недеља, 19. фебруар 2017.

“Premijer” klasa

piše: Slobodan Vasković

1.
Ukoliko želite da postanete premijer Republike Srpske, dovoljno je da ispunite jedan zadatak - da izdejstvujete skidanje sankcija SAD-a Miloradu Dodiku.

Konkurs je otvoren.

2. 
Na ispitu je trenutno prvi kandidat: Miloš Stevanović, advokat iz Bijeljine. 

To je isti onaj Stevanović kojem je Dodik obećao poziciju premijera još u septembru prošle godine, pa ga izvarao krajem oktobra, iako je Stevanović cijenio da će u fotelju Ž.C. sjesti polovinom novembra. Lani.

Sada je Stevanoviću pružena nova šansa: Da preko svojih međunarodnih “veza” izdejstvuje skidanje američkih sankcija Dodiku i premijersko mjesto je tu.

Stevanović je već na zadatku. Čini mi se decenijskom. 

3.
Stevanoviću je poziciju premijera, pod navedenim uslovima, garantovao Veljko Vukelić, Dodikov kum i saradnik najopasnijih zločinačkih organizacija u Regionu, među kojima je i ona Darka Šarića, kao i bivšeg šefa makedonske obavještajne službe Saše Mijalkova.

4.
Ispostavlja se da Vukelić ne vlada samo “Aluminom” i firmom “Osteks invest” iz Zvornika, već i da je suvlasnik institucije predsjednika Vlade RS, koja se nudi kao na buvljaku. Svakom ko tvrdi da ima neke veze/mogućnosti koje mogu pomoći da Dodika skinu sa “Crne liste”.

5.
Što se tiče Ž.C., nju su već svi otpisali, pravdajući škartiranje  “zdravstvenim problemima”. Koji su direktna posledica sapunice “Vašingtonska blamaža”, u kojoj je još uvijek aktuelna premijerka potpuno sagorila.  

Mora da je baš tužno biti premijer RS, kada o tvojoj sudbini odlučuju bandidosi “premijer klase” poput Veljka Vukelića, koji je, u prvom zahvatu, nakon postavljenja Milorada Motike za direktora “Alumine”, juna prošle godine, iz ove firme izvukao cca 600.000 KM. Keša. Zahvati su nakon toga nastavljeni u istom ritmu. Hirurškom.

6.
Prije nekoliko dana pozvao sam Lazu Đurđevića, stečajnog upravnika “Alumine”, kako bih ga zamolio za mejl adresu na koju bih mu mogao uputiti pitanja.

Lazo Đ., stečajni upravnik “premijer klase”, se javio, a ja se predstavio i kandidovao temu za razgovor - Vukelić&Osteks.

“Ja sam stečajni upravnik Birča, čija je kći Alumina. Postavljam članove Uprave, ali ne mogu odgovarati za 1400 radnika”, rekao mi je Đurđević.

Na moju tvrdnju da bi trebalo da odgovara za ponašanje i rad članova Uprave, nije rekao ništa, kao ni na moje pominjanje firme “Osteks Invest” d.o.o. . To je prećutao. 

“Nemam moderni telefon i ne stižem da čitam”, rekao mi je Đurđević.
Na moju konstataciju da me uopšte ne čudi što ne stiže da čita, jer je stečajni upravnik u nevjerovatno velikom broju firmi, ne reče ništa. (Uskoro ću o tome opširnije).

Pitao sam ga potom da li ima računar. Odgovorio je potvrdno; Da li ima mejl, odgovorio je potvrdno. 

Onda sam ga pitao da li će mi poslati mejl, kako bih mu uputio pitanja, odgovorio je potvrdno, ali njegov mejl do sada nisam dobio.

Ne stiže Đurđević da ga pošalje od prevelikog stečajnog tereta. 

6.
Šteta što Đurđević ne čita ništa, jer ću narednih dana objaviti informacije o velikom pranju para u kojem učestvuje Vukelić i firma “Alumina”. Riječ je o desetinama miliona KM.

7.
Interesantne su sada sve te Vukelićeve veze, kao ova sa advokatom Stevanovićem. Čija kancelarija zastupa Igora Dodika.

8.
Igor Dodik je suvlasnik firme “Prointer”, koja izvlači novac iz Javnih preduzeća prodajući im IT opremu sumnjivog kvaliteta.

Kancelarija Stevanović tvrdi da Igor Dodik nema ništa sa “Prointerom”, što je, zaista, SF. 

Bilo bi interesantno znati da li uvažena kancelarija koristi opremu “Prointera”?! 

9. 
Sjećate li se Nedeljka Eleka, zvanog Vargas, ali i Maksimilijan, koji je desna ruka Veljka Vukelića, odličan prijatelj Milorada i Igora Dodika, posebno Miloša Stevanovića, advokata iz klase “Premijer”?! 

Elek (zovu ga i Šišarka), u svojoj karijeri, ponekad uspije i da poljubi ruku Slaviše Kokeze, moćnika iz Beograda i suvlasnika “Prointera”, što smatra vrhunskim dostignućem. I sam sebe stavlja među tajkune iz klase “Premijer”.

10.
Nedeljko Vargas Elek, reinkarnacija je Maksimilijana Topalovića, sina Pantelijinog koji je osnovao najčuvenije srpsko pogrebno društvo “Dugo konačište”!

Čim se Maksimilijan Topalović reinkarnirao u Nedeljka Vargasa Eleka, odmah je reinkarnirao i “Dugo konačište” u “Mega sun”: “Mega sun”, iako ukopnička firma, nije se bavila ukopima preminulih, već ukopavanjem budžeta RS i još poneke finansijske institucije. 

Kojima Elek duguje cca 30 miliona KM. I koje bi zbog Eleka mogle na “onaj svijet”. Uz Lelek.

11.
Interesantni su počeci Elekove karijere “privrednika”: Počeo je tako što je preko Drine, čamcima, švercovao cigarete i stoku, što sitnog što krupnog zuba. 

Onda je upoznao Vukelića, napravio Pogrebno preduzeće i uzeo aktivno učešće u ukopu Republike Srpske. 

Dodik je prepoznao njegove pogrebničke kapacitete i Elek se maksimalno uključio u sahranjivanje budžeta. I RS.

12.
Na kraju je došao do tačke da ga vozi vozač sa bijelim rukavicama i da je preinvestirao. Što će reći da je dužan i Bogu i narodu. Pa ne plaća čak ni gorivo, već sve brže mijenja pumpe. I servisere.

“Osteks invest” mu je jedna od zadnjih šansi, ako već ne uspije da dobije izgradnju bolnice “Kasindo”, na kojoj ima namjeru “zaraditi” 10 miliona KM.

I jahorinske žice, ali o tome šire uskoro.

13.
Vukelić, Elek i Stevanović, sve klasa “Premijer”, na zadatku su spasavanja Milorada Dodika. Ako im zatreba, mogu trgovati i ministarskim mjestima. Sve je na prodaju.

14. 
Zanimalo me da li u prodaji premijerske fotelje, a i onih  ministarskih, učestvuje i Milenko Čičić Kaldera, koji je sastavni dio Vukelićeve ekipe.

“Kaldera gleda u nebo”, odgovorio mi je izvor iz Režima.

?
Sve firme su mu blokirane, ništa ne radi, čeka nove istrage, Kaldera je smijenjen, zaključio je.

15. 

Ostanite sa mnom.