среда, 15. фебруар 2017.

Uhapšeni Stojčinović je visoki funkcioner Građevinske Mafije

piše: Slobodan Vasković

Mediji su objavili da je uhapšen Mirko Stojčinović, zamjenik direktora RUGIP-a. 

Uhapsili su ga pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

Stojčinović je najodgovorniji za preranu smrt Danijele Novaković, nekadašnjeg Republičkog javnog pravobranioca, kojoj je brutalno prijetio. Novakovićeva je preminula 06.04.2017. godine.

Stojčinović je prijetio Novakovićevoj, jer se drznula da pokuša omesti nezakonitu akciju, kojom je Grad Banjaluka poklonio Budi Stankoviću 7,3 miliona KM, dozvoljavajući mu da nezakonito proda gradsko građevinsko zemljište.

To je zemljište koje pripada Banjaluci, radi se o 30 dunuma koje je Stanković nezakonito prodao firmi “Bingo”, a sve je “ozakonio” Mirko Stojčinović, uz blagoslov Dodika i Slobodana Gavranovića, bivšeg gradonačelnika.

Novakovićeva je pokušala da spriječi taj kriminalni akt, prijećeno joj je veoma brutalno i umjesto da bude kažnjen Stojčinović, ona će, po svemu sudeći, biti uklonjena sa mjesta republičkog pravobranioca. 

Slobodan Gavranović i Stojčinović počinili su niz teških krivičnih djela, kako bi Budi Stankoviću omogućili da ozakoni otimačinu cca 30 dunuma zemljišta.

Stanković je zemljište koje pripada Gradu prodao firmi “Bingo” za  7,3 miliona KM.

Grad je tužio, a Stojčinović Mirko, pravobranilac, uz dogovor sa Gavranovićem, tužbu povukao, kako Stanković ne bi morao da vrati 7,3 miliona. Ili da Grad plati odštetu od 30 miliona “Bingu”, koliko je ta firma tražila, jer su ih prevarili.

Stojčinović je pokušao nastaviti sa pljačkanjem i kada je na poziciju gradonačelnika došao Igor Radojičić, ali je to prvi čovjek Banjaluke spriječio.

U nastavku dva teksta koji svjedoče o Stojčinovićevim kriminalnim aktima, a koje sam objavio u aprilu i decembru prošle godine.

Grčka kriza/Radojičić: Gradska uprava preduzela je sve da zaštiti vlasništvo u Grčkoj ulici; Stojčinović ponovo u ulozi negativca (22.12.2016.)

piše: Slobodan Vasković


Otimanje milionski vrijednih parcela gradskog građevinskog zemljišta u Banjaluci ne prestaje; To je kontinuitet koji traje gotovo dvije decenije, koliko je SNSD na vlasti u ovom gradu.

Sve je otišlo tako daleko da u otimačini direktno učestvuju institucije RS, a da niko ne čini gotovo ništa da se otimanje spriječi, kao i nelegalno bogaćenje pojedinaca. Zemlju, istina, mogu oteti samo odabrani od vrha Režima, kojim suvereno vlada Milorad Dodik.

Takav slučaj je i u Grčkoj ulici u Banjaluci gdje je, bukvalno rečeno, od Grada oteto gradsko zemljište i objekat u kojem se nalazi JU “Radnički univerzitet” i to uz pomoć institucija RS.

U glavnim ulogama otimača su NN lica iz RUGIP-a i Mirko Stojčinović, zamjenik republičkog pravobranioca, koji su, doslovno, gradsku imovinu poklonili firmi “Naš dom”.

Ovaj put Gradska uprava suprotstavila se namjeri da se zemljište i objekat otme i, kako mi je saopšteno, iz kabineta gradonačelnika Igora Radojičića, čine sve da zaštite vlasništvo Grada u Grčkoj ulici broj 4.

Vrhovni sud presudio u korist Grada
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose (RUGIP) je objekat i zemljište u Grčkoj ulici broj 4 dodijelio Goranu Bojiću, njegovoj firmi “Naš dom”, koji je potom to zemljište i objekat, kako saznajem, prodao firmi "Aragosta" Veljka Jarića. Cijeli ovaj postupak, kao i sve radnje koje su se desile, potpuno su mimo zakona.

