среда, 08. фебруар 2017.

Operacija “Alumina” - Dodikov kum Vukelić u Češkoj osnovao firmu za izvlačenje novca; U Timu za pranje para i JUL-ovci

piše: Slobodan Vasković

Veljko Vukelić
(stoji sa Dodikove lijeve strane)
Milorad Dodik dao je na upravljanje firmu “Alumina” svom kumu Veljku Vukeliću, koji je, po njegovom nalogu, ovladao i prostorom od Brčkog do Foče.

Kako prostorom, tako i SNSD-om, čime je ovaj dio stranke izgubio svaku autonomnost i postao sredstvo u Vukelićevim rukama za ostvarenje finansijskih ciljeva, kako njegovih tako i Dodikovih.

Iz “Alumine” su izvučeni milioni maraka koji su upotrijebljeni u izbornoj kampanji; Vukelić nije zaboravio ni na sebe, jer je osnovao firmu u fabričkom krugu “Alumine”, koja sa njom ulazi u poslovne aranžmane. 

Vukeliću te transakcije ne predstavljaju nikakav problem, pošto je on gospodar “Alumine” otkako je Milorad Motika postao direktor te firme, 10. juna 2016. godine.

Motiku je na tu poziciju imenovao Lazo Đurđević, stečajni upravnik.

OSTEKS iz Zvornika
Četiri mjeseca nakon toga, 31.10.2016., u krugu “Alumine”, u Karakaju, počinje sa radom firma “OSTEKS Invest” d.o.o., čiji je osnivač firma “OSTEKS Invest a.s.” iz Praga, Češka Republika.

Osnivački ulog je 2.000 KM, a sve djeluje kao da je strani investitor došao u Zvornik, gdje će da ulaže. 

Samo djeluje, jer je češka firma stigla u Zvornik da iz “Alumine” izvlači milione, preko “osnovne djelatnosti sanacije životne sredine i usluga upravljanja otpadom”. Kako divan paravan za udbaškokriminalnozločinačku Ološ-elitu, koja je sa Vukelićem stigla u Zvornik.

Direktor novoosnovane firme u Zvorniku je Igor Matić iz Sremske Mitrovice.

OSTEKS iz Praga
Stvari postaju veoma zanimljive kada se saznaju imena osnivača i šefova firme iz Praga - “OSTEKS Invest a.s.”, koja je osnovala zvornički “OSTEKS Invest” d.o.o..

Nije riječ ni o kakvom gigantu; Dapače. 

Riječ je o tašna-mašma firmi, koju su osnovali 16.08.2016. godine, Lubomir Prohaska, Rijad Izić, Goran Matić i Spomenka Izić, dok su u Nadzornom odboru češke firme Gordana Ferenc, Spomenka Izić i Veljko Vukelić. Za osnivanje te firme trebalo je uplatiti 2 miliona čeških kruna, ali je plaćeno svega 30 posto, što je, kada se pretvori u našu valutu, cca 43.000 KM.

Prema dokumentima nadležnih organa Republike Češke, Veljko Vukelić je predsjednik Nadzornog odbora firme “OSTEKS Invest a.s.”, iz Praga, koja je osnovala zvornički “OSTEKS Invest” d.o.o.

Nema dileme da je riječ o Vukelićevoj firmi.

Ako je sve čisto i ako Vukelić ima poštene poslovne namjere, postavlja se pitanje zbog čega se krije iza firme u Češkoj?! 

Odgovor je jasan - ta firma treba da posluži za izvlačenje novca iz “Alumine”, preciznije pranje para. I to milionskih svota, koje će biti prikrivene “sanacijom životne sredine i upravljanjem otpadom”.

JUL-ovci u igri
Cijela ova kriminalna akcija izvlačenja novca iz “Alumine” ima još nekoliko vrlo značajnih segmenata: Lubomir Prohaska je čelni čovjek firme “GEOtest”, koja već ima unosne ugovore sa “Aluminom”.

Goran Matić, jedan osnivača tašna-mašna firme iz Praga, je nekadašnji portparol JUL-a, preciznije Mire Marković. 

Matić je jedan od najomraženijih likova iz tog vremena, a 1999. godine formirao je paralelnu službu bezbjednosti pod kontrolom JUL-a. 

Igor Matić, direktor zvorničke firme “Osteks Invest d.o.o.” je sin Gorana Matića.

Jasno je kakve su beogradske veze Veljka Vukelića, kao što je jasno da je on dio najmračnijeg podzemlja, spreman i na fizičke likvidacije, kako bi ostvario svoje kriminalne ciljeve.

Vukelić u poslovima sa saradnicima narko-bosova
Već sam objavio da je Vukelić, kum Milorada Dodika, zvorničku “Aluminu” stavio u funkciju saradnika Darka Šarića, narkobosa, koji je polovinom jula prošle godine osuđen u Specijalnom sudu (u Beogradu) prvostepeno na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Vukelić je to učinio udruživanjem sa Rijadom Izićem, koji se dovodi u blisku vezu sa Šarićem, ali i sa Sašom Mijalkovim, bivšim šefom makedonske tajne službe, sa firmom “Alumina”.

Mijalkov je polovinom oktobra 2015. godine uhapšen s oružjem na beogradskom aerodromu, pa ubrzo pušten na insistiranje Skoplja.

Beogradski mediji tada su naveli da srpski bezbjednjaci imaju saznanja da je Mijalkov bio jedan od glavnih priređivača majskih nereda u Kumanovu (početak maja 2015. godine), kada je došlo do oružanih sukoba policije i "terorista sa Kosova" a cilj napada bio je da se izazove međuetnički incident koji bi makedonsku vladu zaštitio od napada opozicije, koja je za 17. maj te godine spremala miting i obaranje vlasti.

Beogradski mediji su još ustvrdili da je Mijalkov imao direktnu vezu s organizatorom majskog napada u Kumanovu Mirsadom Ndrecajem koji je tada prvi pripucao i usmrtio policajca. Sumnja se da je tom prilikom Ndrecaj, baš po nalogu Mijalkova, izvučen iz obruča i prebačen na Kosovo.

Novinari KRIK-a i češkog Centra za istraživačko novinarstvo (CCIZ), otkrili su da su desetine kompanija iz Praga u direktnoj vezi sa moćnim balkanskim kriminalcima koji zarađuju novac trgovinom drogom, naručenim ubistvima i krijumčarenjem cigareta. (nastaviće se)