уторак, 14. фебруар 2017.

Konfuzni kalkulant Ivanić, Tajanstveni Crnadak, Izolovani Dodik, Srbija ide na Zapad

piše: Slobodan Vasković

1.
Mladen Ivanić bio je potpuno konfuzan prilikom istupa u javnosti, a povodom namjere Bakira Izetbegovića da preko Sakiba Softića podnese reviziju na presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u slučaju BiH protiv Srbije&Crne Gore.

2.
Ostalo je nejasno da li je Ivanić pokušao zakazati sjednicu ili je razgovarao o njenom zakazivanju (dva puta) sa Izetbegovićem i Draganom Čovićem, a sve je postalo galimatijas, kada je rekao da bi Izetbegović trebao da zakaže sjednicu, jer je on taj koji hoće reviziju. Tačno, ali i Ivanić hoće da je spriječi.

Ivanić, bar je to jasno, neće zakazati sjednicu predsjedništva, koja bi pokazala vrlo precizno i vrlo dokumentovano gdje je BiH, njen politički vrh, spram Revizije! 

Ivanić tvrdi da nikakva "tužba ne postoji"; Ako ne postoji zašto je razgovarao o zakazivanju sjednice? Potpuna konfuzija.

Revizija je napisana i, kako sada stvari stoje, biće upućena Tribunalu. 

Ako bude upućena, na potezu je Srbija i očito je da Ivanić cijeli teret ovog događaja prebacuje na Srbiju, jer on neće da djeluje.

3.
Nikakve datume Ivanić nije rekao, kojima bi potkrijepio kada je šta pokušao učiniti, ako je zaista i pokušao, a u sličnom tonu su protekle i njegove tvrdnje da je razgovarao sa Softićem i obavijestio ga da ga ne podržava kao agenta.

4.
Nejasno je da li je Ivanić “uputio pismo Tribunalu” (još prošle godine), kako je nedavno (a i danas) ustvrdio ili je samo razgovarao sa Nekim iz Registrara tog Suda, kako je rekao (danas).

Ivanić se, najblaže rečeno, uopšte ne snalazi u novonastaloj situaciji i djeluje izgubljen. 

Njegov istup je bježanje od odgovornosti, a njegov verbalni atak na SDS i Milorada Dodika to i potvrđuje.

Nisu ni Dodik ni SDS članovi Predsjedništva BiH, već Ivanić i na njemu je odgovornost da iznese cijelu ovu situaciju oko mogućeg upućivanja revizije na presudu, a ne da drži lekcije drugima koji to od njega traže.

On je izabran da predstavlja Republiku Srpsku u Predsjedništvu BiH, a ne sebe i nekolicinu crvjezika kojima je okružen. 

Ivanić nijednom nije izrazio jasan stav da predstavnici RS trebaju ostati u institucijama BiH ukoliko dođe do podnošenja revizije, čime se distancirao od SDS-a i, u dobroj mjeri, priklonio Dodikovim rigidnim zahtjevima o povlačenju. 

Samo je istakao da On ostaje, jer je izabran: Pa i drugi su izabrani, i to direktno poput poslanika u parlamentu, a neki, istina, posredno, ali svi su izabrani da rade za BiH u ime RS.

Ivanić nije nikakvo razočarenje, već kontinuitet plitkosti, koju on emituje već decenijama. Uzgred, pokazao je da Savez za promjene ne postoji, a on je jedan od najvećih krivaca za to.

5.  
Ivanić nije povukao nijedan konkretan potez, to je sasvim jasno, da spriječi Izetbegovića da podnese reviziju. Od puste priče i politikantskih floskula nema ništa, sem trovanja javnog prostora.

Vukota Govedarica precizno je ukazao na nedjelovanje Ivanića, čime je precizno pokazao kakav kalkulant predstavlja RS u Predsjedništvu BiH.

Bilo je to poznato i prije Govedaričinog istupa, ali je sada i zvanično da u SDS-u imaju vrlo precizan stav o Ivaniću i njegovom pristupu - vrlo negativan!

6.
Ivanić i Igor Crnadak, ministar spoljni, djeluju kao “Tajna organizacija” u organima BiH, jer ni o čemu ne obavještavaju javnost, posebno ne po pitanju ovako bitne stvari kao što je revizija.

