среда, 15. фебруар 2017.

Raskrsnica

piše: Slobodan Vasković

1.
Mladen Ivanić mogao bi sazvati sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj bi se raspravljalo o tome da li će se pokrenuti zahtjev za reviziju presude u slučaju BiH protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i da li Sakib Softić ima legitimitet BiH kao agent pred tim sudom.

2.  
Ivanić, koji se, koliko do juče, protivio sazivanju sjednice, promijenio je odluku, što je, izvan svake razumne sumnje, dobro. Jer će Ivanić, ako održi riječ, konačno početi da radi svoj posao.

3.  
Ako još napusti poziciju Uvrijeđene Strine, bio bi to pun pogodak.

4.
I u bošnjačkom političkom vrhu se baš ljulja, a Denis Zvizdić, kojeg Bakir Izetbegović pokušava detonirati, sastao se (iznenada) sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Zaključili su da “političkim dogovorom i dijalogom” treba rješavati sve probleme u odnosima dvije zemlje. 

5.
Takav zaključak direktno je suprotstavljen Izetbegovićevim htijenjima da se izazove velika politička kriza. I direktno je usmjeren na smirivanje tenzija.

Činjenica da je razgovorima u Beogradu prisustvovao i Safet Softić, veoma blizak reisu Huseinu Kavazoviću, ukazuje da je veliko previranje unutar bošnjačke elite u vezi sa pitanjem da li ići ili ne ići u pravcu revizije.

6.
Ogromna je odgovornost na bošnjačkoj političkoj i vjerskoj eliti, koja će u narednim danima odlučiti u kom pravcu dalje da ide - zaoštravanja ili, pak, smirivanja tenzija i davanja šanse definitivnom miru.

7.
Srpska strana u BiH uvela je u cijelu situaciju novi termin “Ustavna kriza”, kojim, po prvi put nakon niza godina, sebe dovode u situaciju proaktivnosti u vrlo složenoj političkoj situaciji u BiH.

“Ustavna kriza” je vješto definisana matrica, jer Izetbegović pokušava izbjeći institucije BiH u vezi sa revizijom, što je, po bošnjačku političku elitu, Damoklov mač. 

Problem je ako Ivanić potpuno politički promaši i pismeno ne sazove sjednicu Predsjedništva, kako bi se cijeli proces revizije institucionalizovao. 

I da do sjednice ne dođe, ukoliko postoji pismeni zahtjev za njeno održavanje, proces je institucionalizovan na način da se Neko nije odazvao i na taj način pokušao da izbjegne institucije BiH.  

Taj Neko mora ponijeti i odgovornost za nepoštivanje institucija BiH.

8. 
Izetbegović, kao i Milorad Dodik i Dragan Čović, pripada prošlosti i revizija, bilo je/ne bilo, neće to promijeniti. Bonus je Ivanić, koji je, takođe, u tom odlazećem safu.

9.
“Kraj Rata” je blizu, kako god da priča sa revizijom završi.

Ulozi su preveliki, u igri su i Veliki Igrači, spremni da se Rat okonča, tako da lokalne snage nemaju šanse, ili su im vrlo vrlo male, da taj proces spriječe.

10.
U sjeni ove Velike Igre, dešava se niz malih, ali veoma bitnih.

Igor Radojičić ostvario je prvu veliku pobjedu i kao gradonačelnik Banjaluke i u sudaru sa Miloradom Dodikom i tajkunskom elitom, koja hara ovim gradom.

Mirko Stojčinović je podnio ostavku na poziciju zamjenika Republičkog pravobranioca.

Njegova “glava”, ako ostavka bude potvrđena, biće prvi značajniji materijalni dokaz Radojičićevog novog uspona ka vrhu SNSD-a i stabilizovanju na funkciji gradonačelnika.

11.
Veliku pobjedu ostvario je i Zoran Talić, koji je napustio PDP, pri tom istinito i nemilosrdno oslikavajući PDP kao Samostalnu trgovinsku radnju - STR Mladena Ivanića, u kojem se može napredovati samo ukoliko ste spremni poltronisati šefu.

Talić se riješio balasta, otišao je časno, ispraćen je od bivših partijskih kamarada nečasno; Pred Talićem je karijera, pred onim koji su u PDP-u ostali je dalje ribanje podova Ivanićevog STR-a.

12.
Veliku pobjedu ostvario je i Vukota Govedarica - pokazao je stav po pitanju djelovanja Predsjedništva BiH i razbjesnio Ivanića, što je siguran dokaz da je šef SDS-a na dobrom političkom putu.

13.
Pravi debakl doživio je Branislav Borenović, koji je, odlaskom Talića, prokazan kao nepopravljivi Ivanićev skutonoša, bez ikakvog pregleda političkih procesa.

Borenović jednostavno ne može da razumije da mu je u PDP-u i za PDP više vrijedio Talić sa kojim se ne slaže, nego pet ivanića  i, najmanje, deset brčkala, kako se naziva paljanski klon/klovn počasnog predsjednika.

Borenović, kao i cijeli “vrh” PDP-a, politički su teško ograničeni i, nažalost, nema te terapije koja može iscijeliti tu ranu. 

14.
NDP je u raspadu, ali su puni humora - izjava Momčila Novakovića o “pravnom timu NDP-a” je urnebesna; Novaković nema ni stranku, a kamoli “pravni tim”.

15.

Ostanite sa mnom!