poslovima se radi?
  1. Prema dokumentima ovjerenim kod notara, jedan od onsivača praške firme je Rijad Izić, kojeg je Centar za istraživačko novinarstvo Češke doveo u vezu sa Darkom Šarićem, nepravosnažno presuđenim narko dilerom, i sa Sašom MIjalkovim, bivšim šefom makedonske tajne službe, koji se tereti za brojna kriminalna djela i veze sa zločinačkim organizacijama i teroristima. S obzirom na navedeno, molim Vas da mi odgovorite da li smatrate da poslovanje “Alumine”, sa firmom čiji osnivači imaju opisani begraund, utiče na reputaciju firme na čijem ste čelu?
  1. Predsjednik Nadzornog odbora praške firme “Osteks”, koja je osnivač zvorničke firme “Osteks” je Veljko Vukelić iz Inđije. Opštepoznate su Vaše prijateljske veze sa g. Vukelićem, pa Vas molim da mi odgovorite da li su te veze bile opredjeljujući momenat za saradnju “Alumine” sa “Osteksom”?
  1. Takođe, postoje kredibilne infrmacije da Vi nijednu odluku, koja se tiče poslovanja “Alumine” ne donosite bez saglasnosti g. Veljka Vukelića. Molim Vas da objasnite zbog čega je to tako i da li g. Vukelić ima zvanično ulogu savjetnika, bilo Vašeg, bilo u “Alumini”?
  2. Molim Vas da mi na pitanja odgovorite do srijede, 15. februara.

S poštovanjem, 
Slobodan Vasković, bloger

Dodatak 2: Operacija “Alumina” -  Dodikov kum Vukelić u Češkoj osnovao firmu za izvlačenje novca; U Timu za pranje para i JUL-ovci (08.02.2017.)

piše: Slobodan Vasković

Veljko Vukelić
(stoji sa Dodikove lijeve strane)
Milorad Dodik dao je na upravljanje firmu “Alumina” svom kumu Veljku Vukeliću, koji je, po njegovom nalogu, ovladao i prostorom od Brčkog do Foče.

Kako prostorom, tako i SNSD-om, čime je ovaj dio stranke izgubio svaku autonomnost i postao sredstvo u Vukelićevim rukama za ostvarenje finansijskih ciljeva, kako njegovih tako i Dodikovih.

Iz “Alumine” su izvučeni milioni maraka koji su upotrijebljeni u izbornoj kampanji; Vukelić nije zaboravio ni na sebe, jer je osnovao firmu u fabričkom krugu “Alumine”, koja sa njom ulazi u poslovne aranžmane. 

Vukeliću te transakcije ne predstavljaju nikakav problem, pošto je on gospodar “Alumine” otkako je Milorad Motika postao direktor te firme, 10. juna 2016. godine.

Motiku je na tu poziciju imenovao Lazo Đurđević, stečajni upravnik.

OSTEKS iz Zvornika
Četiri mjeseca nakon toga, 31.10.2016., u krugu “Alumine”, u Karakaju, počinje sa radom firma “OSTEKS Invest” d.o.o., čiji je osnivač firma “OSTEKS Invest a.s.” iz Praga, Češka Republika.

Osnivački ulog je 2.000 KM, a sve djeluje kao da je strani investitor došao u Zvornik, gdje će da ulaže. 

Samo djeluje, jer je češka firma stigla u Zvornik da iz “Alumine” izvlači milione, preko “osnovne djelatnosti sanacije životne sredine i usluga upravljanja otpadom”. Kako divan paravan za udbaškokriminalnozločinačku Ološ-elitu, koja je sa Vukelićem stigla u Zvornik.

Direktor novoosnovane firme u Zvorniku je Igor Matić iz Sremske Mitrovice.

OSTEKS iz Praga
Stvari postaju veoma zanimljive kada se saznaju imena osnivača i šefova firme iz Praga - “OSTEKS Invest a.s.”, koja je osnovala zvornički “OSTEKS Invest” d.o.o..

Nije riječ ni o kakvom gigantu; Dapače. 

Riječ je o tašna-mašma firmi, koju su osnovali 16.08.2016. godine, Lubomir Prohaska, Rijad Izić, Goran Matić i Spomenka Izić, dok su u Nadzornom odboru češke firme Gordana Ferenc, Spomenka Izić i Veljko Vukelić. Za osnivanje te firme trebalo je uplatiti 2 miliona čeških kruna, ali je plaćeno svega 30 posto, što je, kada se pretvori u našu valutu, cca 43.000 KM.

Prema dokumentima nadležnih organa Republike Češke, Veljko Vukelić je predsjednik Nadzornog odbora firme “OSTEKS Invest a.s.”, iz Praga, koja je osnovala zvornički “OSTEKS Invest” d.o.o.