Iz “medija bliskih” dvojcu saznajemo da je Crnadak uputio prošle sedmice “instrukcije ambasadorki BiH u Hagu Mirsadi Čolaković” kojim ju je obavijestio da ne postoji odluka Predsjedništva BiH o reviziji i naveo da ona “ne može preduzimati nikakve radnje po tom pitanju prema Sudu u Hagu”.

Možda je Crnadak i uputio instrukcije, ali zašto o tome ćuti, ako je to tačno? Plaši li se nečega? Možda neposlušnosti ambasadorke? I sopstvene odgovornosti za njeno eventulano ignorisanje njegove instrukcije?

Kada su Ivanić i Crnadak u pitanju nisam sklon vjerovati ničemu, dok to ne dokumentuju. 

Do sada nisu NIŠTA dokumentovali od svojih silnih “napora” da spriječe reviziju, kojoj se, kako tvrde, protive.

To su činjenice, sve ostalo je pusta priča i Ivanićevi laički pravni zaključci, koji su konfekcijski populizam i ništa više!

Previše je kalkulantstva u djelovanju Ivanića, što je njegov standard. 

Ivanić optužuje Izetbegovića da “djeluje mimo institucija”, a sam ne čini ništa da sporne stvari dovede u institucije. Štaviše, ne želi ih u institucijama. 

Ne može Izetbegović biti kriv za sve: i za podnošenje revizije i za nedjelovanje Ivanića; Jednostavno to nije moguće!

7.
Ivanić, Crnadak i Branislav Borenović zato su uspjeli da iz stranke istjeraju Zorana Talića.

Talić, pošten i sposoban mladi političar, smetao je toj Grupi koja PDP-om vlada kao Samostalnom trgovinskom radnjom (STR). Zato je i natjeran da ode.

Lako je uočiti i da svoje funkcije na nivou BiH, Ivanić i Crnadak doživljavaju kao STR. Ništa neočekivano i ništa novo!

8.
Direktor Kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu Metju Palmer je, u intervjuu listu “Politika”, rekao da odluka o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku predstavlja “odgovor na njegove stalne antidejtonske aktivnosti i izjave”.
“Poruka iza te odluke je, rekao bih, jasna i nedvosmislena, a to je da će SAD braniti Dejton i dejtonske institucije, kao i cjelovitost BiH”, rekao je Palmer.

Palmer je samo potvrdio ranije izrečene stavove SAD-a o Dodiku i “Crnoj listi” i dodatno potvrdio da su Dodikova vlast i režimska propagandna mašinerija  mjesecima lagali građane o svojoj sveprisutnosti i sveznačaju diljem Zemnog šara.

Dodik je vrlo teško doživio Palmerovu konstataciju, ali ostaje pitanje zbog čega se niko iz opozicije nije ni osvrnuo na ovaj stav visokog funkcionera Stejt Departmenta i zatražio od Dodika da napusti funkciju, jer je smetnja. I jer je uveo Republiku Srpsku u izolaciju.

9.
Morin Kormak, američka ambasadorka, nastavlja sa posjetama Republici Srpskoj - bila je u Tesliću, nakon toga i u Trebinju. 

Demonstrira da SAD nisu protiv RS i naroda i to je, zaista, vrlo bitan potez.

Za to vrijeme Dodik&Sekta demonstriraju kompleks “sitne duše” i nastavljaju da čine štetu Republici Srpskoj. 

SAD će se baš “zabrinuti” zbog toga.

10. 
Edvard Ferguson, britanski ambasador, boravio je u Banjaluci, ali nije bilo susreta sa Dodikom. 

Sve mi se čini da se Ferguson “pravio Englez” i ponašao kao da Dodik i ne postoji.

Da li je Dodik potpuno izolovan? Djeluje da jeste, a njegovi sastanci sa Larsom Vigemarkom mogu se doživjeti kao susreti sa “oficirom za vezu”.

Daj šta daš, moto je Režima.

11.
Aleksandar Vučić je prelomio - odlučio je da postane Predsjednik Srbije i eliminiše Tomu Nikolića. Očekivano. Srbija ide na Zapad. 

Ostanite sa mnom!