уторак, 14. фебруар 2017.

Gramzivost Dodikovih: Hodogram “23 miliona za Igora”

piše: Slobodan Vasković

Pađen je pozvao Dodika i saopštio mu da nije spreman da potpiše Ugovor na 17 miliona KM, jer se cijeli posao može završiti sa pola miliona KM.
“Ni ja ne bih potpisao da sam na tvom mjestu”, rekao mu je Dodik. I prekrižio ga.

Foto: RTRS
Milorad Dodik prisilio je nadležne iz Fonda zdravstva da u Planu javnih nabavki za 2017. godinu, predvide prvo 17.400.000 KM, a potom 23.247.863 KM, za nabavku pod imenom “Hardver, softver, elektronske kartice i čitače za IZIS”.

Sve to Dodik Senior učinio je kako bi posao dobio Dodik Junior, njegov sin Igor, koji je suvlasnik firme “Prointer” iz Banjaluke. Drugi suvlasnik je supermoćni Slaviša Kokeza, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije.

Početak
Dodik je još polovinom 2016. godine prisilo Darka Tomaša, tadašnjeg direktora Fonda, da otpočne pripreme za posao sa “Prointerom”.

Posao je trebao biti vrijedan 2,5 miliona KM. 

“Vrijednost tog ugovora će se, bez sumnje, povećati na 8,5 miliona KM u vremenu pred nama”, tvrdili su moji izvori iz Fonda u avgustu prošle godine. Ni slutili nisu da će posao na kraju dostići cifru od 23,2 miliona KM.

Pogriješili su, jer kao pramater u računici nisu uzeli Dodikovu Pohlepu, koja je vanvremenska.

Da bi sve izgledalo kao da je po zakonu, prvo je urađen Elaborat opravdanosti ulaganja u Informacioni sistem Fonda zdravstva.

Elaborat je uradila revizorska kuća “Confida”, čiji je vlasnik Aleksandar Džombić, bivši premijer.

Prvo je sa Džombićevom firmom dogovorena cijena od 20.000 KM, da bi konačna cijena bila 30.000 maraka i odmah je isplaćena kompletna svota, iako Fond grca u gubicima teškim stotine miliona KM.

Interesantno, nakon ovog poslića “Confida” je zagašena.

Tomaš se spasao; Oprezni Pađen ostao bez fotelje
Darko Tomaš je na lokalnim izborima, održanim 02.10.2016. godine, pobijedio i postao načelnik Prnjavora i na taj način se izmakao Dodikovom pritisku oko Ugovora za “Prointer”.

Pađen i Tomaš
Za Tomaševog nasljednika projektovan je Milenko Pađen, izvršni direktor Sektora za zdravstvo i kontrolu i bivši poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Pojedini mediji su 16.11.2016. objavili da će Pađen biti imenovan na sjednici Vlade RS, koja je trebalo da se održi 17.11.2016. 

Bila je to greška, jer je Dodik, u međuvremenu, otpisao Pađena.

Razlog: Pađen je pokazao veliki oprez oko odobravanja IT poslova za “Prointer” u vrijednosti od 17 miliona KM, na koliko je tada Dodik “izgurao” hardver i softver.

Dodik: Ni ja to ne bih potpisao da sam na tvom mjestu
Dodik je, prema tvrdnjama izvora iz vrha Režima, Pađena pozvao i upitao da li će potpisati Ugovor na 17 miliona KM sa “Prointerom”. Pađen je odgovorio potvrdno. Dodik mu je, nakon toga, obećao direktorsku poziciju.

Međutim, Pađen se uplašio, pa je pozvao stručnjake da mu izračunaju koliko bi koštala nadogradnja postojećeg IT sistema u Fondu, koja bi omogućila i izdavanje elektronske zdravstvene knjižice.

Stručnjaci su mu saopštili da bi sve to koštalo pola miliona KM.

Nakon toga Pađen je pozvao Dodika i saopštio mu da nije spreman da potpiše Ugovor na 17 miliona KM, jer se cijeli posao može završiti sa pola miliona KM.

“Ni ja ne bih potpisao da sam na tvom mjestu”, rekao mu je Dodik. I prekrižio ga.

Kusturić brz na olovci
Dodik je, nakon toga, pozvao Dejana Kusturića i pitao ga da li je spreman da potpiše Ugovor na 17 miliona KM.

Kusturić je odgovorio da je spreman da potpiše sve. 

Vlada Republike Srpske, na sjednici održanoj 17.11. 2016. godine u Istočnom Sarajevu, imenovala je Dejana Kusturića za vršioca dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. 

Kusturić je u tom trentku bio direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka i predsjednika FK “Borac”. 

Kusturić je ranije u Banci Srpske obavljao dužnost direktora Sektora za prodaju i marketing, što najbolje svjedoči o njegovim “sposobnostima”.

Promjena Plana po Dodikovom naređenju
Nakon imenovanja Kusturića, sve kreće kao “po loju”.

Planom javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu, koji je usvojen 28.12.2016., predviđeno je da se za posao isporuke “hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača za IZIS” utroši 17.400.000 KM (bez PDV-a).