Nema dileme da je riječ o Vukelićevoj firmi.

Ako je sve čisto i ako Vukelić ima poštene poslovne namjere, postavlja se pitanje zbog čega se krije iza firme u Češkoj?! 

Odgovor je jasan - ta firma treba da posluži za izvlačenje novca iz “Alumine”, preciznije pranje para. I to milionskih svota, koje će biti prikrivene “sanacijom životne sredine i upravljanjem otpadom”.

JUL-ovci u igri
Cijela ova kriminalna akcija izvlačenja novca iz “Alumine” ima još nekoliko vrlo značajnih segmenata: Lubomir Prohaska je čelni čovjek firme “GEOtest”, koja već ima unosne ugovore sa “Aluminom”.

Goran Matić, jedan osnivača tašna-mašna firme iz Praga, je nekadašnji portparol JUL-a, preciznije Mire Marković. 

Matić je jedan od najomraženijih likova iz tog vremena, a 1999. godine formirao je paralelnu službu bezbjednosti pod kontrolom JUL-a. 

Igor Matić, direktor zvorničke firme “Osteks Invest d.o.o.” je sin Gorana Matića.

Jasno je kakve su beogradske veze Veljka Vukelića, kao što je jasno da je on dio najmračnijeg podzemlja, spreman i na fizičke likvidacije, kako bi ostvario svoje kriminalne ciljeve.

Vukelić u poslovima sa saradnicima narko-bosova
Već sam objavio da je Vukelić, kum Milorada Dodika, zvorničku “Aluminu” stavio u funkciju saradnika Darka Šarića, narkobosa, koji je polovinom jula prošle godine osuđen u Specijalnom sudu (u Beogradu) prvostepeno na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Vukelić je to učinio udruživanjem sa Rijadom Izićem, koji se dovodi u blisku vezu sa Šarićem, ali i sa Sašom Mijalkovim, bivšim šefom makedonske tajne službe, sa firmom “Alumina”.

Mijalkov je polovinom oktobra 2015. godine uhapšen s oružjem na beogradskom aerodromu, pa ubrzo pušten na insistiranje Skoplja.

Beogradski mediji tada su naveli da srpski bezbjednjaci imaju saznanja da je Mijalkov bio jedan od glavnih priređivača majskih nereda u Kumanovu (početak maja 2015. godine), kada je došlo do oružanih sukoba policije i "terorista sa Kosova" a cilj napada bio je da se izazove međuetnički incident koji bi makedonsku vladu zaštitio od napada opozicije, koja je za 17. maj te godine spremala miting i obaranje vlasti.

Beogradski mediji su još ustvrdili da je Mijalkov imao direktnu vezu s organizatorom majskog napada u Kumanovu Mirsadom Ndrecajem koji je tada prvi pripucao i usmrtio policajca. Sumnja se da je tom prilikom Ndrecaj, baš po nalogu Mijalkova, izvučen iz obruča i prebačen na Kosovo.

Novinari KRIK-a i češkog Centra za istraživačko novinarstvo (CCIZ), otkrili su da su desetine kompanija iz Praga u direktnoj vezi sa moćnim balkanskim kriminalcima koji zarađuju novac trgovinom drogom, naručenim ubistvima i krijumčarenjem cigareta. 

Dodatak 3:
Pozvao sam (13.02.0.g.) Lazu Đurđevića, stečajnog upravnika “Alumine”, kako bih ga zamolio za mejl adresu na koju bih mu mogao uputiti pitanja.

Lazo Đ., stečajni upravnik “premijer klase”, se javio, a ja se predstavio i kandidovao temu za razgovor - Vukelić&Osteks.
“Ja sam stečajni upravnik Birča, čija je kći Alumina. Postavljam članove Uprave, ali ne mogu odgovarati za 1400 radnika”, rekao mi je Đurđević.


Na moju tvrdnju da bi trebalo da odgovara za ponašanje i rad članova Uprave, nije rekao ništa, kao ni na moje pominjanje firme “Osteks Invest” d.o.o. . To je prećutao. 
“Nemam moderni telefon i ne stižem da čitam”, rekao mi je Đurđević.


Na moju konstataciju da me uopšte ne čudi što ne stiže da čita, jer je stečajni upravnik u nevjerovatno velikom broju firmi, ne reče ništa. (Uskoro ću o tome opširnije).
Pitao sam ga potom da li ima računar. Odgovorio je potvrdno; Da li ima mejl, odgovorio je potvrdno. 


Onda sam ga pitao da li će mi poslati mejl, kako bih mu uputio pitanja, odgovorio je potvrdno, ali njegov mejl do sada nisam dobio.