Svojevremeno je Bojić privatizovao firmu “Naš dom” i preko nje pokušao da se domogne objekta i zemljišta u Grčkoj 4.

Uslijedio je niz sudskih procesa da bi Vrhovni sud Republike Srpske, 2006. godine, presudio da objekat i zemljište u Grčkoj ulici br. 4 pripadaju Gradu Banjaluka, odnosno vlasništvo su Grada. Grad je kao svoju imovinu uknjižio i objekat i zemljište.

Grad je, nakon toga, taj objekat i zemljište dodijelio na korištenje JU “Radnički univerzitet”, koji se još uvijek nalazi na toj adresi.

RUGIP donosi Rješenje kojim Bojićevoj firmi, mimo svih zakona i potpuno ignorišući odluku Vrhovnog suda, ponovo dodjeljuje u vlasništvo i zemljište i objekat. Grad se žalio.

“Međutim, Sjedište zamjenika pravobranioca Banjaluka nije obavijestilo Grad da je, odlučujući o našoj žalbi, RUGIP 08.02.2016. odbio žalbu Gradske uprave”, odgovoreno mi je iz kabineta gradonačelnika Igora Radojičića.

Dopis je potpisao šef kabineta Milan Grubor (vidi slike).


višemjesečna kašnjenja u obavještavanju
“Da je naša žalba odbačena, saznali smo tek 29.09.2016. godine, kada je Naš dom zatražio da im objekat predamo u posjed”, navodi se u odgovorima na moja pitanja Radojičiću.

Još se kaže da Gradskoj upravi, nakon što su 30.09. zatražili od pravobranilaštva Rješenje RUGIP-a (drugostepenog organa), ono nije dostavljeno, a da im je iz RUGIP-a odgovoreno da je to Rješenje ranije dostavljeno zamjeniku pravobranioca Mirku Stojčinoviću.

“Nakon 19 dana Pravobranilaštvo RS, Sjedište zamjenika Banjaluka, 25.10. dostavlja Rješenje RUGIP-a, datirano na 20.04.2016. godine iz kojeg je vidljivo da je Naš dom upisao pravo svojine nad predmetnim nekretninama”, navodi se u odgovoru.


Još je rečeno da je Gradska uprava zatražila od RUGIP-a ponavljanje postupka, kao i da je 14.12. o.g. podnesena tužba Okružnom sudu u Banjaluci kojom se traži poništenje upisa nekretnine na firmu “Naš dom”, kao i zabilježbu vođenja ponavljanja postupka u zemljišnoj knjizi.

Grad je zatražio od RUGIP-a, navode iz kabineta, i ponavljanje postupka, jer im “drugostepeno Rješenje, kao stranci u postupku, nije dostavljeno”.   

Prodaja tuđe imovine ispod svake cijene
Stvarna cijena i zemljišta i objekta je, prema riječima stručnjaka, između 4,5-5 miliona KM; “Naš dom” sve to prodaje firmi “Aragosta”, čiji je vlasnik Veljko Jarić, za 1,5 miliona KM. Odgovori iz kabineta gradonačelnika Radojičića
Presuda Vrhovnog suda da zemljište pripada Gradu je konačna, jer “jednom presuđena stvar se ne može ponovo rješavati”, tako da nije postojala nikakva mogućnost da je Bojić objekat i zemljište dobio sudskim putem; Dobio ga je potezom olovkom u RUGIP-u, što je prosto nevjerovatna drskost, jer državna institucija otima gradsko zemljište i objekat i dodjeljuju ga fizičkom licu, koje na tom poslu zaradi milion i po KM.

Stojčinovićeva uloga
Mirko Stojčinović, zamjenik Republičkog javnog pravobranioca za Banjaluku, učinio je niz kriminalnih postupaka što je omogućilo firmi “Naš dom” da uknjiži zemljište i objekat na sebe i proda ga “Aragosti”.

Ugovor o prodaji je notarski ovjeren.


