петак, 17. фебруар 2017.

Pandora proradila: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Čauševića, Sadikovića i Karića

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH), Anesa Sadikovića i Sedineta Karića, uvoznika tekstila, zbog toga što su, nakon formiranja UIO BiH, organizovali zločinačku grupu koja je vršila šverc tekstilne robe, pranje novca i druge kriminalne aktivnosti.

Sadikovićeve i Karićeve firme bile su favorizovane nauštrb drugih uvoznika, a prilikom uvoza robe na carini prikazivane su fakture na kojima je bila navedena mnogo manja cijena robe od stvarne. 

Čaušević je, prema optužnici, od Sadikovića i Karića uzimao hiljadu KM po kamionu, i to u kešu. Isplate su bile na kraju svakog mjeseca, sve od 2007. do februara 2011. godine.

U tom periodu uvezli su 1.722 kamion tekstilne robe u BiH i Čauševiću isplatili najmanje 1.722.000 KM.

Sadiković mu je isplatio cca 1,3 miliona KM (uvozio preko firmi “Ekosan” i “Janus”), a Karić ostatak novca (uvozio preko firmi “Obitex” i “KS Obitex”).

Čaušević je za taj novac kupio brojne nekretnine u Sarajevu, vrijedne cca 1.100.000KM.

Čaušević se tereti i da je nezakonito isplatio 200 hiljada KM firmi „Grafika „  A.D. Banjaluka, čime je oštetio Budžet institucija BiH za taj iznos. 


Sadiković i Karić su priznali izvršenje teških krivičnih djela.

Kemal čaušević uhapšen je polovinom juna 2014. godine, nakon čega je dao iskaz u kojem je optušio brojne visoke funkcionere BiH i oba entiteta da su učestvovali u teškim krivičnim radnjama.

Njegove tvrdnje i dalje se istražuju i za očekivati je i Pandoru 2, optužnicu s abrojnim zvučnim imenima.

Čaušević je u pritvoru proveo pet mjeseci, a sa njim je bio uhapšen i Zdravko Cvjetinović, prvi čovjek Carine u UIO. Cvjetinović je vraćen na posao, a još uvijek nije optužen za broja nedjela koja mu se stavljaju na teret. Istraga protiv njega se još uvijek vodi.