Ovu Odluku je potpisala Dr Snježana Novaković-Bursać, predsjednik Upravnog odbora Fonda zdravstva RS.

Međutim, nepun mjesec kasnije, 23.01.2017. godine, Upravni odbor Fonda, pod Dodikovim pritiskom, donio je Odluku o izmjenama Odluke o usvajanju Plana javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu, u kojoj je precizirano da se kod nabavke, pod rednim brojem 17, mijenja iznos procijenjene vrijednosti i da se on povećava sa 17.400.000 KM (bez PDV-a) na 23.247.863 KM (bez PDV-a).

I Ovu Odluku je potpisala Dr Snježana Novaković-Bursać, predsjednik Upravnog odbora Fonda zdravstva RS.

Zaista je zapanjujuće da se za manje od mjesec dana posao uveća za trećinu cijene i to baš u vrijeme praznika!!! Dodik nema ni dana odmora, zaista.

Već sam naveo da bi dogradnja postojećeg sistema i uvođenje elektronske zdravstvene knjižice, koštala svega pola miliona KM, što svjedoči da će Fond, bez ikakvog validnog razloga, Dodikovim izgrcati 22,7 miliona KM. Kakva monstruozna prevara.

Kredit za ispunjenje finansijskog plana Porodice
Cijeli posao sada je u fazi realizacije, a prema Planu, treba da se završi do kraja marta.

Kako je sve pod budnim okom javnosti, sasvim je moguće da Dodik&Dodik&Kokeza odluče da ga realizuju preko neke druge firme koje kontrolišu u IT sektoru, a takvih je još najmanje devet. 

Fond nema novca za najosnovnije medicinske preparate potrebne zdravstvenim ustanovama, ali ga mora naći za kupovinu IT opreme od Dodikovog sina koja je, koliko je dosadašnje iskustvo onih koji su je nabavili pokazalo, vrlo upitnog kvaliteta.

Da bi Fond realizovao Dodikove gigantske finansijske apetite, zadužiće se u 2017. godini za cca 44 miliona KM, od kojih će više od pola otići u kasu firme Dodikovog sina Igora.

Nakon što je sve iscurilo u javnost, Dodikovi sada Lažima pokušavaju sanirati štetu nastalu njihovom pohlepom. Umjesto laži, koje emituju, jedino stvarno kvalitetno rješenje jeste da Fond odustane od ovog megalomanskog i nepotrebnog posla i sačuva taj novac za lijekove.

Prointer
Firma “Prointer” iz Banjaluke je osnovana 28.04.2015. godine, a suvlasnici su “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd”, Dejan Ilić i Siniša Mijatović, aktivisti SNSD-a. 

Osnivački ulog firme je 10.000 KM, od čega je Ilić uplatio 3.500 KM i “vlasnik” je 35% firme, Mijatović je uplatio 1.500 KM i “vlasnik” je 15% firme, dok je “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd” uplatio 5.000 KM i oni jesu vlasnici 50 posto firme. 

Direktor firme je Bojan Vujić, a stvarni vlasnici su Igor Dodik i Slaviša Kokea, koji stoji i iza “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd”.

U maju prošle godine Kokeza je izabran za predsjednika Fudbalskog saveza Srbije. Kokeza ima monopol u Srbiji u IT sferi, a sada ga je ostvario i u Republici Srpskoj, zajedno sa Igorom Dodikom, i uz podršku Milorada Dodika, uništavajući sve ostale firme iz te sfere. 

Veoma su agresivni u svom naletu i to u tolikoj mjeri da je nekoliko ministara iz Vlade RS još prošle godine ukazalo Dodiku da to što “Prointer” čini “nije u redu”, ali se lider SNSD-a nije obazirao na njihove primjedbe.

Slaviša Kokeza
Advokatska kancelarija “Stevanović” demantovala je “u ime svog klijenta” da Igor Dodik  nije vlasnik “Prointera”.

Prijetnje iz Beograda
Nakon što sam početkom avgusta prošle godine objavio prvi tekst o poslovanju “Prointera”, kao i njegove stvarne vlasnike, dobio sam prijetnje iz Beograda. Ne direktne, već su mi prenesene “preko poznanika”.

To je standard: Pozove vas neko od vaših poznanika iz Režima i “najljubaznije” vam “sugeriše” da nije “baš najpametnije baviti se tom pričom”.

U ovom slučaju mi je “sugerisano” da “nije baš najpametnije baviti se Kokezom”, koji je izuzetno moćan u Srbiji i koji je, kako mi je rečeno, “radio grozne stvari”.

Uz to je, kao uzgred, napomenuto da Kokeza “kontroliše navijačke grupe”.

Zatim mi je “kurir Jovica” još izdeklamovao sva mjesta/kafee/restorane u kojima sjedim kada odem u Beograd. I sve je tačno naveo, što govori da Kokeza ima uticaja u brojnim institucijama, osim što ga ima u “navijačkim grupama”.

Nastavio sam da se bavim “Prointerom” i Dodikom Seniorom i Juniorom, a i Kokezom. Činiću to i dalje, a posebno me motiviše jad, drskost, bezobrazluk... Dodikovih koji otvoreno lažu o tome kako oni ne stoje iza “Prointera”. (nastaviće se)