субота, 25. фебруар 2017.

Lazanski od Poreske uprave RS naplatio milion evra za beskorisne licence

piše: Slobodan Vasković
Patetični Korisni Idiot Lazanski
Poreska uprava Republike Srpske kupila je softver prije pet godina, koji je vrlo specifičan - Još uvijek nije proradio.

U proteklih pet godina, PU RS utrošila je za softver koji ne radi 12,5 miliona KM, a prema riječima stručnjaka iz ove oblasti, taj program nikada neće ni proraditi.

Softver je trebao početi da radi 2013. godine, ali to se nije desilo i Poreska uprava RS je u tri navrata sa firmama od kojih je nabavila program (SAP) potpisivala Anekse na ugovor. Tako su potpisana tri Aneksa, ali Aneksi ne pokreću softver, već bi trebalo da ga pokrene znanje.

Licence za novi softver PU RS je nabavila od firmi “Sirius 2010” iz Banjaluke i “Program” iz Beograda u vrijednosti od oko 4,8 miliona KM, dok je posao primjene licenciranih softverskih rješenja vrijedan 4,7 miliona KM dobilo preduzeće “S&T”, takođe iz Beograda. Od tada do danas PU RS je na ime troškova ugradnje novog softvera potrošila dodatnih 1,1 milion KM, objavili su mediji krajem prošle godine, ističući da softver ne radi.

Softver nije ni trebao da proradi, u tome je kvaka, jer je nabavljen samo da bi se izvukao novac iz PU RS.

Da bi se prevara pokrila, Poreska uprava je prestala da potpisuje Anekse i tužila je firme dobavljače. 

Prema tvrdnjama nekoliko međusobno nezavisnih izvora, među onima koji su se dobro ovajdili od prodaje beskorisnih licenci PU RS je i Miroslav Lazanski, Korisni Idiot Milorada Dodika, koji je sa pomenutim firmama učestvovao u pripremi i realizaciji ove prevare. 

Lazanski, propagandista najnižeg nivoa, u poslu sa Poreskom upravom inkasirao je milion evra. Lazanski je novac uzeo odmah po potpisivanju ugovora.

Otud i njegova preposvećenost Dodikovom liku i nedjelu, koje je Republiku Srpsku koštalo ekonomskog i finansijskog uništenja. 

U PU RS su odbili, krajem prošle godine, novinarima da kažu kada će novi “novi softver da profunkcioniše”. Ne čudi njihovo ponašanje, jer neće profunkcionisati nikada. Ali su zato, poput Lazanskog, utekako obučeni da truju javni prostor i štite Dodikovu antinacionalnu vladavinu. U stvari, oni štite sebe i novac koji su oteli, poput Korisnog Idiota Lazanskog. 

Najkorisnije bi bilo kada bi MUP RS istražio kako je došlo do ove prevare, ali to se neće desiti, jer je vrh policije tu da štiti prevarante, a progoni one koji ukazuju na njih.

MUP RS ništa po ovom pitanju neće uraditi, jer je u IT poslove od 2015. godine duboko invilviran i Igor Dodik, sin ovdašnjeg autokrate, preko firme "Prointer", koja je ekskluzivni dobavljač softvera, hardvera, kablova, kertridža... gotovo svih javnih preduzeća, a veoma je angažovana i na kopiranju dokumentacije.