недеља, 12. фебруар 2017.

TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Pogledajte film "Andrićgrad za vješanje"

"Andrićgrad za vješanje" je poslednji dio trilogije o realizaciji projekta “Andrićgrad” u Višegradu, ali zakulisne i mutne radnje u vezi sa tim projektom nisu ni blizu kraja
TV Žurnal objavljuje "Andićgrad za vješanje", treći dokumentarni film posvećen realizaciji projekta Kamengrad, čiji je idejni tvorac Emir Kusturica, a glavni finansijeri građani Republike Srpske, s obzriom na činjenicu da je najveći dio novca u taj projekat uložen iz entitskog budžeta.

U filmu "Andrićgrad za vješanje" otkriva se da je od osnivanja privrednog društvo "Andrićgrad", 2011. godine, do danas uloženo skoro 35 miliona maraka.  
U filmu govore Miroslav Kojić, bivši poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini, poslanici u sadašnjem sazivu parlamenta RS Davor Šešić i Adam Šukalo, predstavnik TI BiH Srđan Blagovčanin i drugi. 
"Andrićgrad za vješanje" je poslednji dio trilogije o realizaciji projekta “Andrićgrad” u Višegradu, ali zakulisne i mutne radnje u vezi sa tim projektom nisu ni blizu kraja.


Od tog iznosa, Kusturičina firma "Lotika" uložila je svega 1.715.00 maraka.
Otkrivamo i da do dana današnjeg nisu definisani konačni vlasnički udjeli u društvu “Andrićgrad”. Kusturica tvrdi da je on jedini vlasnik “Andrićgrada”, mada su Vlada RS i opština Višegrad uložili nesrazmjerno mnogo više novca u taj projekat od njegove firma “Lotika”.
Problem je što u Ugovoru o osnovanju Društva "Andrićgrad" nigdje nije navedena mogućnost promjene udjela. Što, opet, svjedoči o nezakonistosti cijelog tog projekta. 
To potvrđuje i podatak, koji je Žurnal prvi objavio, da je Kusturica od Vlade RS tražio, a Vlada mu odobrila novih 1,5 miliona maraka za "Andrićgrad", čime se ukupna suma novca izdvojena za taj projekat popela na 36,5 miliona maraka.