понедељак, 13. фебруар 2017.

Revizija: Dokle će Ivanić i Crnadak samo da pričaju, bez konkretnih poteza

piše: Slobodan Vasković
1.
Mladen Ivanić ima izvanrednu priliku da javno demonstrira kako umije iskoristiti pruženu priliku i pokazati da (ponekad) može biti i političar od formata.

Bakir Izetbegović pružio je vrhunsku šansu Ivaniću svojim insistiranjem na podnošenju revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije&Crne Gore, kojoj se Ivanić protivi.

2.
Ivanić tvrdi da je već obavijestio (prošle godine) Međunarodni sud pravde u Hagu da Sakib Softić nije ovlašteni agent BiH pred tom institucijom.

Ako je to tačno (niko još nije vidio to pismo i bilo bi dobro da se prezentuje), Ivanić je uradio korektnu stvar, ali sada može učiniti još snažniji potez: Ponovo obavijestiti Međunarodni sud pravde u Hagu da Softić nije ovlašteni agent. 

3.
Takav potez bio bi mnogo sadržajniji i snažniji od lanjskog, jer je Ivanić trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH. Prvi čovjek BiH.

Zapanjujuće je da Ivanić već nije povukao takav potez i o tome obavijestio javnost.

4.
Ivanić može sazvati i sjednicu Predsjedništva BiH i na dnevni red staviti reviziju.

Na taj način će se javnost uvjeriti da li je Dragan Čović zaista protiv revizije ili je njegovo zalaganje za njeno nepodnošenje tek poza, koja je neiskrena.

5.
Na ovom mjestu treba zaboraviti sve te kurtoazne priče oko nepreglasavanja i konsenzusa, jer su i Ivanić i Čović i Izetbegović saglasni da će revizija izazvati veliku političku krizu. Znači, konsenzus u jednom dijelu već postoji.

Da podsjetim, Ivanić je veoma negodovao oko objavljivanja rezultata popisa, tvrdeći da je izvaran, preglasan… i da će, ubuduće, i on drugačije.

Evo prilike da pokaže da i on može drugačije.

6.
Čoviću ne odgovara sjednica Predsjedništva BiH, jer daje Izetbegoviću priliku da se, na određen način, izvuče iz neprilike u koju je sam sebe uvalio, ali valjda je izbjegavanje velike političke krize cilj svih.

Ako bi Izetbegović i uložio veto na preglasavanje, opet bi to značilo da nema saglasnosti Predsjedništa i da je revizija njegov lični čin.

7.
Čović samo priča finu priču: Njemu odgovara velika politička kriza, ne bi li u mutnom ulovio Treći entitet, bar virtuelni.

Zakazivanje sjednice Predsjedništva bilo bi izvlačenje Čovića na suho.

Osim Čoviću, kriza odgovara još Dodiku i, naravno, Izetbegoviću.

Dodiku da prikrije tešku izolaciju u kojoj se našao, a Izetbegoviću da, između ostalog, potare sve regionalne uspjehe Denisa Zvizdića.

Zvizdić je dosta napravio, ali će to, ukoliko bude revizije, sve pasti u vodu. Džaba je krečio.

Izetbegović nije napravio ništa, pa sada želi veliku krizu da bi to ništa sakrio.

8.
Čudi da Ivanić već nije pozvao Softića i zatražio od njega da pokaže dokumente koji ga verifikuju kao agenta. I da mu kaže da ga on ne podržava kao agenta, sve pred kamerama. Bilo bi to top.

A bilo bi i jasno da li je/nije Softić agent.

9.
Ivanić ništa od navedenog nije učinio, a mogao je. Vremena je sve manje - do isteka roka za podnošenje revizije ostale su dvije sedmice.

10.
Igor Crnadak, ministar spoljni, trebalo je da već obavijesti ambasadora u Hagu Mirsadu Čolaković da nema njegovu saglasnost da Softića i Reviziju sprovede u Tribunal; Ni Softić ni revizija ne mogu u Tribunal bez ambasadora BiH u Holandiji.

Ako niko ambasadoru ne kaže da ne uvodi Softića i Reviziju, ambasador je čist kao suza u cijeloj priči.

11.
Zašto to Crnadak nije uradio?!

Možda čeka zadnji čas, ali šta ako mu izmakne?!

12.
Možda o tome odluku treba donijeti Predsjedništvo BiH, što je, opet, razlog za sjednicu.

Nije valjda  da je Crnatku važnije da ukloni Zorana Talića iz PDP-a nego opasnost od revizije po političke odnose u Regionu?!

13.
Značajan dio Međunarodne zajednice otvoreno je protiv revizije, pa je pitanje zašto Ivanić i Crnadak ne iskoriste tu izvanrednu situaciju i šta čekaju?! Zašto se čeka zadnji čas?! Ako se uopšte čeka bilo kakav čas.

14.
Budimo realni, nije sve oko revizije i njenog podnošenja ni do Izetbegovića. I do srpskih predstavnika je.

Ivanić i Crnadak bi trebalo da prestanu sa verbalnim opservacijama i konačno povuku konkretne poteze. 

15.
I za kraj, novi Glavni arbitar za Brčko Klint Vilijamson je rekao da nepoštovanje konačne odluke za Brčko, od bilo kojeg entiteta, može značiti promenu statusa distrikta.

"Ukoliko bi Tribunal modifikovao konačnu odluku, to bi moglo podrazumjevati i odredbe za potpuno izuzimanje distrikta iz teritorije entiteta, koji ne poštuje ovu odluku, i njegovo stavljanje pod isključivu kontrolu drugog entiteta", rekao je Vilijamson. 

Valjda je Dodik shvatio!

15.
Ostanite sa mnom!