Nakon ovog Stojčinovićevog postupka, Danijela Novaković, Republički javni pravobranilac, traži ponavljanje postupka, jer je Grad oštećen, a nakon toga upućuje dopis Nataši Vukmirović, načelnici imovinsko-pravne službe u Gradu Banjaluka i zahtijeva od nje zabranu izdavanja građevinske dozvole firmi “Aragosta”.

Ukoliko bi građevinska bila izdana, “Aragosta” bi sasvim legalno mogla početi da gradi objekte na tom placu, a u slučaju prekida radova, svu štetu snosio bi Grad, jer je izdao građevinsku dozvolu.

“Aragosta” je u cijeloj priči “savjestan kupac”, jer su zemljište kupili od firme “Naš dom”, koja ima Rješenje RUGIP-a da se radi o njegovoj imovini. 

RUGIP je institucija RS i “Aragosta”, formalno-pravno, ne mora da zna da je sve prevara!

Odgovornost?!
Činjenica je da će Grad biti izložen velikim sudskim troškovima u borbi za zemljište i objekat koji su njegovi, ali je činjenica i da su za to najodgovorniji Mirko Stojčinović i nadležni iz RUGIP-a, koji su krivotvorili dokumente i gradsku imovinu dodijelili privatnoj firmi “Naš dom”.

Logično je pitanje da li će Mirko Stojčinović i odgovorni iz RUGIP-a biti procesuirani, jer je potpuno jasno da su počinili teška krivična djela; Logično je i pitanje da li će Anton Kasipović, ministar pravde, pokrenuti smjenu Stojčinovića ili će i dalje nastaviti da traži ostavku od Novakovićeve, kojoj je isti taj Stojčinović prijetio?! 

Pitanja Radojičiću 

Gradonačelnik Banjaluke 
g. Igor Radojičić

Poštovani,

RUGIP je objekat i zemljište u Grčkoj ulici broj 4 dodijelio Goranu Bojiću, koji je potom to zemljište i objekat prodao firmi "Aragosta" Veljka Jarića. Cijeli ovaj postupak, kao i sve radnje koje su se desile, potpuno su mimo zakona, jer je svojevremeno Vrhovni sud Republike Srpske presudio da objekat i zemljište u Grčkoj ulici br. 4 pripadaju Gradu Banjaluka, odnosno vlasništvo su Grada.  

Molim Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:

1. Šta ste Vi i/ili nadležne gradske službe preduzeli da otetu gradsku imovinu vratite Gradu i spriječite njeno dalje nezakonito prometovanje?

2. Da li je Služba za imovinsko-pravne poslove Grada Banjaluka donijela odluku o zabrani izdavanja građevinske dozvole firmi koja je nezakonito došla u posjed gradske imovine u Grčkog br. 4?

3. Kakve odluke je, povodom nezakonitog djelovanja RUGIP-a, donio zamjenik pravobranioca Mirko Stojčinović, odnosno šta je on preduzeo u vezi sa ovim aktima?

4. Da li su nadležne gradske službe nadležnim pravosudnim institucijama prijavile ili će prijaviti odgovorne iz RUGIP-a, koji su zemljište i objekat u vlasništvu Grada potpuno nezakoniti dodijelili narečenom Bojiću?

Molim Vas da mi zbog objektivnog informisanja javnosti, ali i sprečavanja nanošenja višemilionske štete Gradu, na ova pitanja odgovorite do 22.12. ove godine do 15.00 časova. 

Takođe Vas molim da mi odgovorite koliko je službenika/radnika primljeno u Gradsku upravu, bilo na određeno ili na neodređeno vrijeme, otkako ste preuzeli funkciju gradonačelnika Banjaluke?

Molim Vas da mi i na ovo pitanje odgovorite do 22.12. ove godine do 15.00 časova, kako bih o svemu mogao istinito obavijestiti javnost.

S poštovanjem.Slobodan Vasković, bloger 

Građevinska mafija: Grad Banjaluka častio Budu Stankovića sa 7,3 miliona maraka (16.04.2016.)

piše: Slobodan Vasković

Prije sedam dana održan je veliki skup u restoranu “Kej”, čiji je vlasnik Budo Stanković, propali tajkun.

