четвртак, 16. фебруар 2017.

Ruski Faktor i Srpski izbori

piše: Slobodan Vasković

1.
Ne djeluje mi da je Aleksandar Vučić uopšte iznenađen najavom Tomislava Nikolića da bi se i on mogao kandidovati za predsjednika Srbije; Štaviše, ubijeđen sam da Vučić već nedeljama zna za ovaj i ovakav scenario.

2.
Glumljenje iznenađenja, koje je opšta pojava u Beogradu, služi jedino za podvlačenje Vučićeve kandidature i dalje udaljavanje Nikolića od njega. 

Bez potcjenjivanja, ali bi Nikolićeva kandidatura zaista imala veoma mizeran epilog.

3. 
Pitanje je i da li bi uopšte dovela do drugog kruga, kako to mnogi pretpostavljaju, jer je podrška Vučiću toliko široka, da drugi krug djeluje kao fatamorgana.

4. 
Ipak, Nikolićeva najava kandidature nije nimalo prijatna po Vučića, jer se u javnosti ostavlja slika kako je on izdao političkog oca, premda se zaboravlja da je, prilikom osnivanja SNS-a, upravo Vučić bio ključni čovjek koji je prevagu donio u korist Nikolića, nauštrb Vojislava Šešelja i radikala.

5.
Ta slika je samo jedna u cijeloj galeriji, koja ukazuje na dejstvo Ruskog faktora i njihovo direktno involviranje u izborni proces u Srbiji.

Ta slika jedna je od najbenignijih u galeriji; ostale su vrlo vrlo sumorne.

6. 
Rusija je bila aktivni sudionik lokalnih izbora u BiH, gdje su sa Dodikom, kao favoritom, odnijeli ubjedljivu pobjedu u RS; Rusija je bila aktivni sudionik izbora u Crnoj Gori, gdje su za dlaku izgubili; Rusija je bila aktivni sudionik izbora u Makedoniji, gdje se još uvijek ništa ne zna; Potpuno je nemoguće da Rusija najaktivnije ne učestvuje u izborima u Srbiji, koja je za njih najatraktivnija i najpoželjnija od svih pomenutih destinacija.

7.  
Rusija nema nikakvih iluzija da Nikolić može pobijediti Vučića, ali smatra da, svakako, korištenjem Nikolića kao sredstva za ucjenu, može od Vučića već u ovoj fazi iznuditi ustupke za svoje ljude nakon izbora.

8.
Na primjer, da Ivica Dačić bude premijer kada/ukoliko Vučić postane predsjednik.

Rusija je do sada imala svog čovjeka na funkciji predsjednika Srbije, nakon izbora imala bi svog čovjeka na premijerskom mjestu. I tako uspjela da održi bar dio uticaja, koji bi, istina, bio prepolovljen penzionisanjem Nikolića.

9.
Dačićevi napadi na Nikolića zbog moguće kandidature su u kategoriji da se Vlasi ne dosjete. 

10.
Osim “Brutove slike”, Nikolićeva najava kandidature i, samim tim, najava razlaza sa Vučićem, mnogo je opasna u ravni izazivanja trvenja u “dubokoj državi”, bezbjednosnim službama Srbije, u kojima je ogroman broj funkcionera vrlo bliskih Rusiji. I ogroman broj onih koji baš i ne vole Vučićev politički put ka Zapadu.

Vučić, u prethodnom periodu, nije uspio do kraja uspostaviti red u ovim službama i to je najopasniji segment i po njega i po stabilnost Srbije.

I Nikolić i Rusija to znaju i upravo koriste tu situaciju, kako bi Vučića prisilili na ustupke već u ovoj fazi i, samim tim, usporili Srbiju na njenom putu ka Zapadu

11. 
Nikolićev postupak je direktno usmjeren protiv EU-integracija, a udar na Vučića, kao njihovu personifikaciju, je i očekivan.

12.
Nikolićev postupak dio je plana Rusije za ovladavanje Srbijom i njenom preotimanju od Zapada.

Ne treba zaboraviti ni ulogu Crkve u ovom sudaru, koja, svakako, nije prozapadna.

13.
Nije taj sukob od juče, traje intenzivno već nekoliko godina, a Rusija je, koristeći Milorada Dodika, iskoristila RS kao “nosač” za udare na Srbiju.

Pravi udari tek slijede, a njihov vrhunac očekuje se iduće godine, za kada su Dodik i njegov SNSD, najavili održavanje referenduma o otcjepljenju RS iz BiH.

Ne bi trebalo iznenaditi ukoliko Dodik i u ovoj godini posegne za tim, jer je njegova karijera poprilično ugrožena pravosudnim procesima.  

O kakvoj karijeri je riječ, najbolje svjedoče slike (koje je objavila BN TV) sa prijema povodom Dana Republike na kojima je Dodik u društvu osoba debelog kriminalnog dosjea.

Te slike svjedoče i o karakteru njegove vlasti i o stvarnim namjerama Dodika spram naroda.

Dodik jeste trenutno vrlo slab, ali neće otići bez borbe. Kolaterali ga ne interesuju. 

14.
Rusija ne može pobijediti u ovom sudaru, ali može nanijeti veliku političku i svaku drugu štetu, štiteći sopstvene nacionalne interese na ovom području. Srpski nacionalni interesi su im nebitni.

Odmotavanje klupka je počelo, iako ne djeluje tako. Ostanite sa mnom.

Revizija presude
Bakir Izetbegović ostaće pri tome da Sakib Softić podnese reviziju na presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u slučaju BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Pročitao sam analize nekoliko veoma bitnih bošnjačkih intetektualaca, koji, odreda, smatraju da od revizije nema ništa i da Izetbegović čini grešku. Isti stoje na stanovištu da je mnogo efikasnije i kvalitetnije bilo da se sva sporna pitanja riješe na relaciji Sarajevo-Beograd. Što je nesporno.

Izetbegović cijeli slučaj vidi drugačije, tako da je najveća odgovornost na njemu. Posebno ako se ostvare prognoze bošnjačke intelektualne elite koje sam naveo, a koje korespondiraju i sa procjenama niza zapadnih zemalja.