Tema skupa bila je kako spasiti Budu Stankovića i pomoći mu da ne vrati novac firmi “Bingo” iz Tuzle, koja je vlasnik najvećeg lanca tržnih cenatara u BiH.

Budo Stanković je, preko Perice Repajića, vlasnika firme “Dukat”, svojevremeno otuđio zemljište koje je koristila Poljoprivredna škola iz Banjaluke. To zemljište vlasništvo je Grada Banjaluka, što je dokazano u niz sudskih procesa.

Dio tog zemljišta, koje je Stanković nezakonito prisvojio, prodao je preko Repajića firmi “Bingo”.

Ugovor između Repajića (čitaj Stankovića) i firme “Bingo” potpisan je 25.03.2011. godine, nakon čega je Bingo isplatio 7.373.250 KM za 29.412 m2 gradskog građevinskog zemljišta.

Nakon toga uslijedio je niz sudskih procesa i tužbi, a Stanković je vršio, uz pomoć sudova, nevjerovatne akrobacije kako bi otetu zemlju prisvojio. U jednom trenutku, polovinom 2013. godine, preveo je čak trista dunuma zemljišta Grada Banjaluka na sebe. 

Prije toga, sve zemljište Poljoprivredne škole, Stanković je prepisao na firmu “Gilmark” iz Gradiške, a potom sa te firme na sebe.

Okružni sud Banjaluka donio je 23. oktobra 2014. godine Presudu broj: 11 0 U 012 752 13 U, kojom poništava notarske ugovore kojima je zemljište, koje koristi Poljoprivredna škola u Banjaluci, bilo upisano kao vlasništvo firme „Gilmark“ iz Gradiške. 

Sud je utvrdio da je Grad Banjaluka stvarni vlasnik zemljišta (gotovo 300 dunuma), a Poljoprivredna škola njegov privremeni korisnik, te da ta školska institucija „nema mogućnost da raspolaže navedenim nepokretnostima obzirom da se radi o zemljištu kojim raspolaže Grad Banjaluka“.

Poslije ove presude, Budo Stanković je ostao bez (najvećeg dijela) najskupljeg komada zemljišta u Banjaluci, vrijednog cca 400 miliona KM.

Ostao je dužan i 7,3 miliona KM vlasniku “Binga”, koji je, kada je uvidio da je prevaren, tužio Grad Banjaluku i tražio odštetu od 30 miliona KM.

Vlasnik “Binga” bi, izvan svake razumne sumnje, dobio ovaj spor, jer je prevaren, budući da su u falsifikovanju dokumenata o zemljištu koje mu je prodao Stanković učestvovale institucije RS.

Nakon što je “Bingo” podnio zahtjev za odštetu od 30 miliona KM, dogovoreno je da Mirko Stojčinović, visoki funkcioner Pravobranilaštva RS, povuče tužbu protiv Repajića/Ilije Gigovića, vlasnika “Gilmarka” (iza kojih stoji Budo Stanković) i tako omogući “Bingu” da preuzme zemljište koje je platio.

Stojčinovića je u Pravobranilaštvo RS instalisao Stanković, samo da bi završio ovaj posao.

To je teško krivično djelo i riječ je o organizovanom kriminalu, iza kojeg stoje Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, Mirko Stojčinović, pravobranilac, Ilija Gigović, Perica Repajić i Budo Stanković.

Epilog ovog kriminalnog posla je da je Grad Banjaluka ostao bez 29.412 m2 gradskog građevinskog zemljišta, na jednoj od najatraktivnijih lokacija i tako riješio problem Bude Stankovića, koji je vlasnika firme “Bingo” prevario za 7,3 miliona KM. Defakto je Grad Banjaluka poklonila Budi Stankoviću 7,3 miliona KM!

Stanković je kum Milorada Dodika.

O svemu ovome detaljno sam izvijestio u filmu “Kum 1”, koji sam radio za TV Žurnal/Afera! 

Vezani tekst:

Ekskluzivno: Okružni sud vratio Banjaluci zemljište koje je oteo Budo Stanković


Vezani video:

Film KUM 1